Diskuse

Svoboda slova

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J18a98n 44R13á20ž

22. 12. 2016 14:48

Jestliže Ústavní soud mlčí, když vojenská rozvědka má dostat pravomoc kontrolovat telefonní provoz a bude moci kontrolovat i soukromou internetoviu poštu, když se nikdo ze soudců nevysloví kriticky k tomu, že nějaký úřad ministerstva vnitra bude rozhodovat o tom, která propaganda je správná a která špatná a podle toho bude selektovat, jaké informace může, či nemůže občan dostat, tak se o nějaké svobodě slova hovořit nedá.

No a když do toho blbka Jourová, co by eurokomisařka prohlásí, že občané si budou muset zvyknout na omezení svých svobod, tak co to je za politický systém, co zde vzniká, když od demokracie se mílovými kroky vzdalujeme a Ústavní soudy mlčí?

0 1
možnosti

Nekritizoval bych Jourovou tak rychle. Vykonala dost práce pro nás! Musíme si zvolit: Bezpečí s omezenou svobodou nebo svobodu s vysokým rizikem smrti!

0 0
možnosti

Jistě máte v lecčem pravdu. Nicméně mi připadá, že občas generalizujete. Napsal jste: "Morální zásady se ztrácejí jako pára nad hrncem." Co máte konkrétně na mysli. Zřejmě si nemyslíte, že by se ztrácely vaše morální zásady. Já si to o svých zásadách také nemyslím. A najde se spousta lidí, kteří na tom budou stejně.

Napsal jste: "Pravda je relativizována. Každý má svou pravdu a lež je postavena na roveň pravdě." Aby to mohlo takto být, musela by existovat nějaká absolutní pravda, s níž by se to dalo poměřovat.

Napsal jste: "Zkus si ale napsat svůj názor odlišný od uznávaného myšlení." Co je to uznávané myšlení? A jestli je obecně uznávané myšlení, pak nemůže platit, že každý má svou pravdu a že lež je postavena na roveň pravdě.

Napsal jste: "Pokud bys chtěl něco takového napsat na odborné úrovni, bude to zablokováno pro veřejnost." Opět nevím, co tím konkrétně myslíte.

Myslím si, že tomu tak bylo vždycky, že názorům, které svou podstatou ohrožují jednání a postavení mocných a koryfejů, budou házeny klacky pod nohy.

2 0
možnosti

Děkuji za diskusní příspěvek.

Nevidím v tom prázdnou generalizaci, že morální zásady se ztrácejí. Ano, na těch druhých to vidíme snáze. Ale ta demoralizace se týká nás všech. Ano, i mne se týká.

Já považuji tento svět za skutečný, existující, tedy pravdivý. A naše poznání se k poznání jeho bytí jen blíží. Takže je objektivní pravda, ke které se naše vnímání pravdy jen blíží. Můžeme mít různý úhel pohledu, ale nemůžeme si lhát, pokud chceme přežít. A my si dnes bohužel očividně lžeme.

Pojem "uznávané myšlení" zní tajemně. Kdo to určuje? Nevím. Ale zkusíme-li se odchýlit, poznáme to na svoji kůži!

Psát o skutečné reformě zdravotnictví je možné jen ve speciálních časopisech, ve kterých jsou diskuse střeženy před veřejností. To je fakt.

Ano, mocní si střeží svoje postavení. Odjakživa. Jen dnes nás nutí žít iluzí svobody slova...

:-)

0 1
možnosti
  • Počet článků 636
  • Celková karma 28,70
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!