Bohumír Šimek

Co nás čeká?

4. 05. 2017 7:17:41
Ad: Děsy a běsy ministra Chovance. Týdeníku RESPEKT si vážím pro jeho informační pohotovost a jeho kvalitní komentáře. Dnes jen již stará poznámka ke komentáři šéfredaktora o sociální demokracii.

Erik Tabery v závěru svého kvalitního rozboru píše, že podle průzkumů veřejného mínění je ČSSD jedinou silou schopnou se střetnout s Andrejem Babišem. Sdílím obavy šéfredaktora, že ČSSD je před svým štěpením. Vnímám to tak, že jsou zde stále dvě navzájem bojující uskupení politiků, slušných a korupčních, které mají rozdílné zájmy.

Proto osobně s ČSSD do voleb nepočítám. A to nejen proto, že preferuji svobodu občana před sociálním inženýrstvím sebechytřejšího levicového politika. Současná vláda svoji roli nápravy sociálních křivd celkem úspěšně realizovala, ale dále budeme potřebovat více svobody v podnikání.

ODS a TOP 09 se zatím od klientelistických a mafiánských vazeb neoprostily. Ale Miroslavu Kalouskovi se podařilo KDU-ČSL podrazit nohy a z lidovců vytáhnout politiky s korupčním potenciálem. Očištění lidovci s Bělobrádkem v čele se mi jeví jako perspektivní. Díky našim volebním zákonům při převádění volebních výsledků na mandáty jsou stranou bezvýznamnou, pokud mají pod 15% hlasů.

Proto chválím odvahu slušných politiků Pavla Bělobrádka a Petra Gazdíka, jít do voleb jako koalice. Je to riziko, zatím jedou na hraně, a když by měli pod 10%, vypadli by zcela ze hry. Ale pokud jim dáme kolem 15% hlasů, bude tato koalice velmi kvalitní a jedinou funkční protiváhou Andreje Babiše.

Občané se jen budou muset rozhodnout, zda jsou jim bližší iracionální nadávky a pomluvy lidovců než budoucnost naší země. Koalice KDU-ČSL + STAN je šancí pro náš stát. Zatím to tak nevypadá, ale do voleb je ještě několik měsíců.

.................................................................................

P.S. Milan Chovanec se stále více tlačí do řídící politiky. Kladu si otázku, zda nyní po selhání Bohuslava Sobotky nedojde svého cíle Lánský puč party Haška, Škromacha, Zimoly, Chovance, Tejce a Zemana. Původně to nebylo mým cílem, ale dnes upozorním na zajímavé poznámky Taberyho k nepříznivému (pro náš stát) vnímání světa Milanem Chovancem (RESPEKT 17/2017:12-13) a milému čtenáři připomenu Chovancovo znovupodřízení Policie politikům Opoziční smlouvy, které proběhlo zhruba před rokem.

Autor: Bohumír Šimek | karma: 20.10 | přečteno: 635 ×
Poslední články autora