Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Já si pamatuji, že právě V.Klaus prosazoval průhledný systém ve kterém by pacient měl přehled o tom co si za něj lékaři účtují. Žádné body. Samozřejmě s tím neuspěl. Pláčete na špatném hrobě.

1 0
možnosti

To bylo poněkud jinak!

0 0
možnosti
Foto

Zdravím Vás Bohumíre a karmuji.

Jak je vidět z diskuse, málokdo chápe, o čem mluvíte.

Lékaře bych rozdělil do tří skupin.

1. Praktici - mají kapitaci, takže mají do značné míry "své jisté" . Na druhé straně správně píšete, že jakákoli iniciativa navíc je po zásluze trestána srážkami / za léky, za vyšetření apod./ V odměnách není rozdíl mezi lékařem, který si "odbouchá" své a poté jde domů a tím, který dělá denně do odpoledne.

2. Specialisté - jsou jako jiní živnostníci. Pokud jsou na dovolené atd. tak tratí, neboť nejen, že nevydělávají, ale prodělávají platbou sestrám, nájmem atd. I oni jsou svázani regulacemi na léky a další vyšetření. /jsem jedním z nich a poslední dobou se rojí pacienti, kteří přicházejí "si nechat udělat magnetickou resonanci mozku, bo je bolí hlava"/. Mají na to nárok a vědí to, nevědí, že to vyšetření stojí cca 6500,- Kč a pokud bude počet těchto vyšetření větší, než v porovnávaném období, tak jim to vyšetření cvaknu ze svých. To samé léky.

3. nemocniční lékaři - zcela odlišná sorta, s nimiž první dvě skupiny mají společnou jen promoci, jinak se jejich zájmy liší.

Pacient neví, co kolik stojí, lékař trne, že cosi přežene a bude trestán. Jak správně píšete - vztah pacient - lékař je narušen, prim hrají různé řetězce, které existují jen proto, aby ze systému vysosaly co největší peníze za co nejmenší výdaje. Pokud to jakžtakž funguje /zejména díky lékařům, pro které je etika ještě platným slovem/ tak se nic nezmění.

Pan Kuchta níže vzpomíná na socík a připomíná svou ženu lékařku. Všichni starší jsme to zažili a denně děkuji Bohu, že je ta doba pryč. Základní mzdu jsem měl po 6 letech studia asi třetinovou, než horník. Abych si trochu přilepšil, tak jsem měl měsíčně zhruba 140-160 hodin přesčasů - tedy prakticky dvojnásobnou dobu. Jasně, že nebudu nyní chodit kamkoliv pracovat za mzdu, jež je nedůstojná. Když má stát na miliardy dotací do řepky, tak ať platí pořádně ty, které potřebuje pro zdraví svých občanů. Tož tolik asi.

4 0
možnosti

Dík za doplnění!

0 0
možnosti

Pane doktore, nechci lacině kritizovat, jsou jistě ordinace na tom lépe či hůře. Ale v průměru nebere obvodní lékař 20 tis. měsíčně jak jste i psal. Resp. víc že mu nezbude, je-li OSVČ. Dnes dělají praktici méně než za socíku. Kolik se manželka nasloužila v nemocnici a na pohotovosti a po probdělé noci šla ráno ordinovat a čekala na ni v závodě plná čekárna. Dnes při návrhu aby obvoďáci trochu helfli v nemocnici - křik, ztráta svobody, pravda a láska prohrává ... Jaké byly a jaké dnes jsou přístroje, atd. Vše je kompromis mezi "svobodou" a ekonomickými omezeními. Možná Vás podpoří kolega Vodvářka ale ať dá čísla na stůl. Všichni by chtěli vydělávat 3x, 4x tolik jako venku ale to byste pak neměl koho léčit, protože nemalá část lidí by na to neměla. Tím neříkám, že se věci nedají zlepšit - viz rozšíření činnosti o léčbu diabetu, srdce. Zpoplatnění studia, kdy "cizáci" tady nakupují mladé lékaře a nemusí jako ve fotbale klubům platit.

2 1
možnosti

Vámi popisované služby znám dobře. Některou noc jsme se vůbec nevyspali a od rána jsme znovu museli jet naplno, vidíš, nevidíš, slyšíš, neslyšíš, prostě naplno. Ale byla jiná doba. Lidé si svého zdraví a lékařů vážili. Tedy převážně. Dnes je tomu naopak. Zdraví si naváží, lékařů si naváží, sester si neváží. Proč také, že? Zdraví máme zadarmo, za nic neodpovídáme, oni nám to musí dát. To bude překvápko, až zjistíme, že nemusí, nikdo nic nemusí dát. A stát nejméně!

Nemá cenu se bavit o platech. Jedno je jisté: Nezaplatíš = nemáš! A můžeme si myslet o tom, co chceme.

Nevím, zda je to pro Vás moc, pět tisíc korun na stravu rodiny na měsíc. Ale to je historie, které už nevěříte. Vaše věc.

1 0
možnosti

Fňuk. A to nedávno někdo (ministr zdravotnictví?) při chystané stávce lékařů prohlásil, že ti milionáři nemají důvod stávkovat. Tak jak je to doopravdy?

2 0
možnosti

Záleží na tom, komu věřím. Pravdomluvnému nebo lháři.

Ale ty prachy nejsou hlavním problémem!

1 0
možnosti

Pane doktore,dost jste vybrečel? Tak mám pocit,že za chvíli půjdete žebrat.Ale proč toho tedy nenecháte,když jste tak prodělávající, Kolik dostáváte jenom kapitačních plateb měsíčně, Je mi z vás zle. Bůh chaN peněženky vašich pacientů.

3 4
možnosti

Nejde o peníze lékařů, nejde o peněženky pacientů, jde o to, aby naše zdravotnictví mohlo fungovat bez iluzí a lží, bez protekcí a úplatků!

0 0
možnosti
Foto

Se svým ošetřujícím lékařem mám skvělý vztah, nenavštěvuji ho. Dokonce jsem zapomněl, jak se jmenuje.

4 0
možnosti

J27a72n 75R77á50ž

12. 10. 2016 11:52

Problém nastává až ho navštívit budete muset. Pak poznáte jaký ten lékař je. U nás máme štěstí, že nás venkovský praktik převzal jako bývalý vojenský lékař působící v zahraničních misích, praxi po tátovi. Perfektní lékař kterého také štve, že mnoho úkonů, ktere by mohl se svou kvalifikací dělat sám, a mnohdy je dělá i když vi, že je nedostane zaplacené, nemůže dělat kvůli pitomé ministerské vyhlášce a posílá pacienty zcela zbytečně do okresního města k ambulantnímu specialistovi. A ten má díky tomu šíleně dlouhé termíny.

Ale vím také o praktikovi, který si dělí pacienty na VIP, kteří mu platí sponzorský paušál a ty ostatní. Podle toho taky vypadá přístup. A věříte, že se mu ani nedivím?

0 0
možnosti

a nyní zvýšit funkčnost PL vzděláním a omlazením tj. nezaměstnat důchodce nebo aspoň starodůchodce

0 0
možnosti
Foto

No to byste pak musel pozvat k ordinování ony "lékaře" z Arábie či Afriky;-D;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 636
  • Celková karma 28,70
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!