Začalo to ve válce. Nebylo máslo, kupovaly se margaríny. A pokračovalo to za komunistů. Nebylo mléko, nebylo máslo, vymysleli jsme Pomazánkové máslo, které má s máslem hodně málo společného. Nebylo maso. Kdo chtěl na vesnici koupit maso, musel stát na něj frontu jednou týdně již od půlnoci. A do uzenin se dávaly nejrůznější náhražky. Tak bychom mohli pokračovat do nekonečna.
Přišel Listopad a dominuje byznys a honba za zisky. Rozpadá se státní dozor a státní výrobní podniky jsou privatizovány především do rukou nezodpovědných prominentů komunistického režimu. A byznys s levnými náhražkami bují. Kupujeme mléko, které není mlékem, kupujeme máslo, které není máslem, kupujeme jogurt, který není jogurtem, kupujeme pravý ovčí sýr, který je z kravského mléka. Místo přírodně zkvašeného zelí plného vitamínů pojídáme náhražku kyselého zelí bez vitamínů. V uzeninách místo masa jíme nejrůznější separáty a odpadky.
A aby ty nejrůznější náhražky a odpadky držely pohromadě a připomínaly původní chuť, přidáváme do jídla nejrůznější chemikálie. To, co je schopen jíst člověk, někdy odmítají žrát i naše domácí zvířata.
Koupíš si mléko, dáš ho přirozenou cestou zkvasit, a hle, mléko ti shnije. Proč? Protože to s mlékem nemám mnoho společného. Z původního mléka jsou odstraněny všechny komponenty, které lze využít k další výrobě potravin. Pak se do této mléčné vody našlehají nejrůznější tuky, bílkoviny, minerály, umělé vitamíny a přidají chemické stabilizátory. A tento sterilní produkt dostane nálepku „Mléko“ nebo „Trvanlivé mléko“. Jenže tím mléko nenahradíš! A takovéto amarouny jíme a pijeme téměř ve všem.
A lékaři se nestačí divit, jak se nám množí alergie na všechno možné, jak se nám snižuje odolnost organismu a imunita, jak se nám snižuje výkonnost, jak geneticky degenerujeme, jak se snižuje plodnost naší mladé generace.
A tak byznys chrlí nejrůznější antialergika, roborantia, imunoprotektiva, nejrůznější „potravinové doplňky“ s minerály a umělými vitamíny, nejrůznější iluzivní léčiva a léčiva, která při ředění několikrát proženeme přes Avogadrovo číslo (pokud místo léčiva nepodáváme ve skutečnosti čistou vodu, což má stejný chemický efekt na organismus). Pojídáme tabletky na zvýšení výkonnosti, na zvýšení plodnosti a svoje tělo proměňujeme ve výzkumný preparát, co všechno to naše tělo vydrží.
Co s tím?
Na rozdíl od mnohých nesvědomitých spoluobčanů michelinské restaurace si hlídají kvalitu potravin, ze kterých vaří. Stejnětak prominentní kuchyně. A stejnětak bychom si měli hlídat kvalitu toho, co jíme, každý z nás a rozhodně nespoléhat na stát.
Každý by si měl najít svého místního malovýrobce mléka, sýrů, jogurtů, masa, uzenin, pekaře..., kterému důvěřuje, protože je zná a ví, čím krmí svá zvířata, a že nepoužívá náhražky ve svých výrobcích. Každý by si měl pěstovat svoji zeleninu, svoje ovoce, svoje brambory, dělat si svoje kompoty, svoje poctivě zkvašené zelí...
Chceš říci, že to v dnešní době není možné? Chceš dále spoléhat na stát? Pak si nestěžuj na svoje zdraví! Měl bys ho mít ve svých rukou! A kvalita tvého života začíná u toho, co jíš a co piješ.