Fenomen Andrej Babiš

22. 02. 2018 21:47:13
Pro neutěšené poměry v roce 2011, bezskrupulózní podnikatel a miliardář Andrej Babiš, podnikající v potravinářství, založil hnutí „Akce nespokojených občanů“ ANO a do loga vložili slogan „Bude líp“.

Od počátku Andrej Babiš veřejně kritizoval politické, ekonomické a sociální problémy ve společnosti. Ač mu bylo vytýkáno, že je pouhý populista a že nemá žádný politický program, v roce 2013, v roce rozvrácené politiky v Česku, kandidoval se svým hnutím ANO ve volbách do poslanecké sněmovny a nebývale raketově uspěl.

V době založení „Akce nespokojených občanů“ odmítal vstup do politiky a pouze připustil, že v případě úspěchu se sdružení může transformovat v politickou stranu, jejíž reprezentanti nepotřebují v politice zbohatnout nebo se zviditelnit nebo si léčit svoje komplexy. Záhy však vyzýval občany k podpoře hnutí ANO „složeného z důvěryhodných a nezávislých osobností“.

Andrej Babiš do hnutí „Akce nespokojených občanů“ pozval ke spolupráci několik známých osobností, jako byla politička a podnikatelka Věra Jourová, která byla neoprávněně tři měsíce držena ve vězení, novinář Martin Komárek a herec Martin Stropnický. Peníze měl, zakoupil denní tisk a rozjel masivní předvolební kampaň s nebývalým úspěchem 18,5%.

K jeho výraznému úspěchu ve volbách pomohl morální rozvrat stávajících politických stran, jejichž politici se na úkor občanů klientelisticky spolčili s multimiliardáři, což zjevně trvá dosud včetně prezidenta.

Andrej Babiš proklamoval, že chce stát řídit jako firmu. Nejspíše ho k tomu vedla potenciální úspěšnost, ale politici v tom viděli nedemokratické řízení hnutí ANO i nedemokratické vedení našeho státu, což mu vyčítají dodnes.

V roce 2013 voliči rozdali politické karty tak, že bylo možné sestavit vládu jen se stranami ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Předseda ČSSD a potenciální předseda vlády Bohuslav Sobotka byl v té době oslaben nenávistným prezidentským Lánským pučem v ČSSD, kdy byla ČSSD rozštěpena na dvě křídla, sobotkovce a haškovce, a kdy haškovci měli podrazit nohy Bohuslavu Sobotkovi.

V této situaci hlubokého oslabení ČSSD, byla dojednávána vláda naší republiky a v tomto komplikovaném souboji vnitrostranickém při sestavování vlády Bohuslav Sobotka uspěl, zůstal předsedou ČSSD i předsedou vlády. Byl to silný politik a je škoda, že ho Miloš Zeman zlikvidoval. Skláním před ním klobouk především pro to, že dokázal udržet kurz vstřícný vůči Evropské unii, a to v době, kdy zde převažovaly tendence komunistů, mnohých sociálních i občanských demokratů a dalších politiků k odtržení Česka.

Vraťme se k Andreji Babišovi. Svůj podnikatelský pragmatismus a cílevědomost, jako místopředseda vlády vnesl i do řízení státu. Obsadil post ministra financí, zvrátil dosavadní neúspěšné trendy (samozřejmě že snáze pro hospodářskou konjunkturu) a na ministerstvu získal přístup ke hříchům našich klientelistických politiků. Ti se ho zjevně lekli a tak začala vznikat antibabišovská národní fronta složená z politiků ostatních stran, z politologů, novinářů, kmotrů a mafiánů, kteří začali usilovat o jeho eliminaci z politiky.

Andrej Babiš nemá co dělat v politice! Je to multimilionář, vlastní tisk a nyní usiluje o politickou moc! A hlavně je úspěšný! Je to český Berlusconi! Nevěříme jeho původním snahám! Chce autoritářsky, nedemokraticky uchvátit moc a zavést nás do totality!

A je agent StB! Nesmí vstoupit do politiky, volali mnozí, když již vyjednával o vládě s Bohuslavem Sobotkou. Marně Andrej Babiš vysvětloval a dodnes vysvětluje, že když chtěl pracovat v zahraničním obchodu, že byl zákonitě vytěžován StB. Bez toho tam pracovat nemohl. Ano, pochází z rodiny komunistických služebníků. Ale to pochází i mnozí z nás, kteří dnes pracují v nejvyšších funkcích.

Navíc svazky StB byly částečně skartovány a mnozí agenti politicky řídí naši republiku dosud. Miloš Zeman je si toho dobře vědom, a proto nebylo pro něho překážkou jmenovat Andreje Babiše do vlády. Nicméně naše společnost je masírována v odporu k těm, jejich svazky StB nebyly zlikvidovány. Z tohoto titulu vnímám souboj Andreje Babiše se soudy ohledně jeho spolupráce s StB jako záležitost pouze případnou. Ale zneužíváme jí stále úspěšně. Hlavně ti, kteří měli máslo na hlavě, ale jejichž svazky byly skartovány.

Antibabišovská národní fronta tedy neuspěla v kritice spolupráce Andreje Babiše s StB. Tak byly vytaženy korunové dluhopisy. Ano, z občanského hlediska to byl podvod na státu. Jenže korunové dluhopisy vymyslel Miroslav Kalousek v zájmu státu a záhy se toho ujalo jeden a půl tisíce podnikatelů. U nikoho z nich to nevadí, vadí to jen u Andreje Babiše. Když to měl Bohuslav Sobotka zrušit, nezrušil to. Prohřešek Andreje Babiše tak byl zrelativizován.

Antibabišovská národní fronta vytáhla další kartu: Čapí hnízdo. Od firmy Agrofert byla odštěpena malá rodinná firma, která tím pádem měla nárok na získání dotace z Evropské unie. Požádala Evropskou unii o 50 milionů, ROP potvrdil legálnost a dostala je. Čapí hnízdo zaměstnává řadu místních občanů, slouží občanům a slouží i rodině Andreje Babiše. Takových „Čapích hnízd“ je prý po republice 150 za dvě a půl miliardy korun dotovaných z Evropské unie. Ty ale nikomu nevadí.

Po uplynutí zákonné lhůty bylo Čapí hnízdo podle českých zákonů opět včleněno do firmy Agrofert. Dávná minulost, ale vhodná minulost, pokud se antibabišovská národní fronta chce zbavit Andreje Babiše. A je to podvod! Andrej Babiš musí z politiky ven! Bohuslav Sobotka byl s největší pravděpodobností donucen Haškovou frakcí vyhodit Andreje Babiše z vlády. Jenže to neměl dělat! Tím si proti ČSSD popudil řadu voličů, kteří hledají v tomto státě spravedlnost. Právě proto přešli na stranu hnutí ANO. To bylo základní příčinou totální prohry ČSSD.

Těsně před volbami policie požádala sněmovnu o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Pro mne není podstatné, zda toto načasování způsobil Andrej Babiš protahováním vyšetřování, aby zneužil tohoto načasování proti antibabišovské národní frontě, nebo to načasování bylo úmyslně provedeno touto antibabišovskou frontou, aby byl Andrej Babiš těsně před volbami dehonestován a občané jeho hnutí nevolili. Aby naši občané byli řádně vystrašeni, většina ostatních stran se zavázala svým voličům, že s Andrejem Babišem do vlády nepůjdou. Tím zcela neprozíravě způsobili současnou politickou krizi u nás.

V podzimních volbách přes veškeré dehonestace Andreje Babiše, Jaroslava Faltýnka a dalších politiků „Akce nespokojených občanů“, Andrej Babiš se svým hnutím ANO jednoznačně zvítězil a tím má právo na premiérský post a právo sestavit funkční vládu.

Jenže strany antibabišovské národní fronty odmítají s Andrejem Babišem jednat a vytváří antibabišovský „Demokratický blok“. S Andrejem Babišem jsou ochotni jednat jen Filipovi komunisti, kteří vnímají svoji příležitost, a Okamurovo SPD, které je mnohem nebezpečnější než komunisti. Vojtěch Filip preferuje odchod z Evropské unie a z NATO, ale není tak hloupý, aby to připustil. Tomio Okamura je schopen to realizovat, a proto řada radikálně smýšlejících voličů komunistů dala hlasy okamurovcům. A tak lze říci, že „Demokratický blok“ vhání Andreje Babiše do spolupráce s komunisty a okamurovci. Dokonce mi tito politici připomínají chování demokratických ministrů v únoru 1948.

Přes veškerou nepřízeň stran „Demokratického bloku“ a celé antibabišovské národní fronty, se Andreji Babišovi podařilo ustanovit poslaneckou sněmovnu pomocí KSČM a SPD. Parlament funguje! A prezident Miloš Zeman může požádat Andreje Babiše o sestavení vlády. Antagonistická národní fronta Babišovu vládu zatím neschválila. A začínáme od počátku.

Nechceme, aby nám vládnul trestně vyšetřovaný poslanec! Antibabišovská národní fronta tvrdí, že je stíhán oprávněně, Andrej Babiš tvrdí, že trestní stíhání je v Česku možné zorganizovat proti komukoliv. V minulosti u nás byli trestně stíháni někteří politici, byli donuceni opustit politiku, ale pak to trvá léta a stále nejsou odsouzeni!

V jemnější formě antibabišovská národní fronta říká občanům, že ve slušné společnosti není možné, aby trestně vyšetřovaný politik neodstoupil z politiky. Proto Andrej Babiš musí zanechat politiky, očistit se a pak teprve může... Ale všichni dobře víme, že to není pravda. Nikdo z nich se do politiky nevrátil.

Proč politici odstupují při trestním stíhání? Aby stín pochybnosti nepadl na jejich stranu a nepoškodil tuto stranu. Ale to Andrej Babiš nepotřebuje! Lidé mu důvěřují i přes toto stíhání. Přes toto stíhání a mnohé nejrůznější dehonestace jej a jeho hnutí ANO volí a preferují. To je k vzteku!

ANO v podzimních volbách získalo téměř 30% a Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek novým zvolením získali opět imunitu. Poslanecká imunita by měla zabránit ingerenci moci výkonné do moci zákonodárné. Nebude vydání do rukou policie komplikací vládnutí? Každopádně oba poslanecká sněmovna vydala se zjevnou chutí.

A co bude dál? Andrej Babiš nemůže vzít do vlády SPD ani KSČM. Dopřeje sněmovna důvěru menšinové vládě? Bude muset do toho zasáhnout ještě předseda sněmovny Radek Vondráček? Bude stejně neúspěšný! „Demokratický blok“ bez Andreje Babiše vládu stejně nesloží! Musí být předčasné volby? Výzkum volebních preferencí hrozí vypadnutím řady stran ze sněmovny a že vítězství ANO bude mnohem významnější! Bude mít Andrej Babiš se svým ANO absolutní převahu ve sněmovně?

Nechte již toho moralizování, vzkazuje Česku Magda Vašáryová. Andrej Babiš je, jaký je a jiný nebude. A je stejný, jako my všichni ostatní! Nedělejme se dokonalejšími, než jsme!

Snažím se o neutrální, neideologický pohled. Jsem laik. Nemusíte mne brát vážně. Ale přesto se zamyslete!

MUDr. Bohumír Šimek

.................................................................................

Nepřipouštím diskusi, protože antibabišovská národní fronta a babišovská fronta jsou proti sobě antagonisticky tak vysoce vyhrocené, že nejsou schopny ani číst napsaný text, a dokážou jen na sebe zcela bezhlavě vulgárně útočit. Tento antagonismus je dán pomluvami a lží, které se linou i z úst vedoucích politiků!

Autor: Bohumír Šimek | čtvrtek 22.2.2018 21:47 | karma článku: 29.68 | přečteno: 1119x

Další články blogera

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.87 | Přečteno: 660 | Diskuse

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

Nabízím zcela subjektivní pohled na příčiny naší současné politiky, bez nichž nejsem schopen pochopit současnou politiku. Nabízím k osobnímu přemýšlení a nenabízím k tupému věření.

14.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 38.95 | Přečteno: 4966 | Diskuse

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

Proč odmítáš vládu zvolenou ve svobodných, demokratických volbách? Stýská se ti po komunistech, po jejich fízlech poškozujících normální, solidní, pracovité české občany?

1.3.2024 v 23:05 | Karma článku: 35.15 | Přečteno: 2459 |

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

Na rozdíl od totalitního státu, jako je Rusko, máte v liberálně demokratickém státě možnost a právo protestovat a stávkovat, ale vaše reálné protesty začínají mít velmi divný pach. Kým se necháváte organizovat?

23.2.2024 v 17:24 | Karma článku: 37.04 | Přečteno: 3585 |

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 26.10 | Přečteno: 374 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 23.84 | Přečteno: 1018 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 426 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.00 | Přečteno: 255 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 676 | Diskuse
Počet článků 636 Celková karma 28.44 Průměrná čtenost 1081

Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...