Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč se v Česku pracuje tak těžko?

Nejen ve zdravotnictví se našim politikům podařilo přenést komunistické iluze přes Listopad a propojit je s mafiánskými podmínkami v podnikání.

To je ta příčina, proč v naší společnosti mizí nejen poctivě pracující lékaři a sestry, ale chybí i dělníci, chybí živnostníci, drobní podnikatelé zanechávají podnikání, lidem se nechce pracovat a je nebývale velký tlak na pracovní neschopnosti, důchody a sociální dávky. Některé society se tomu umí přizpůsobit, ale většina populace tím trpí.

V naší reálně socialistické společnosti s komunistickými iluzemi smíchané s mafiánským kapitalismem se žije občanům příliš těžko. Myslel jsem si, že to je jen ve zdravotnictví, ale ono je to u nás v Česku ve všech oborech lidské činnosti. Rapidně se ztrácí kvalita a nejsou lidi na práci.

Základním problémem naší společnosti je, že jsme si přes Listopad přenesli komunistické iluze. Politici nás tak vedou a my jsme jim uvěřili, že sociální až socialistické inženýrství  je lepší než přirozené vztahy v občanské svobodě. Je to sice hezké, že pohrobci Štrougalova Prognostického ústavu nám zde instalovali rozličné strany deklarující se jako pravice a levice (s falešným klišé pravice pro boháče a levice pro chudáky), ale ve skutečnosti reálná pravice nám zde zcela chybí. Politici se bojí občanské svobody (na rozdíl od Václava Havla se Václav Klaus stavěl proti občanské společnosti) a chtějí mít pod palcem veškeré dění ve společnosti, aby občany efektivněji vysávali. Svoboda podnikání se v našem mafiánském prostředí stává stále více iluzí.

Protože problémy ve zdravotnictví jsou mi nejbližší, vysvětlím to na složitosti vztahů ve zdravotní péči. Lékaři a sestry se po Listopadu domnívali, že budou moci podnikat ve svém oboru. Místo toho byli z podnikání zcela vyloučeni. Podnikají jen jejich nadřízení, kteří nemají se zdravotní péčí mnoho společného. Ředitelé nemocnic jsou jen politické funkce, často bez znalosti medicíny. Většinou podnikají v rámci ekonomických iluzí, že po jakékoliv změně dochází k nové společenské rovnováze. Že tím trpí lékaři, sestry a jejich pacienti, manažery nezajímá. Za všechno „mohou“ lékaři a sestry, kteří jsou vyloučeni z možnosti ovlivnění systému. Nelidskou exploataci lékařů a sester nikdo nechce vidět.

Samostatně pracující lékaře nazvali „soukromými“ a lékaři se k této iluzi zpočátku upínali, než zjistili, že soukromé jsou jen výdaje. Ve skutečnosti jsou složitě placenými dělníky zdravotních pseudopojišťoven, jejichž podmínky práce se neustále mění nesmyslnými příkazy, zákazy a nekonečnými buzeracemi, že dochází ke znechucení z práce.

Navíc naše legislativa a z ní vyplývající zdravotnický systém mají svérázná pravidla. Lékař ze zákona musí ošetřit pacienta, ale za svoji práci nemusí dostat zaplaceno! Za proplacení zdravotní péče ze zákona neodpovídá ani pacient, ani pojišťovna, ani stát. Na co VZP nemá, nedoplácí pacient, ale jeho ošetřující lékař. Jedna nemocnice dostane zaplaceno bohatě navíc, druhá nemocnice dostává proplacenu zdravotní péči jen částečně. Na kom se zhojí zdravotničtí manažeři? Na lékařích a sestrách!

Lékaři a sestry jsou nezákonně exploatováni nadměrnou prací, nezákonným přetížením ve službách a v rámci nekonečné vnitronemocniční a mimonemocniční neustále se měnící buzerace. V takovém prostředí se nedá pracovat, rychle dochází k vyhoření, mnozí se díky tomu utápějí v alkoholu, jiní prchají ze zdravotnictví do politiky nebo do ciziny. Pracovní nesvoboda, přetěžování, pokuty za dobře vykonanou práci, pohrdání kvalitou a všeobecně nízká cena práce přinášejí svoje ovoce.

Ve zdravotnictví navíc jsme donuceni žít iluzí zdravotní péče zadarmo pro bohaté a chudé, a nikomu nevadí, že je to jen iluze, pokud věříme v dostupnost kvalitní zdravotní péče zadarmo. Již dnes je jasné, že tento systém financování zdravotnictví cestou veřejnoprávního pseudopojištění ústí do nedostupnosti kvalitní zdravotní péče bez korupce či protekce. Nelze to dělat dlouho, aby političtí manažeři navíc zdravotnictví mafiánsky vysávali a o svůj personál se řádně nestarali. Píši o tom již dvacet let, ale zatím to nikoho nepálí. A ministr Andrej Babiš jen brečí, že si nevzal zdravotnictví pod ochranná křídla ANO.

Ale na stejné problémy si stěžují učitelé a další profese, včetně podnikatelů. Chybí i dělníci. Na jedné straně nízká cena práce a na druhé straně gigantické ztráty přes politické manažery. Mafiáni v čele některých politických stran a kmotři v pozadí jsou stále. Zbavíme se jich?

Některé strany jsou převážně čisté. Nadějí jsou znovu vzkříšení lidovci s Pavlem Bělobrádkem v čele a starostové s Petrem Gazdíkem. Jde o solidní osobnosti, kterým můžeme důvěřovat. Jde o politiky, kteří již nejsou spjati s komunistickou érou. Až se ujmou vlády, mohou ctít přirozené mezilidské vztahy v občanské svobodě a snad bude lépe.

Autor: Bohumír Šimek | pondělí 31.10.2016 6:57 | karma článku: 16,58 | přečteno: 525x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,12 | Přečteno: 735x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

Nabízím zcela subjektivní pohled na příčiny naší současné politiky, bez nichž nejsem schopen pochopit současnou politiku. Nabízím k osobnímu přemýšlení a nenabízím k tupému věření.

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95 | Přečteno: 4990x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

Proč odmítáš vládu zvolenou ve svobodných, demokratických volbách? Stýská se ti po komunistech, po jejich fízlech poškozujících normální, solidní, pracovité české občany?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19 | Přečteno: 2464x | Politika

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

Na rozdíl od totalitního státu, jako je Rusko, máte v liberálně demokratickém státě možnost a právo protestovat a stávkovat, ale vaše reálné protesty začínají mít velmi divný pach. Kým se necháváte organizovat?

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04 | Přečteno: 3586x | Politika

Bohumír Šimek

Zemědělci, pozor!

Na stávku a protesty máte v liberální demokracii právo. Naše společnost je nebezpečně rozdělená, a tak byste měli rozlišovat, zda vás k tomu vybízejí vaše zemědělské organizace nebo destruktoři státu.

19.2.2024 v 16:07 | Karma: 23,80 | Přečteno: 691x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 636
  • Celková karma 29,16
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!