Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaký je tvůj Bůh?

Pokud je tvůj Bůh imanentní, nedílnou součástí Přírody, zdroj, ale i součást, přírodních zákonů, pak jsi v oblasti východoasijského vnímání Boží entity.

Židovský Bůh je především všemohoucí Stvořitel světa včetně člověka a spravedlivý Soudce. Není součástí přírody, která může být nespravedlivá. A tak existuje Zlo, které doprovází člověka stejně, jako božské Dobro. Tím, že Bůh není imanentní v přírodě, je člověkem vnímán jako Osoba, se kterou je možný dialog člověka. Bůh je jedinečný, ale i žárlivý na naše potenciální bůžky.

V Evropě převážně vnímáme Boha Ježíše Krista, který je všemohoucím Stvořitelem i spravedlivým Soudcem. Bůh je jeden a je nejvýš spravedlivý a milosrdný. Bůh je jen jeden, ale ve třech Božích Osobách. Bůh Otec Stvořitel, Bůh Syn Vykupitel a Bůh Duch svatý Obnovitel. Pokud nechápeš Trojici Boží, tak se tím netrap, nepochopil to ani svatý biskup Augustin.

Bůh tak miloval člověka, že sestoupil na svět v podobě Ježíše Krista, aby svým lidským údělem se za člověka obětoval do krajnosti a skrze svoji potupnou smrt na kříži člověka vykoupil a spasil. Pokud tomu nerozumíš, nejsi sám a ber to jako neproniknutelné tajemství.

Spása člověka je pro dnešního člověka nepochopitelná. Člověk v Evropě se má většinou velmi dobře, a tak nemá potřebu věčného, dokonalého a šťastného života svojí nesmrtelné duše jednou po své smrti. Je spokojený již dnes.

Spása člověka má svůj historický vývoj. Židé vnímali spásu především jako záchranu a přežití národa. Ježíš Kristus přináší vědomí osobní spásy každého člověka skrze spásu nesmrtelné duše. K tomu je nezbytná Boží Láska.

V dnešní době je člověku představa věčného života jeho nesmrtelné duše většinou velmi vzdálená. Ale navzdory tomu znovu zažíváme více zevní ohrožení a stává se nám spása bližší opět jako záchrana a přežití národa.

V dnešní době je pro některého člověka obtížné vnímat jeho dualismus v podobě smrtelného těla a nesmrtelné duše. Zkusme se však zamyslet nad pojmy Sigmunda Freuda Ego, Superego a Id a porovnejme je s pojmy svatého Pavla duše (Ego), duch (Superego) a tělo (Id).

Pro křesťanskou víru je stěžejní v evangeliích popsaná událost, že Ježíš Kristus uložený do hrobu po třech dnech vstal vzkříšený z mrtvých den po sobotě. A tak každý týden alespoň v neděli, v den vzkříšení, slavíme tento základ křesťanské víry. Bez důvěry v Boží všemohoucnost tento klíč křesťanské víry člověk těžko přijímal v době apoštolské a těžko přijímá dodnes.

Katolická církev toto vzkříšení Ježíše Krista slaví mší svatou, což je vnímáno jako znovuobětování Ježíše Krista cestou nekrvavou. Ústřední částí je proměnění symbolu chleba v podobě oplatky z nekvašeného těsta v Tělo Kristovo a vína v Krev Kristovu. A máme tu další tajemství. Tělo Kristovo zůstává fyzikálně nadále oplatkou a Krev Kristova zůstává nadále bílým vínem. Katolíci to přijímají jako skutečnou tajemnou přeměnu, kdežto evangelické denominace to vnímají jen jako památku na poslední večeři Páně. Katolická církev má sedm svátostí (sanctissimum, křest, biřmování, smíření, manželství, kněžství a pomazání nemocných), které všechny evangelické denominace nepřijímají.

Za základ křesťanství lze považovat zprávu evangelisty Jana, že Bůh je Láska. A tak jako Bůh objímá láskyplně člověka, má člověk jakožto obraz Boží mít rád svého Boha, každého člověka, veškeré stvoření a ctít i každého svého nepřítele. Tato Boží Láska v člověku je základním kamenem spásy člověka. „Podle lásky vás poznají“, říká Ježíš Kristus.

Bůh Ježíše Krista není neosobním Bohem splývajícím s přírodou, ale Bohem osobním. Má tě rád někdy i víc než tvůj tatínek nebo tvoje maminka. A můžeš mu říkat Otče náš. On si tě vede, když se necháš vést. A můžeš si s Ním povídat o všem, i o tom, co by ses styděl povídat se svými nejbližšími. Stačí se jen v lásce otevřít k plodnému rozhovoru a ten tvůj filosofický Bůh se promění v tvého Tátu.

Pozoruhodný je vztah křesťanů k sexu a erotice, který je historicky tak negativní, až Milan Kundera ve svých „Směšných láskách“ nazývá křesťanského Boha „Bohem nesoulože“. Toto pohrdání Božími dary erotiky a sexuality je příčinou, proč mnozí křesťané v pubertě ztrácejí vztah k Bohu. Tato negace je tak hluboká, že přetrvala i období sexuální liberalizace.

Církev dnes stojí na rozcestí. Buď se v Boží Pravdě obnoví v duchu Ježíše Krista a osvobodí se od historických nánosů, bude znovu věrně šířit úctu k Pravdě, úctu k Bohu, úctu k druhému člověku, úctu ke svobodě a spravedlnosti, nebo ztratí svůj smysl pro dnešního člověka. A člověk dnes je naplněný nedůvěrou k Pravdě, Bohu, druhému člověku, ke spravedlnosti a svobodě, je naplňovaný závistí, nenávistí a lhostejností ke lži a krádeži. Obnovu svého lidství tolik potřebuje!

Jaký je tvůj Bůh?

Autor: Bohumír Šimek | pátek 16.3.2018 23:47 | karma článku: 16,12 | přečteno: 386x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,12 | Přečteno: 735x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

Nabízím zcela subjektivní pohled na příčiny naší současné politiky, bez nichž nejsem schopen pochopit současnou politiku. Nabízím k osobnímu přemýšlení a nenabízím k tupému věření.

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95 | Přečteno: 4990x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

Proč odmítáš vládu zvolenou ve svobodných, demokratických volbách? Stýská se ti po komunistech, po jejich fízlech poškozujících normální, solidní, pracovité české občany?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19 | Přečteno: 2464x | Politika

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

Na rozdíl od totalitního státu, jako je Rusko, máte v liberálně demokratickém státě možnost a právo protestovat a stávkovat, ale vaše reálné protesty začínají mít velmi divný pach. Kým se necháváte organizovat?

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04 | Přečteno: 3586x | Politika

Bohumír Šimek

Zemědělci, pozor!

Na stávku a protesty máte v liberální demokracii právo. Naše společnost je nebezpečně rozdělená, a tak byste měli rozlišovat, zda vás k tomu vybízejí vaše zemědělské organizace nebo destruktoři státu.

19.2.2024 v 16:07 | Karma: 23,80 | Přečteno: 691x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 636
  • Celková karma 29,16
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!