Diskuse

Pravda a lež

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Znáte Asimovovy zákony robotiky, který je nejenom zformuloval, ale neustále si vymýšlel, jak by šly obejít? No a totéž je to s pravdami.

0 0
možnosti

Pořad jsem se zájmem sledoval. Potvrzuji srozumitelnost p. Vlka, M.Kubišové ... Tak nějak hovořili lidé, kteří svou pravdu převedli do celého svého života. P.Rychetský zase provedl brilatní rozbor a utvrdil mne v mém postoji. Celý život hledáme tu pravdu - pravdoucí, ona neexistuje ! Je pak poražencova - vítězova - současná - minulá, k tomu objektivní - subjektivní - absolutní ... Co s tím pak ? Opět se ukazuje, jak podivné jsou i pojmy - Nevěřící - nezávislý ! Nevěřící je i věřící - věří tomu, že nevěří ! Nezávislý je pak závislý na své nezávislosti ! Asi bude dobré, se vrátit k tomu přirozenému - "Každého lze ošálit, ale sebe sama nikdy nikoliv" ! Jsem přesvědčen, každý z nás má vkomponovaný nějaký vnitřní imperativ rozumu, cti a poctivosti. Možná se dá i nevědecky nazvat - Selským rozumem ... :-)

1 0
možnosti

Děkuji za zajímavý rozporný příspěvek. Jde zjevně o fenomenologický přístup, do kterého jsem nedospěl. Ustrnul jsem v tomistickém myšlení s vědomím rozpornosti vzhledem k celku. Přesto jsem přesvědčen o realitě Pravdy, ke které se naše pravdičky jen přibližují.

Vaši představu neexistence pravdy považuji za riskantní, zavádějící a nebezpečnou. Vnímám ji jako směr ke konci evropské židovskokřesťanské kultury. Negaci Pravdy vnímám jako absenci religiosity.

Děkuji za příspěvek k věci!

1 0
možnosti

Ono se rika, ze kdo lze ten krade. A my Cesi jsme homo sapiens dlouhoprsty. A tak se nedivte nasim pomerum. Jsme tim ve svete povestni.

0 0
možnosti

No proto je paragraf tak divně zakroucený, aby se nikdo nevyznal.

2 1
možnosti

Jsem slyšel takovou hlášku, že k soudu se u nás nechodí pro spravedlnost, ale pro rozsudek.

2 0
možnosti

Ano. Justice nemá nic společného s iustitia.

0 0
možnosti
Foto

Jak víte, že primitivní národy, resp. jejich příslušníci, mluví vždy pravdu, tedy nikdy nelžou?

Nad tím Rychetským stojí za to se zamyslet....

2 0
možnosti

V džungli jsem samozřejmě nebyl, ale byli tam jiní, a dnes už nevím kdo, ale tak, jak jsem psal, referoval.

Rychetský jen s velikou pravdou a pokorou vyjadřuje vztah dnešního člověka k justici, která dnes se spravedlností nemá nic společného.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS