Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ztráta medicínského umění našich lékařů

Díky ztrátě těchto dovedností naši pacienti zbytečně obíhají nejrůznější vyšetření a zdravotní pojišťovny zbytečně za to platí.

Pravda, dnešní pacienti jsou zvláštní, rádi obíhají nejrůznější vyšetření. Ochotně tráví čas ježděním po lékařích, i když delší čas strávený u lékaře berou úkorně. Dnešní pacienti jsou netrpěliví. Neochotně odpovídají lékaři na jeho dotazy a jsou velmi neochotní k vyšetřování samotného lékaře.

 

Potkal jsem v ordinaci pacientku, která přišla s kašlem. Na výzvu, aby si svlékla svetříček, košilku a kombiné, abych ji mohl poslechnout, odmítla to. Na můj údiv odpověděla: „Přece si nezničím svůj make up!“ Rozuměj, šlo o namalovaný obličej na jejím ksichtu. A tak raději odešla bez vyšetření. Asi jí nic nebylo. Kašel ještě není nemoc.

 

Pozoruhodné je, že i zdravotním pojišťovnám je ztráta medicínského umění zcela lhostejná a veškerá zbytečná vyšetřování ochotně platí. Nedokáží finančně odlišit lékaře, který zná medicínské dovednosti, který je pro pojišťovnu levný, ale přitom rozpozná správně zdravotní problémy pacienta, od lékaře, který zneužívá vyšetřování na úkor pojišťovny i pacienta.

 

Důvod je samozřejmě v tom, že zdravotní pojišťovna není schopna hodnotit úspornost lékaře, protože se to nikdy nenaučila. Ostatně zdravotní pojišťovna ani nemá potřebu být úsporná, teoreticky nemůže zkrachovat, protože on to někdo zaplatí. Pacient to ze zákona platit nesmí, tak to prostě platí všichni lékaři na nízkých odměnách za práci. Pravda, může to doplatit i stát, ale ten platí značně neochotně.

 

Navíc naše zdravotní pojišťovny rozhazují naše peníze na naše zdraví na všechny strany, aby občanům dokázaly, jak jsou bohaté. Rubem této mince je, že lékařům platí nerady a hledají nejrůznější důvody, jak lékařům nezaplatit.

 

Popravdě nutno konstatovat, že v našem systému financování zdravotnictví nedokážeme rozpoznat a finančně ohodnotit konkrétního lékaře. To prostě v dovednosti zdravotní pojišťovny není možné. Rozpoznat kvality konkrétního lékaře dokáže jen pacient, pokud nepřijme falešná moderní kriteria.

 

Vraťme se k meritu věci. Jsou znalosti medicínského umění v dnešní době potřebné? Zdá se nám, že nikoliv, že naše medicínské umění nahradí přístroje. A chováme se podle toho.

 

Nechci jen nostalgicky vzpomínat na doby, kdy ještě lékaři se uměli ptát pacienta a dovedli si ho vyšetřit bez přístrojů. Vrchol medicínského umění máme již za sebou. Dnes již tato dovednost je v zájmu pacienta jen někde v africké buši, či amazonském pralese, kde si stejně většinou občané vystačí se šamany. U nás jsou občané tak bohatí, že místo důvěry v precizní diagnostiku svého lékaře si raději dojedou 30 km do nemocnice.

 

Nás starší lékaře ještě naši učitelé vedli k dovednosti ptát se a dovednosti vyšetřovat. A tak jsme u spolupracujícího pacienta dokázali rozpoznat srdeční infarkt i bez EKG a zlomeninu bez rentgenu. Přidám příhodu, která tak trochu bude dokumentovat nevhodnost přílišného spoléhání na medicínský komplement na úkor medicínského umění.

 

Byl jsem pomáhat na stavbě svému švagrovi. Jeden zedník zde spadnul s výšky šesti metrů. Dopadnul asi dva metry ode mne. A tak jsem se nemusel mnoho vyptávat, protože to křupnutí bylo dosti zvučné. Sáhnul jsem mu na hrudník. Měl zlomené šesté a sedmé žebro vlevo. Jeli jsme rovnou na chirurgii. Lékař aniž se na nás podíval poslal nás na rentgen. Cestou zpět, kdy jsme nesli pro chirurga rentgenový snímek, jsem se pro svoji zvědavost podíval na snímek proti světlu a podařilo se mi najít dvě žebra zlomená. Ukázal jsem zlomeniny pacientovi a šli jsme na chirurgii. Chirurg mrknul na snímek a povídá: „Nic zlomeného tam není.“ Na omluvu toho chirurga lze říci, že to byl více politik než lékař. V listopadu 1989 ještě nechal honit lékaře a sestry natěšené pro změnu po nemocnici estébákama, i když už to měli komunisti dávno spočítané.

 

Lékařské umění není nic jiného než znalost základů anatomie, fysiologie, fysiky a mechaniky spojená s uměním kladení otázek a protiotázek a s uměním vnímat reakce vyšetřovaného pacienta. Nic víc. Ano, k tomu lékaři stačí jeho ruce, oči, uši a čich. Dnes se zdá, že to nepotřebujeme. Ale jsou místa na zemi, kde na této dovednosti závisí osud pacienta. Toto umění se hodí i při válečném konfliktu.

Autor: Bohumír Šimek | úterý 20.10.2015 9:20 | karma článku: 39,64 | přečteno: 3685x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,12 | Přečteno: 734x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

Nabízím zcela subjektivní pohled na příčiny naší současné politiky, bez nichž nejsem schopen pochopit současnou politiku. Nabízím k osobnímu přemýšlení a nenabízím k tupému věření.

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95 | Přečteno: 4987x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

Proč odmítáš vládu zvolenou ve svobodných, demokratických volbách? Stýská se ti po komunistech, po jejich fízlech poškozujících normální, solidní, pracovité české občany?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19 | Přečteno: 2464x | Politika

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

Na rozdíl od totalitního státu, jako je Rusko, máte v liberálně demokratickém státě možnost a právo protestovat a stávkovat, ale vaše reálné protesty začínají mít velmi divný pach. Kým se necháváte organizovat?

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04 | Přečteno: 3586x | Politika

Bohumír Šimek

Zemědělci, pozor!

Na stávku a protesty máte v liberální demokracii právo. Naše společnost je nebezpečně rozdělená, a tak byste měli rozlišovat, zda vás k tomu vybízejí vaše zemědělské organizace nebo destruktoři státu.

19.2.2024 v 16:07 | Karma: 23,80 | Přečteno: 691x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 636
  • Celková karma 28,70
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!