Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak nevím, co se se zdravotnictvím děje, když jsou oblasti, ve kterých množství lékařů odpovídá rozvojovým zemím, kde je 2,8 lékařů na tisíc obyvatel

Zdroj: http://bohumirsimek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=573235

V r. 1947 bylo kritizováno lidovci, že je přelékařovano, protože na 1 000 obyvatel připadal jeden lékař. A bylo predikováno, že z absolventů lékařských fakult budou dlouhodobě nezaměstnaní.

To tedy pěkně poklesla produktivita práce a zhoršil se zdravotní stav obyvatelstva, a to přesto, že už tehdy sice na dotovaný chleba nebylo, ale těžce zdaněné cigáro vždy.

1 1
možnosti

Ano, zdravotní stav obyvatelstva se za těch vašich čtyřicet let zhoršil!

1 1
možnosti
JC

Zajímavá byla informace, že ambulancí je u nás dost a sestry v nich také nescházejí.

0 0
možnosti

Sestry chybějí hlavně ve směnných provozech.

0 0
možnosti
JC

Existuje u nás nějaký obor, aby nebyl "podfinancovaný"? Škoda, že se někteří nemohou vrátit třeba do r. 1975, to by teprve byla podfinancovanost.

1 0
možnosti

Myslím, že stačí, že onkologové nemají na léky!

0 0
možnosti
OF

Velku přesná analýza.Ještě k lékové"politice" Dnes VZP má pozitivní listy.Většina lékařů ze strachu z postihu píše VZP " doporučené" léky, .V případě atorvastatinu to bylo nejdříve nějaké méně známé generikum, nyní je změna, je tam slovinský Atoris, také generikum, ale dlouhodobě zavedené. Většina lékařů zdůvodńuje v dokumentaci z obavy z revize a postihu,proč píše původní lék a nemění medikaci, podle toho co má VZP v pozitivních listech. VZP potřebuje ušetřit, to chápu , ale kdo bude zodpovědný za případné vedlejší účinek léčby ? Odpověď je nasnadě: je to opět lékař. Zdá se, že všechna generika jsou vcelku dobrá, ale seznámení lékaře s lékem trvá 1-2 roky, záleží na tom jak často lékař daný lék píše, proto změna léku

na nějaký " nový" a hlavně levný preparát, není postupem lege artis. Zajímavé, že novinářům to nevadí, nic nevidí, nic neslyší. Když ovšem lékař podepsal s nějakou firmou smlouvu a psal ověřený lék, bylo to trestné. Lékárník může léky libovolně zaměňovat a brát od firem provize/ Dr. max má pozitivní listy, lékárny Agelu také/.

Lékaři hrozí postih. A tak mnoho lékařů platí regulace za předepisované léky, třeba

nova antikoagulancia /k warfarinu se vrátit nedá /, firmy a lékárníci jsou spokojeni, pojišťovny také, lékař ale spáče nad výdělkem.

0 0
možnosti

Ceny léků od Listopadu neodpovídají ani kvalitě, ani potenciální complianci pacienta, ani doplatku. Stanovuje se několik cen kolem léků a jejich nesouvisení s kvalitou a ničím racionálním od počátku dělá dojem těžké milionové korupce.

Korupční potenciál u lékařů ve výši desítek až stovek korun byl zlikvidován, aby byl povýšen na vyšší úroveň opět řádově v milionech. Proto ty pozitivní listy, které se neustále mění, což je k neuhlídání. Proto již dávno lékaři preferují zkušenost s léky před pozitivními listy, i když je to k jejich škodě.

A samozřejmě i DrMax a Agel mají korupční materiál ve svých rukou.

1 0
možnosti
SN

:-).....Nevím kolik je zdravotních pojišťoven. Určitě víc než 15 ! Baráky, režie, vybavení technikou, to něco stojí. MUsí to být určitě dobrý džob, když si přetahují "klienty"! Příjem ze zdravotní "daně" zaručen, my se vybavíme super auty, dáme si solidní platy, zbytek půjde pro pacienty. Jak to, že nikdo nepřišel na to, zrušit to, to by bylo miliard ! !!

2 0
možnosti
SN

:-)......samozřejmě pak vytvořit jednu státní zdravotní pojišťovnu ! NEbo si myslíte, že by to byl návrat k socialismu ? !!

1 0
možnosti
Foto

Zdravím Vás Bohumíre, už nemám moc chuti sledovat ty politické tanečky v TV, muselo to být hodně náročné.

Máte samozřejmě pravdu a bojím se generačního propadu lékařů za oněch zhruba 10 let, kdy rovněž půjdu - aspoň formálně - do pense. V parere mi odeslaných nalézám často cizokrajná jména.

Vím, že základním mechanismem naší práce je rozhovor, kde musíme používat ono ars medica. Při nejlepší vůli si neumím představit, že jde zvládnout naši řeč v jejich drobných /ale pro intimní rozhovor zásadních/ nuancích. Takže najít českého lékaře, který nebude mít 80, bude empatický a schopný mi pomoci, bude krajně obtížné.

Vzpomínám na Václava Klause, který kdysi říkal, že pokud se doktorům nelíbí jejich práce s danými platy, tak ať jdou dělat taxikáře. Docela rád bych mu jeho výrok připomněl.

Samozřejmě karma a tak nějak i naději, že může být třeba i lépe, jen to zatím nevíme. Krásný advent vinšuju.R^

4 0
možnosti

Tomáši, děkuji.

Osobně si vážím Václava Moravce a obdivuji se jeho šíři záběru i jeho umění hovořit s politiky tak, abychom se něco dověděli. Jeho Focus je již slabší. A pokud jsme schopni sledovat jejich bezděčné informace, vnímat pravdivost a farizejství, tak se dovídáme podstatně více.

Cizokrajní lékaři jsou pro nás rizikem, protože jejich vzdělání je jistě jednodušší než naše vzdělání na Karlově universitě. A navíc je ten problém ars medica, který v cizí řeči je prakticky nezvládnutelný. Jenže to našim politikům nevysvětlíme.

Ano, čeká nás doba bez kvalitních lékařů, bez vzdělaných lékařů, kterým bude cizí ars medica a kteří nás budou prohánět zcela zbytečně nejrůznějšími vyšetřeními a my pro ně nebudeme pacientem, ale pouze vytěžovaným předmětem. Modleme se, abychom byli zdraví!

Radostné Vánoce!

:-)

2 3
možnosti
PK

I za socialismu byly platy ve zdravotnictví o dost vyšší v Praze než v Nemocnici na kraji města. Proto asi obdobná operace v Motole stojí víc než u primáře Sovy či Blažeje a nic s tím nenaděláte. Jde jistě o míru rozdílu ale rozdíl tam bude vždy.

0 2
možnosti

Bohužel, ten rozdíl je uměle vyvolaný! O spravedlivém odměňování naši politici mluví již patnáct let, mají připravený na to program, ale nekonají! Bůh ví proč! Důsledkem je rozvrat zdravotní péče.

Vaši první větu nepotvrzuji!

0 0
možnosti
VH

Nechápu proč stát nepodmíní odchod lékařů do ciziny platbou za studium. Například, když odejdeš ihned po škole 2 miliony, za 5 let 1 milion. A hned by bylo peněz víc na další.

3 4
možnosti
AT

A proč ne 10 milionů? A proč ne zrovna umístěnku? A proč takhle nevázat třeba učitele, inženýry? A co třeba i svářeče, těch je prý také málo ...

Vy si fakt myslíte, že tím zajistíte v systému dostatek kvalitních a spokojených lékařů? Nebo spíš vyrobíte vrstvu, která jenom netrpělivě čeká až uplyne vázací doba a konečně vypadnou za hranice? Takže nebudou odcházet mladí, ale ti starší a zkušení.

5 0
možnosti
  • Počet článků 636
  • Celková karma 28,70
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!