Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sjednocování Evropy a její spása

Milý čtenáři, dnes nebasíruj na historických reáliích. Snaž se jen vstřebat ducha tohoto článku a přijmout jej ke svému obohacení jako prostou provokaci ke střetu s Tvým dávno již usazeným myšlením.

Nenuť se do jeho čtení, abys pak jen prskal cosi o blábolech. Pro Tebe to zjevně nepíši. Cílem je jen provokace k myšlení. Nic víc. Tento článek bude těžko hledat Tvůj souhlas. Ani o karmu si nežebrá. Článek je psán v důvěře, že najde svého čtenáře, který se nad ním svobodně zamyslí. Jde o zamyšlení nad sjednocující se Evropou v dějinách spásy.

 

Počátky dějin spásy člověka se váží na židovský národ pocházející ze starobylého města Ur, který se vydal na cestu do zaslíbené země, prožil si své období otroctví a zmaru v Egyptě, ze kterého jej vyvedl Mojžíš čtyřicetiletým putováním přes poušť, aby opět upadnul do otroctví východní říše Nabuchodonosora a dosáhnul znovuvzkříšení kolem jeruzalémského chrámu, aby byl rozprášen po celém světě, aby si prožil v půli dvacátého století svůj holocaust a posléze obnovil svůj stát Izrael.

 

Dějiny spásy začínají vyvolením židovského národa Stvořitelem. Abraham, který je do pozdního věku bez potomka, dostává příslib Hospodina, že z něho vzejde národ, který bude požívat významné Boží ochrany. Podle zaslíbení Hospodina jeho žena Sára mu porodí syna Izáka. Přesto je Abrahám vyzván Hospodinem, aby se Izáka vzdal dosti drastickým způsobem. Abrahám přijme výzvu Hospodina a tím projeví Jemu svoji upřímnou důvěru. Tím je zpečetěna záruka spásy pro vyvolený národ, který opakovaně prožívá téměř totální vyhlazení, ale vždy povstává znovu v novém vzkříšení k životu.

 

Spása židovského národa má národní neboli společenský charakter. Přichází Ježíš Kristus s kritikou společnosti odklánějící se od Stvořitele, s kritikou dvojí tváře vůči Hospodinu a člověku, ale i s požadavkem obnovení úcty k Bohu, úcty k člověku, úcty ke svobodě člověka a úcty ke spravedlnosti.

 

Evropa se násilně sjednocuje v oblasti Středozemního moře rukou Římanů. Postupně dochází k dekadenci společnosti po stránce mravní i náboženské. Na scénu se dostává křesťanství vytvořené Ježíšem Kristem, katolická církev. Ale záhy dochází k formování mocenských struktur se všemi doprovodnými negativními důsledky. Do čela církevních struktur se dostávají psychopati usilující o moc. A to, co Ježíš Kristus kritizoval v židovské komunitě, postupně kritizují nejrůznější církevní reformátoři.

 

Ježíš Kristus přináší nový rozměr spásy, přináší osobní spásu v podobě věčného života v Bohu jako benefit za ctnostný život, jakousi nesmrtelnost v Bohu. Skrze Ježíše Krista vnímáme Boha Stvořitele jako svého Otce a stáváme se oprávněni s ním vést osobní dialog.

 

Jakkoliv je to právě křesťanství, které kultivuje a sjednocuje Evropu, dochází k postupné sekularizaci evropské kultury se skepsí vůči posmrtnému životu, život v slzavém údolí s příslibem věčného života v nebi se mění v plnohodnotný společenský život bez potřeby věčného přesahu v Bohu a ztrácí se nám smysl Ježíšovy oběti pro naši osobní spásu.

 

Evropská kultura ztrácí svoji ukotvenost v Bohu, ztrácí smysl náboženství, opájí se svým exaktním vědeckým poznáním, staví sebe na piedestal Boha, odhazuje Desatero a svoji na mravnosti postavenou evropskou kulturu a obrací se ke spotřebnímu hedonismu. Evropa se nábožensky vyprazdňuje a tím se otevírá novému náboženství. Přichází islám. Evropané se mu brání, ale křesťanskou záštitu odmítají.

 

Spása v tomto kontextu dostává opět nový rozměr. Spása je opět vnímána jako celospolečenský problém, problém přežití evropské kultury. Je dostatečným emočním nábojem pro přežití náš sekularismus spojený se spotřebním hedonismem? Nebude Evropa potřebovat oživení křesťanské kultury, aby se ubránila přicházejícímu islámu?

 

Evropané svoji Evropskou unii odmítli postavit na křesťanských hodnotách a Boha do své Ústavy nepustili, na rozdíl od ústavy Spojených států amerických, která je na Bohu postavena. Evropané vyhodili křesťanství jako nepotřebnou veteš, vytlačují symboly Ježíše Krista a symboly Boha ze svého života a ochotně připouštějí symboly islámu. Je spása Evropy ještě možná?

Autor: Bohumír Šimek | neděle 21.8.2016 6:59 | karma článku: 23,17 | přečteno: 516x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,12 | Přečteno: 735x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

Nabízím zcela subjektivní pohled na příčiny naší současné politiky, bez nichž nejsem schopen pochopit současnou politiku. Nabízím k osobnímu přemýšlení a nenabízím k tupému věření.

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95 | Přečteno: 4990x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

Proč odmítáš vládu zvolenou ve svobodných, demokratických volbách? Stýská se ti po komunistech, po jejich fízlech poškozujících normální, solidní, pracovité české občany?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19 | Přečteno: 2464x | Politika

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

Na rozdíl od totalitního státu, jako je Rusko, máte v liberálně demokratickém státě možnost a právo protestovat a stávkovat, ale vaše reálné protesty začínají mít velmi divný pach. Kým se necháváte organizovat?

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04 | Přečteno: 3586x | Politika

Bohumír Šimek

Zemědělci, pozor!

Na stávku a protesty máte v liberální demokracii právo. Naše společnost je nebezpečně rozdělená, a tak byste měli rozlišovat, zda vás k tomu vybízejí vaše zemědělské organizace nebo destruktoři státu.

19.2.2024 v 16:07 | Karma: 23,80 | Přečteno: 691x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 636
  • Celková karma 29,16
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!