Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kristovo vzkříšení nás rozděluje

Všichni známe nadšení lidu při vjezdu Ježíše Krista před svátky do Jeruzaléma, poslední večeři s učedníky, nenávist lidu před Pilátem, úmrtí a uložení do hrobu, který je třetí den prázdný.

Dnes je již jisté, že Ježíš Kristus žil. Narodil se Marii. Údajně panně. Indicií pro její panenství je rozhořčení jejího snoubence Josefa, když zjistil, že jeho snoubenka je těhotná a on neví, s kým. Její panenství je možná dáno náboženskými představami tehdejší doby o spasiteli židovského národa. Pana počne a porodí syna. A nejspíš to byla dost fuška pro Hospodina, aby Josefa s Marií opět srovnal. (Mat 1,18-25)

Ježíšovo narození jsme si připomínali o Vánocích. Ježíš pak žil, od dětství udivoval svojí moudrostí a učil nás o Božím životě. Neučil nás, jak jsme dnes zvyklí v exaktních definicích. On vyprávěl poučné příběhy. Neučil nás žádnému náboženství, ani odborné teologii. Těm pozdějším nánosům nerozumíme dnes stejně, jako by tomu nerozuměli lidé tenkrát.

Máme před Velikonocemi, nejvýznamnějšími svátky v roce. Nadšený dav vítající Ježíše vjíždějícího na oslátku do Jeruzaléma jsme si připomínali na Květnou neděli. Jen pár dní stačí k tomu, aby stejný lid, ovládnutý farizei a židovskými zákoníky demagogicky, v jakémsi referendu, nenávistně odsoudil téhož Ježíše k smrti.

Ve čtvrtek před svátkem Pesah, oslavujícím odchod Židů z Egypta, usedá Ježíš Kristus se svými dvanácti učedníky k poslední společné židovské rituální večeři, kdy dává své tělo a svou krev za pokrm. (Luk 22,19-20) A hle, jeden z učedníků od večeře odchází, aby v zahradě Getsemanské za třicet stříbrných přátelským polibkem na tvář Ježíše, který se sem chodíval modlit, označil a vydal jej k mučení a na smrt. Jeden z dvanácti nejbližších! Nepatřím i já k té jedné dvanáctině společnosti?

Ježíš Kristus je celou noc vláčen po světských i církevních soudech, aby byl ráno krutě zbičován a pak vysmíván jako židovský král po naražení trnové koruny na hlavu a s rákosem v ruce místo žezla. Od desítek ran zmučeného a zkrvaveného jej místodržící Pilát vyvádí před lid. Co s ním? „Smrt!“, křičí zfanatizovaný dav, který jej ještě před několika dny uctíval jako svého krále. Pilát je překvapen nenávistí davu, nechce mít nic společného se smrtí nevinného, nechá si přinést lavor, umyje si ruce a posílá Ježíše na nejkrutější a nejpotupnější smrt pohrdaného otroka.

Ježíš Kristus před velkými svátky v pátek odpoledne umírá na kříži. Opuštěn lidmi, opuštěn Bohem.  (Mar 15,34  Mat 27,46)Všechny naděje Židů do Něho vkládané končí. On není židovský spasitel! On není židovský král! On není ten, kterého slibovali proroci! Všemu je konec! I slunce prý pohaslo při Jeho úmrtí. Ještě visel na kříži a rozděloval lidi. Jedni se mu vysmívali, jiní vnímali, že tento člověk byl opravdu spravedlivý (Luk 23,47) a byl opravdu Boží Syn. (Mat 27,54)

Josef z Arimathie sundal Ježíšovo tělo s kříže a uložil je do hrobu. (Luk 23,50-53  Mar 15,42-47  Mat 27,57-61) Sobota je pro Židy dnem naprostého klidu. A tak až ráno po sobotě šly ženy s vonnými mastmi ke hrobu, aby Ježíšovo tělo pomazaly, ale hrob našly prázdný. Byli tam dva muži ve svátečním, kteří se jich ptali: „Proč hledáte živého mezi mrtvými?“ (Luk 24,1-7  Jan 20,1-10)

Vyděšené ženy to oznámily ostatním. Petr s Janem vyběhli k hrobu jako první. Ježíšův hrob je opravdu prázdný! (Luk 24,12) Tu se Ježíšovi učedníci rozpomenuli na slova, která pronesl dříve: „Ubíráme se do Jeruzaléma, kde se naplní všechno, co napsali proroci o Synu člověka. Bude vydán pohanům, budou se mu posmívat, tupit ho a na něj plivat. Zbičují ho, zabijí ho, ale třetího dne vstane z mrtvých.“ Konečně porozuměli tomu, co bylo řečeno dříve. (Luk 18,31-34) Od té doby křesťané slaví každou neděli jako den vzkříšení.

Jaké jsou základní křesťanské pravdy, kterým bychom měli věřit, pokud se chceme počítat mezi křesťany? Podle základní nauky katolické církve po druhé světové válce jich bylo v Cyrilometodějském kancionálu (1953) uvedeno šest.

Bůh je jeden. To spojuje židy, křesťany i muslimy. Přesto je to pro svobodomyslného člověka otázka. Je Bůh? Není Bůh? Tvoje odpověď závisí na tom, co ti bylo v tvém dětství s láskou vloženo do srdce. Buď věříš, že Bůh je nebo věříš, že Bůh není. Asi to nebude to nejpodstatnější, co rozděluje lidi. Svobodně řeknu možná kacířskou myšlenku: Třebas to není ani pro Boha to nejdůležitější. Naše představa o Něm by člověka neměla nesmiřitelně rozdělovat, ale spíše spojovat v dialogu.

Bůh je nejvýš spravedlivý. To má své úskalí. Bůh je Láska, Pravda a Život. Bůh je nejvyšší Dobro. Ale my máme zkušenosti se Zlem. Kde se bere Zlo? Pro Voltaira to bylo důkazem, že Bůh neexistuje, jestliže všemohoucí Bůh dopouští Zlo. Tyto problémy řeší teologický obor teodicea. A záleží na nás, jak se s těmito problémy popasujeme. Nesmíme však před nimi zavírat oči a dělat, že neexistují.

Bůh je ve třech osobách. Bůh Otec, Stvořitel, Bůh Syn, Vykupitel, a Bůh Duch Svatý, Obnovitel. Podle muslimů křesťané mají tři Bohy, a proto nevěří v jediného Boha. Trojice Boží? To se pochopit nedá. Tři jablka přece nejsou jedno jablko. Je to nepochopitelné? Je! Ale časem to můžeš přijmout i přes tu nepochopitelnost. Hlavně se s tím netrap. Marně se s tím trápili mnohem chytřejší před tebou. A byli to i vzdělaní teologové a církevní hodnostáři.

Bůh tak miloval člověka, že se stal člověkem. Narodil se z Marie jako Ježíš, Syn Boží, učil nás a pro nás zemřel na kříži, aby nás spasil. A narážíme na další problém: Co je to spása? Pro Židy spása znamenala především záchranu národa. Ježíš přináší pro nás osobní spásu každého člověka v životě s Bohem po našem životě pozemském. Pro dnešního člověka je to nesrozumitelné a většinou to pro něho podstatné moc není. Hloubku těchto slov asi plně nepochopíš do konce svého života, ale prožiješ ji, pokud alespoň máš rád lidi.

Lidská duše je nesmrtelná. Tak to dnešní člověk většinou nebere vůbec. Co to je duše? Vidět to není, sáhnout se na to nedá, tak to neexistuje! A když nemám duši, nepotřebuji osobní spásu ve věčném životě. Ale vypomožme si Sigmundem Freudem, který vnímá rozpory mezi Id, mým tělem, Superego, mým duchem, a mým Ego, mou duší. A možná již nebude pro tebe tak obtížné přijmout nesmrtelnost našeho jájství.

Boží Láska je ke spasení nezbytná. To už pro mne problém není. Bez Boží Lásky a bez lidské lásky, která je obrazem Boží Lásky, si já život představit nedokážu. A ani bez tvořivé lásky nemohu být normálním člověkem ani věrohodným obrazem Božím.

Ale vraťme se k velikonočnímu prázdnému hrobu. Umučený mrtvý Ježíš v něm není. Jak je to možné? Někdo ukradl Jeho tělo? Tradovalo se to od těch dob až do dneška. (Mat 27,62-66  Mat 28,11-15) Jiní se rozpomenuli, že řekl, že třetí den vstane z mrtvých, že bude vzkříšen. To dodnes tradují křesťané.

A tak tento Ježíšův prázdný hrob nás rozděluje dodnes. Věříš, že Bůh je všemohoucí a že vzkřísil Ježíše Krista? Pak jsi věřící křesťan a máš oprávnění slavit neděli.

Radostné Velikonoce a radostné znovuvzkříšení k novému životu!

Autor: Bohumír Šimek | pátek 30.3.2018 10:09 | karma článku: 18,21 | přečteno: 424x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,12 | Přečteno: 735x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

Nabízím zcela subjektivní pohled na příčiny naší současné politiky, bez nichž nejsem schopen pochopit současnou politiku. Nabízím k osobnímu přemýšlení a nenabízím k tupému věření.

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95 | Přečteno: 4990x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

Proč odmítáš vládu zvolenou ve svobodných, demokratických volbách? Stýská se ti po komunistech, po jejich fízlech poškozujících normální, solidní, pracovité české občany?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19 | Přečteno: 2464x | Politika

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

Na rozdíl od totalitního státu, jako je Rusko, máte v liberálně demokratickém státě možnost a právo protestovat a stávkovat, ale vaše reálné protesty začínají mít velmi divný pach. Kým se necháváte organizovat?

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04 | Přečteno: 3586x | Politika

Bohumír Šimek

Zemědělci, pozor!

Na stávku a protesty máte v liberální demokracii právo. Naše společnost je nebezpečně rozdělená, a tak byste měli rozlišovat, zda vás k tomu vybízejí vaše zemědělské organizace nebo destruktoři státu.

19.2.2024 v 16:07 | Karma: 23,80 | Přečteno: 691x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 636
  • Celková karma 29,16
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!