Je tak nebezpečný ibuprofen, jak se o něm nyní mluví?

30. 06. 2014 7:29:04
Léky na bolest jsou nejčastěji zneužívaná léčiva a mohou způsobit i vážné komplikace našeho zdraví.

Ibuprofen je látka, která patří mezi antirevmatika, a problém jeho užívání se v podstatě týká celé této skupiny léků. Nejde jen o to, že tyto léky dráždí žaludeční sliznici a že ve vyšších dávkách potřebujeme užívat léky na snížení sekrece žaludeční šťáv, abychom tak předcházeli vředové chorobě žaludku a dvanácterníku.

Nejde jen o to, že způsobují městnání vody v těle a vede to k otokům nohou. Vážnější je negativní ovlivnění léčby vysokého krevního tlaku, protože vysoký krevní tlak vede k vážným komplikacím nejčastěji v podobě srdečního infarktu, srdečního selhání a mozkové cévní příhody. Systematické nadužívání antirevmatik ve vyšších dávkách hrozí selháním jater nebo selháním ledvin.

Antirevmatika nejčastěji užíváme na bolest. Je to vždy nutné? Bolest není nemoc, bolest je pouhý příznak, že se v organismu něco děje. Léčit tedy musíme především příčinu bolesti. Léčba bolesti je mnohem méně indikovaná než tyto léky užíváme.

Jsme snad mnohem méně otužilí vůči bolesti než byli naši předkové? V čem tedy tkví toto zneužívání analgetik?

Bolest má dvě složky: Bolestivý podnět a vnímání bolesti v mozku. Proto je účinek léků proti bolesti často potencován lékem na depresi nebo lékem na zklidnění. A při bolesti od páteře, ale i při bolesti kloubů, může být účinek léku zvýšen lékem na uvolnění svaloviny.

Každá bolest má svůj emocionální doprovod. Pokud se obáváme toho, že bolest může znamenat nějakou vážnou změnu v těle, vnímáme ji mnohem intenzivněji. Při jejím delším trvání se jí zbavujeme mnohem hůř, protože se může v těle spojovat podmíněnými reflexy s nejrůznějšími podněty.

Bolest může být i pozoruhodným projevem naší deprese. Všichni známe lidová rčení „Kdo ti leží v žaludku?“, když nás bolí žaludek. I bolest v oblasti páteře včetně druhotného nálezu ztuhlosti na svalech může mít příčinu jen v depresi.

Jak nakládat s bolestí, pokud nechceme zneužívat analgetika a antirevmatika? Je třeba se snažit vždy znát příčinu bolesti. Již tímto poznáním se intenzita bolesti často sníží. A pak se přizpůsobit příčině bolesti klidem, prohříváním nebo prochlazováním. Přístup je rozdílný podle příčiny.

Zbytečným nadužíváním analgetik a antirevmatik můžeme ohrožovat i svoje zdraví. Proto pokud mne něco bolí, říkám si: Bolí mne nohy, ale chodím! Bolí mne to či ono, ale žiji! A pokud možno neužívám nic.

Závěrem lze říci, že při užívání ibuprofenu, jakož i ostatních antirevmatik, ordinovaných lékařem, se negativních účinků nemusím bát, protože každý praktický lékař i specialista o těchto problémech ví a počítá s nimi při předepisování. Také nám je nesype jako zrní slepicím!

Autor: Bohumír Šimek | pondělí 30.6.2014 7:29 | karma článku: 18.88 | přečteno: 1627x

Další články blogera

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 653 | Diskuse

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

Nabízím zcela subjektivní pohled na příčiny naší současné politiky, bez nichž nejsem schopen pochopit současnou politiku. Nabízím k osobnímu přemýšlení a nenabízím k tupému věření.

14.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 38.95 | Přečteno: 4962 | Diskuse

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

Proč odmítáš vládu zvolenou ve svobodných, demokratických volbách? Stýská se ti po komunistech, po jejich fízlech poškozujících normální, solidní, pracovité české občany?

1.3.2024 v 23:05 | Karma článku: 35.15 | Přečteno: 2457 |

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

Na rozdíl od totalitního státu, jako je Rusko, máte v liberálně demokratickém státě možnost a právo protestovat a stávkovat, ale vaše reálné protesty začínají mít velmi divný pach. Kým se necháváte organizovat?

23.2.2024 v 17:24 | Karma článku: 37.04 | Přečteno: 3585 |

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 9 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 265 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 454 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.14 | Přečteno: 112 | Diskuse
Počet článků 636 Celková karma 28.44 Průměrná čtenost 1080

Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...