Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Největší politická zrada na zdravotní péči

Pokud ministr zdravotnictví tvrdí, že je tu jen pro pacienty, a potřeby lékařů jsou mu lhostejné, pak tvoří zdravotnictví nepřátelské jak vůči lékařům, tak i pacientům.

Tak se nám v Otázkách Václava Moravce (http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1126672097-otazky-vaclava-moravce/217411030500402) + (http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1126672097-otazky-vaclava-moravce/217411030510402-otazky-vaclava-moravce-2-cast) opět střetnul prezident České lékařské komory MUDr. Milan Kubek a ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík. Došli k pozoruhodnému nálezu, že největší politickou zradou na naší zdravotní péči je úsilí našich politiků o nízkou cenu práce v Česku. Řádně zaplacený občan platí vysoké daně a vysoké odvody na zdravotní péči. Takže na zdravotní péči ku příkladu v Německu jde o polovinu více podílu z HDP, který je nesrovnatelně vyšší než v České republice. A k tomu chudý český občan ze svého platu přispívá na zdravotní péči mnohem méně peněz, protože jeho mzda je čtyřikrát nižší než v Německu. Proto také platy lékařů jsou v Německu čtyřikrát vyšší.

Pozoruhodné je též úsilí sociálních demokratů a progresivní zdanění. Sociálním demokratům nestačí, že z vyššího příjmu dostávají větší daně. Chtějí navíc víceprocentní zdanění příjmů. A uvažují o procentním navýšení již od 50 tisíc korun, což v Německu prakticky představuje uzákoněnou minimální mzdu. Tuto minimální mzdu v Evropě považují sociální demokraté u nás za příliš vysokou.

Takže lze říci, že čtyřnásobné platy zdravotnického personálu v západní Evropě budou pro naši zdravotní péči stále problémem. A nikdy nebude řešením přijímat na medicínská studia více studentů, na které zatím stejně nemáme peníze, ani přijímání lékařů z východu s méně kvalitním vzděláním nebo dokonce i lékařů bez exaktního medicínského vzdělání.

Přesto nás sociální demokraté nutí žít komunistickou iluzí, že zdravotní péče musí být zdarma pro boháče, kteří na zdravotní péči mají dost peněz, aby mohla být zdarma i pro chudáky. Důsledkem této iluze je postupně se snižující kvalita zdravotní péče. Pokud někdo bude chtít kvalitní péči, musí si ji zaplatit jedině cestou korupce nebo získat cestou protekce. To pro boháče problém není a nebude.

Sociální demokraté odmítají řešit zdravotní péči přirozeným způsobem, kdo na ni má, pak si ji musí zaplatit, a kdo na ni nemá, dostane ji skrze sociální dávky. Proto zde omílají falešnou mantru, že odmítají dvojí úroveň zdravotní péče, lepší pro boháče a horší pro chudáky. A tak nám ve skutečnosti tají, že jejich sociální inženýrství ústí do horší kvality a že kvalitu bude možné získat jen nelegálně korupcí či protekcí.

A to je ten začarovaný kruh, ve kterém se politici točí. Trvají na nízké ceně práce se všemi důsledky. Nezaplacený dělník má za následek nejen menší spotřebu zboží, ale i nedostatečné daně, které potřebujeme na nadbytečné sociální dávky, a máme i méně peněz na zdravotní péči. A tak by člověk očekával, že za málo peněz bude málo muziky. A není!

Jsme na světové špičce, za málo peněz máme špičkovou medicínu. Perpetuum mobile! Jak je to možné? Díky ostudné, nezákonné exploataci zdravotnických zaměstnanců! Aby uživili rodinu, musí pracovat stovky hodin navíc. Chybí tisíce sester a přes tisíc lékařů. Též díky této exploataci prchají z českého zdravotnictví.

Těžkým problémem je vzdělávání personálu, jak sester, tak i lékařů. Sestry jsou nuceny k delšímu studiu, než mají lékaři, a popromoční vzdělávání lékařů trpí nedostatkem nepřetížených učitelů a navíc jejich vzdělávací systém neumožňuje zastupitelnost různých odborností pro primární specializace. Nedostatečné vzdělávání a jeho primární roztříštěnost spolu se špatnou organizací vedou k nezbytnosti vyššího počtu lékařů ve službách, což prohlubuje personální krizi.

Dalším těžkým problémem je nekonečná byrokracie a nekonečné buzerace, které přetěžují zdravotnický personál, a jsou pro politiky důležitější než zdravotní péče. Pokud by se mi podařilo uvést všechny problémy ve zdravotnictví, nepoučený čtenář by mi to nebyl ochoten věřit, že je to možné.

Nejsou peníze na zdravotní péči, na personál, na léky, na vyšetřování, ani na léčbu. Z politických důvodů má u nás občan bezbariérový přístup ke zdravotní péči. To nekritizuji. Ale náš současný zdravotnický all inklusive pro pacienty bez racionálního omezení je při absenci peněz absurdní. Politici chtějí být znovu zvoleni do Parlamentu, a tak je jim jedno, že to nezaplatí ani stát, ani pojišťovna, ale hlavně, že to neplatí pacient. Že to ve skutečnosti platí ošetřující lékař v regulačních mechanismech, nikoho nezajímá.

Pozoruhodná je informace ministra Miloslava Ludvíka, že původně politici předpokládali, že výstavba a oprava nemocnic nebude financována ze zdravotního pojištění, ale přímo státem. Přesto za necelých třicet let od Listopadu zmizely ze zdravotního pojištění (peněz na naše zdraví) desítky až stovky miliard korun do betonu a korupčně předražených přístrojů. To naši politici dluží našim občanům.

A nikomu nevadí, že nejsou peníze na zdravotní péči, na personál, na léky. Špičková zdravotní péče je u nás na úkor zdraví našich zdravotníků. Devadesát procent chirurgů je donuceno porušovat zákoník práce, pracují bez nezbytného, adekvátního odpočinku. A tak je to ve všech oborech. Ale především je to problém pro nemocniční sestry. Podle ředitele Josefa Märze jen v karlovarské nemocnici chybí 150 sester!

A tak mnoho nemocnic jsou vážným ohrožením zdravotní péče a zdraví našich pacientů. Všichni to víme, ale nic se s tím nedělá. Jsme zcela bezkoncepční a bezmocní. Lékaři a sestry nejsou a nebudou. Lékaři varují politiky před kolapsem zdravotní péče již mnoho let. Marně! Dozor ČLK nad personálním vybavením nemocnic politici neumožní, protože ví, že by musela být zavřena většina nemocnic. Proto se spokojují s formálním dohledem úředníků ministerstva, VZP a krajských radů. Krajský zdravotní rada je politická funkce a žádný z nich nemá zdravotnické vzdělání. Podobně ředitelé nemocnic většinou nemají medicínské vzdělání, což si ani komunisti nedovolili před Listopadem.

Nyní se politici rozhodli, že budou nutit dědečky a babičky ve zdravotnictví k elektronizaci českého zdravotnictví. Ano, v některých oborech již dnes pracuje polovina lékařů v důchodovém věku. Nedávno ČT prezentovala devadesát pět let starou lékařku, která stále ještě pracovala. A politici jsou přesvědčeni, že tyto stařečky a stařenky donutí za necelé čtyři stovky měsíčně, že budou psát elektronické recepty a že jim neodejdou do zaslouženého důchodu. Ve prospěch politiků hraje to, že nejen platy, ale i důchody mají lékaři malé.

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík nám spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou v předvolební kampani tvrdí, že zdravotnictví je pro ně prioritou. Ale peněz na zdravotní péči je stále nedostatek. Hlavně, že chybějící peníze nesmí doplnit pacient. Stát je doplňuje velmi neochotně a navíc platby VZP jsou naprosto neadekvátní a nespravedlivé.

Z „historických“ důvodů jsou platby jednotlivých lékařů a nemocnic nesouměřitelné. Některé nemocnice jsou vysoce přepláceny, jiné dostanou zaplaceno taktak a mnoho nemocnic nedostane zdravotní péči zaplacenu v plné výši, nedostanou proplaceny ani náklady. A co jsou to ty „historické“ důvody? Kdo okrádal VZP, dostává zdravotní péči proplacenu. Kdo zpočátku VZP šetřil, nemá zdravotní péči plně proplácenu i nadále. Ministři zdravotnictví toto urovnávají asi 15 let. Dosud to nesrovnali. A co nás to narovnávání již stálo peněz!

Já na naše socialistické zdravotnictví nehledím komunistickými růžovými brýlemi. Je příliš mnoho faktorů v našem zdravotnictví, které pro mne nevěští nic dobrého do budoucna. Proto stále píši o tom, abychom zanechali falešného sociálního inženýrství a naši zdravotní péči postavili na přirozených základech. Jen ta politická vůle nám chybí. Bohužel i od „pravicových“ stran!

Proč si to uvědomujeme především v Česku? Protože zde došlo k souhře několika vážných faktorů. Úsilí našich politiků o nízké mzdy českého občana se všemi důsledky a vyvádění peněz na naše zdraví mimo zdravotní péči!

Autor: Bohumír Šimek | sobota 8.4.2017 21:18 | karma článku: 24,85 | přečteno: 791x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,12 | Přečteno: 734x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

Nabízím zcela subjektivní pohled na příčiny naší současné politiky, bez nichž nejsem schopen pochopit současnou politiku. Nabízím k osobnímu přemýšlení a nenabízím k tupému věření.

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95 | Přečteno: 4987x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

Proč odmítáš vládu zvolenou ve svobodných, demokratických volbách? Stýská se ti po komunistech, po jejich fízlech poškozujících normální, solidní, pracovité české občany?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19 | Přečteno: 2464x | Politika

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

Na rozdíl od totalitního státu, jako je Rusko, máte v liberálně demokratickém státě možnost a právo protestovat a stávkovat, ale vaše reálné protesty začínají mít velmi divný pach. Kým se necháváte organizovat?

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04 | Přečteno: 3586x | Politika

Bohumír Šimek

Zemědělci, pozor!

Na stávku a protesty máte v liberální demokracii právo. Naše společnost je nebezpečně rozdělená, a tak byste měli rozlišovat, zda vás k tomu vybízejí vaše zemědělské organizace nebo destruktoři státu.

19.2.2024 v 16:07 | Karma: 23,80 | Přečteno: 691x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26,  aktualizováno  12:52

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  12:47

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Jste pryč, když jiní umírají? Ukrajinci v branném věku přišli o konzulární služby

23. dubna 2024  12:37

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v...

Bezdůvodně napadl děti na zastávce a v tramvaji. Agresora policie dopadla záhy

23. dubna 2024  12:16

Napadení dvou skupin dětí krátce po sobě šetřili v polovině dubna policisté v Praze Řepích. Nejprve...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 636
  • Celková karma 28,70
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!