Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prý bráníme evropskou kulturu

Kladu si otázku, zda i ta obrana evropských kulturních hodnot, kterou se tolik oháníme, není jen prázdnou floskulí vyvolanou strachem z neznámého.

Kolik z nás si uvědomuje, že naše kultura je postavena na židovské a křesťanské tradici, že má své základy ve starořecké a starořímské vědě, poznání a umění, že naše současná úcta k ženě vznikla kultivací křesťanů ve vztahu k bohorodičce Ježíše Krista? Kolik z nás relativizuje pilíře, na kterých stojí naše evropská kultura, a považuje tyto základy za nepotřebnou veteš?

 

Jaký je náš skutečný vztah k naší kultuře? Jako dítě mne moje matka vedla k tomu, že do divadla se chodí v šatech, bílé košili a kravatě. To bylo její vyjádření úcty k umění. Za největší potupu kultury považovala přítomnost lidí ve vytahaných, vyboulených teplácích v národním divadle. Ano, takový vztah měli soudruzi k nepotřebné kultuře. Dělníky z fabrik a z polí sesbírali do autobusů, aby jim ukázali národní divadlo.

 

Komunisti, hladoví po moci, na jedné straně zdvihali svoji ikonu komunistické kultury Zdeňka Nejedlého a na straně druhé nechali rozpadat do trosek barokní a gotické skvosty, které ke svému „třídnímu boji“ nepotřebovali. Po vzoru svého kulturního guru pohrdali hudbou Antonína Dvořáka jen proto, že jeho skladby vyjadřovaly úctu k Bohu.

 

Pohrdání kulturními hodnotami, pohrdání výchovou k pravdě, úctě k druhému člověku, k úctě k lidské svobodě a k úctě ke skutečné spravedlnosti, to byla naše výchova od února 1948. K tomu výchova k třídní závisti a nenávisti vůči poctivým, podnikavým lidem, kteří svého bohatství dosáhli svojí dovedností a poctivou prací, a to vše spojené  s výchovou k rozkrádání socialistického vlastnictví a zostouzení skutečných morálních hodnot včetně úcty k Bohu.

 

To byl ten kotlík, ve kterém se vařil náš vztah k životu, ke společnosti a k národům v Evropě. Nejhorší však je to, že v listopadu 1989 jsme to shnilé a páchnoucí z kotlíku nevyhodili, a dnes to předkládáme našim dětem jako vynikající pokrm. To je naše současná kultura!

 

Možná se mi budete smát, jak málo mi stačí k tomu, abych psal o našem vztahu ke kultuře. Byl jsem v divadle. Moje maminka by se divila. Pánové v šatech a dámy ve večerních róbách byli výjimkou. Utahané svetry, rozhalené košile v šatech a kostkované košile moderně vytažené z kalhot. I to je svědectví naší doby.

 

Z čeho máme dnes strach? Že se nám ztratí naše kultura nebo že se na nás valí cosi neznámého? Jaký je náš vztah k naší kultuře ve skutečnosti?

Autor: Bohumír Šimek | čtvrtek 31.12.2015 8:55 | karma článku: 13,62 | přečteno: 427x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,12 | Přečteno: 734x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

Nabízím zcela subjektivní pohled na příčiny naší současné politiky, bez nichž nejsem schopen pochopit současnou politiku. Nabízím k osobnímu přemýšlení a nenabízím k tupému věření.

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95 | Přečteno: 4987x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

Proč odmítáš vládu zvolenou ve svobodných, demokratických volbách? Stýská se ti po komunistech, po jejich fízlech poškozujících normální, solidní, pracovité české občany?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19 | Přečteno: 2464x | Politika

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

Na rozdíl od totalitního státu, jako je Rusko, máte v liberálně demokratickém státě možnost a právo protestovat a stávkovat, ale vaše reálné protesty začínají mít velmi divný pach. Kým se necháváte organizovat?

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04 | Přečteno: 3586x | Politika

Bohumír Šimek

Zemědělci, pozor!

Na stávku a protesty máte v liberální demokracii právo. Naše společnost je nebezpečně rozdělená, a tak byste měli rozlišovat, zda vás k tomu vybízejí vaše zemědělské organizace nebo destruktoři státu.

19.2.2024 v 16:07 | Karma: 23,80 | Přečteno: 691x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Připomene hrůzné činy, řekl Pavel. V Letech otevřeli památník holokaustu

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  14:36

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Ruka na plynu, v druhé kalašnikov. Rusové začali útočit na motorkách

23. dubna 2024  14:35

Premium Ruské jednotky na donbaské frontě vsadili na lehkou techniku a kvůli vysokým ztrátám na obrněncích...

Koalici rozděluji výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí s blížícími se volbami i kvůli tomu, že se hlavně menší...

Přes internet a zásilkou domů. Léky na předpis takhle chtějí tři čtvrtiny lidí

23. dubna 2024  14:31

O možnost pořídit si léky na předpis přes internet a nechat si je poslat domů mají zájem téměř tři...

  • Počet článků 636
  • Celková karma 28,70
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!