Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Problémy financování zdravotní péče

Lékaři a sestry neví, co by chtěli! Jsou nenasytní! Víc peněz jim nedávejte! Nezaslouží si to! Mají dost! Pokutujte je za to, že odcházejí do ciziny! - Důsledky ale poneseme všichni!

Rozděl a panuj! To je základní vztah politiků k lékařům. Proto od počátku postavili ambulantní lékaře proti nemocničním. Politici si také moc dobře uvědomují, že lékaři a sestry jsou rukojmími svých pacientů, protože opravdově se vzbouřit proti nespravedlnostem nemohou, aby neohrozili životy svých pacientů. A tak politici opakovaně s lékaři uzavírali nejrůznější sliby nazývané memorandum, aby je pak se smíchem porušili a prohlásili své sliby za neplatné!

Začněme problémy financování ambulantních lékařů. K ohodnocování jednotlivých výkonů slouží „bodník“, protože výkony nejsou ohodnocovány primárně v korunách. Záhy po Listopadu byla stanovena výše jednoho bodu na jednu korunu, ale ambulantní lékaři dostávali jen jednu třetinu. Bod vykalkulovaný jednou korunou se zpočátku nerovnal jedné koruně, ale jen 36 haléřům. Teprve poslední dobou po dvaceti pěti letech, se bod dostává na původní hodnotu jedné koruny. Neboli vzhledem k inflaci si stále nezachovává ani svoji třetinovou hodnotu. Tento stav pro mnohé lékaře nebyl k přežití a ti se svým přizpůsobením dostávali na hranu slušnosti a zákona.

Financování praktických lékařů je složitější. Jsou financováni paušálem jako za komunistů, který je složitě vypočítáván podle vzorců pokrývajících polovinu strany formátu A4. A druhá část financování je opět dána dle „bodníku“, který není v korunách a jeho výše se odvíjí podle každoročních dohod či nedohod VZP s lékaři, kdy je pak výše rozhodována od ministerského stolu bez ohledu na potřeby lékařů. „Bodník“ se teprve nyní tak trochu blíží ceně stanované zkraje po Listopadu. Samozřejmě bez ohledu na inflaci.

Ambulantní lékaři prožili vážné ohrožení svého fungování tím, že VZP začala o měsíce zpomalovat své platby. Lékaři museli platit nadále sestru, platit státu daně, ale neměli ani na provoz. V tu dobu zasáhl ministr David Rath tím, že do VZP nasypal několik miliard korun. Způsobeno to bylo našimi politiky, kteří určují VZP příjmy i výdaje, které nastavili ve špatném poměru.

Ambulantní lékaři vyhrožovali stávkou. Toť komické! Jak může podnikatel vyhrožovat stávkou? To nejde! Tím se tedy vlastně prokázalo, že ambulantní lékaři nejsou vůbec „soukromí“, svobodní podnikatelé, jsou jen řadovými dělníky velice složitě placenými našimi zdravotními pojišťovnami. Lékaři prý už nikdy nebudou svobodným povoláním. Ale je to vážné! Kde není osobní svobody, tam není osobní odpovědnosti. Tam je jen prostor pro levicovou buzeraci.

Problémem ambulantních lékařů jsou neustále se měnící pracovní podmínky v průběhu jednoho roku, které ambulantní lékaře ohrožují v jejich existenci. Ambulantní lékaři jsou zatěžováni pokutami řádově v milionech korun za neplnění byrokratických podmínek. Absurdní je, když lékaři předepisují léky podle potřeb svých pacientů, že jsou VZP za to pokutováni. Znám tvrdohlavou kolegyni, které VZP každoročně vystavuje účet na půl milionu korun za to, že píše lidem léky, které potřebují!

Financování nemocničních lékařů je v rukou politických manažerů nemocnic. Rozdíly ve financování lékařů v jednotlivých nemocnicích je až deset tisíc korun měsíčně za stejnou práci! Nebudu zde popisovat nespravedlivé financování nemocnic dané „historickými“ podmínkami. To je věcí manažerů. Problémem pro lékaře je nespravedlivé odměňování jejich práce.

Pozoruhodné je to, na co upozorňuje současný ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Do nemocnic dal řadu miliard korun na financování lékařů a sester do rukou manažerů, které však do platů nemocničního personálu nedoputovaly! Ministr tvrdí, že na to již on páky nemá. A že zdravotnické odbory mají útočit přímo na svoje manažery v nemocnicích.

Naše nemocnice jsou personálně zdevastované. Chybí tisíce lékařů a tisíce sester. Zbývající personál musí pracovat za chybějící. Proto je personál vykořisťován nezákonnými přesčasy. Některé nemocnice si to zjednodušují a vykazují jednotlivé lékaře pod dvěma až třemi evidenčními čísly, na něž rozloží počty odpracovaných hodin, aby zdání legality bylo zachováno.

V důsledku přetěžování personálu stoupá riziko pochybení lékařů i sester. Na to upozorňovala Česká lékařská komora, která se snažila garantovat kvalitu zdravotní péče tlakem na dostatečné personální vybavení nemocnic. Proto naši politici odstavili ČLK z možnosti ovlivňování cechovní kvality. Místo toho organizují akreditační revize, které si podstatných problémů nevšímají a pouze je svými buzeracemi zakrývají.

Od počátku, od Listopadu, tato společnost není ochotna ocenit vzdělání lékařů. Jde o léta odříkání pro studenty i jejich rodiče. Vzdělání jednoho lékaře stojí rodiče asi dva miliony korun. Dobrý lékař se musí vzdělávat celý život. Toto vzdělávání není zadarmo! Zvláště poslední dobou s enormním rozvojem odborného poznání je to pro všechny náročné. Když společnost není ochotna toto ocenit, reagují lékaři buď rezignací na nové poznatky, nebo reagují odchodem tam, kde je společnost ocení.

Všichni zaměstnanci v tomto státě dostávají navýšení platů plošně, lékařům Andrej Babiš slíbil plošné navýšení o deset procent, ale nyní toto navýšení běžné u ostatních profesí, často méně potřebných, prý lékařů není možné. A tak se lékaři snaží bránit. Trochu pochybuji o efektivnosti snahy lékařů, protože jsou rukojmími svých pacientů. Nemohou je nechat umřít pro zvůli politiků! Lékaři sami dohlížet na personální vybavení nemocnic nemohou, a bouřit se proti svému vykořisťování také nemohou. A tak se rozhodli zajistit dohled nad personálním vybavením nemocnic zvenčí. Kromě mezinárodní ostudy si nedovedu představit, čeho tím mohou dosáhnout. Jenže naši politici mají již dávno z ostudy ušité hroší kabáty!

Politikům to neublíží. Ti mají svoje Sanopsy, jako za komunistické éry. Odneseme to jen my obyčejní lidé!

Autor: Bohumír Šimek | neděle 16.9.2018 17:10 | karma článku: 16,31 | přečteno: 494x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,12 | Přečteno: 735x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

Nabízím zcela subjektivní pohled na příčiny naší současné politiky, bez nichž nejsem schopen pochopit současnou politiku. Nabízím k osobnímu přemýšlení a nenabízím k tupému věření.

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95 | Přečteno: 4990x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

Proč odmítáš vládu zvolenou ve svobodných, demokratických volbách? Stýská se ti po komunistech, po jejich fízlech poškozujících normální, solidní, pracovité české občany?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19 | Přečteno: 2464x | Politika

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

Na rozdíl od totalitního státu, jako je Rusko, máte v liberálně demokratickém státě možnost a právo protestovat a stávkovat, ale vaše reálné protesty začínají mít velmi divný pach. Kým se necháváte organizovat?

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04 | Přečteno: 3586x | Politika

Bohumír Šimek

Zemědělci, pozor!

Na stávku a protesty máte v liberální demokracii právo. Naše společnost je nebezpečně rozdělená, a tak byste měli rozlišovat, zda vás k tomu vybízejí vaše zemědělské organizace nebo destruktoři státu.

19.2.2024 v 16:07 | Karma: 23,80 | Přečteno: 691x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 636
  • Celková karma 29,16
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!