Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ježíš Kristus je nepochybně velkou osobností v lidských dějinách a pro mnohé velkým příkladem a životní oporou dodnes. 

Pro mnohé ale byl jen člověkem jako jsme my všichni a přišel na svět normální lidskou cestou. Zázraky nekonal. Jeho ideje byly také nepochybně poněkud idealizovány jeho učedníky, kteří v něm skutečně viděli Boha. I on sám zřejmě takto vystupoval, jen mluvil, kázal, neexistuje žádný dochovaný jeho rukopis. 

Kdyby se narodil v dnešní době, již by z něho Boha nikdo neudělal, jako to bylo možné v úrovni tehdejší civilizace. V nejlepším případě by byl prohlášen za svatého, ostatně jak se tak děje i dnes v případě jiných podobných světců. 

Mně osobně je bližší "Starý zákon" Bible, kde nacházím věčně platné pravdy a myšlenky odpozorované z reálného života. Myšlenky Kristovy jsou pro mne již trošku "přitažené za vlasy", nemohu např. milovat bližního svého jako sebe sama nebo nemohu chtít po někom, kdo se raduje z nahromaděného majetku, aby se ho vzdal a následoval Krista. Vždyť pud vlastnický patří k nejsilnějším pudům člověka. Tito lidé právě ukřižovali Krista a pronásledovali jeho stoupence. Všeho lidstva je tady potřeba, když tady je, to by byla pohroma, kdyby všichni lidé následovali Krista. Ta rozmanitost má svůj hluboký smysl, i v tom věčném boji protikladů.   

To ovšem neznamená, že nemáme usilovat o ušlechtilé hodnoty života a zdokonalovat sami sebe. Každý podle svých sil a schopností. 

To, co zde píši, není nějakým návodem, či cestou, po které bychom měli jít. Jen mým názorem, kterým nikomu nechci brát jeho názor. Kristova oběť má také svůj hluboký smysl a význam.

0 0
možnosti

Ježíš Kristus byl velkou osobností dějin. O jeho historickém bytí a moudrosti myslící člověk nepochybuje. Lišíme se především v premisách. Je Bůh? Nebo není? A je-li Bůh, pak není už tak těžké přijmout Ježíše jako Syna Božího. A přesto pro jednoho je Ježíš Bůh a pro druhého pouze mimořádný člověk. A když je pro křesťany Bůh, pak je to živý Bůh, a člověk je schopen kontaktu s ním v modlitbě.

0 0
možnosti
Foto

dobrý sváteční den..uvádíte, že základní společenské pravidlo je mimo jiné úcta k Bohu, znamená to, že ateisté nedodržují základní společenská pravidla? Myslím, že v textu mělo být uvedeno...základní společenská pravidla pro věřící...

1 3
možnosti
LV

Nebo tak Bů miloval svět, že každý kdož uvěří v Něho nezahyne ale bude mít život věčný. Vše na svobodném rozhodnutí. Nikdo nikomu nic nepředpisuje, ani do ničeho nenutí. Každý slušný občan dodržuje základní pravidla. Úcta k Bohu je dodržovat jeho přikázání, pokud něčemu nerozumím tak se tomu neposmívat a nerouhat se atd. Ale jelikož jste ateista, tak se vás to asi netýká.

1 0
možnosti
PH

Je to prostě taková milá pohádka, která přerostla v byznys (nebo z ní kšeft udělali schválně), a vydělává miliony kolem a kolem. Je hezký, že lidi v něco věří, v něco, co se dá považovat za celkově v podstatě rozumné (jiné podstaty si následně měníme).

A s tou pohádkou: co já vím, co bude za dva tisíce let. Třeba bude víra založená na pohádce o Popelce, a první zázrak bude popisován jako přeměna ořechů na slavnostní obětní roucho. Kniha lísková, kapitola osm,verš třetí: "A zvedla první pecku a roucho z něj se vůlí stalo, na slavnost Eres, v den dvanáctý po západu."

1 3
možnosti
LV

Pro vás to je pohádka, ale pro nás věřící Ježíš žije, a jednou převezme své králoství na zemi. Nevěra nezastaví Boží plány.:-)

3 0
možnosti
VK

A nejzajimavejsi na tom vsem je, ze Jezis ne nenarodil v tento den.

0 0
možnosti

Dokonce se Ježíš nenarodil ani před 2013 roky!

Dnes si jen připomínáme příchod Světla mezi lidi.

Podstatnější než vědět, kdy se přesně Ježíš narodil, je vědět, co přinesl Ježíš společenství člověka, a to nejhlavnější je poznat, co přinesl Ježíš mně konkrétně.

:-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 636
  • Celková karma 28,70
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!