Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J44a70n 26R22á75ž

29. 1. 2017 15:15

Zánik respektu ke katolické církvi a tomu co zastává, ke kterému tato církev za "panování" Františka spěje, k ničemu pozitivnímu nepovede. A to říkám jako věřící křesťan, který většinu církevních dogmat odmítá.

0 1
možnosti

Divná řeč. Až se bude Katolická církev štěpit, pak budou věřící, kteří budou trvat na teologii tomistické a druhá část bude trvat na teologii propojené s exaktními vědami.

1 0
možnosti
Foto

Tato dogmata jsou naprosto nesmyslná:

2. Bůh je nejvýš spravedlivý. 3. Jsou tři božské osoby. 4. Bůh se stal člověkem, aby nás svou smrtí na kříži vykoupil a na věky spasil. 6. Láska Boží je ke spáse nevyhnutelně potřeba.

Ostatní dogmata jsou silně diskutabilní a neexistuje pro ně jediný důkaz.

0 1
možnosti
Foto

Jak chcete dokazovat dogma? 8-o

2 0
možnosti
Foto

Katolíci mají 95% společného s křesťanskou vírou navazujicí na židovskou a všichni věří v jediného dobrého Boha, který v Ježíši Kristu sestoupil na zem, aby zachránil anebo spasil člověka, který se od Boha odvrátil. Liší se pouze v pojetí ospravedlnění, spásy, hodnoty a významu "dobrých skutků", dále v úctě ke svatým a k Marii, kterou evangelíci neuznávají.Většinu knih Bible mají křesťané společnou - jen v seznamu starozákonních knih - tedy knih Bible před příchodem Krista a tedy před vznikem křesťanství - jsou drobné odchylky. Katolíci za biblické považují i několik knih, které evangelíci za biblické nepovažují - jde o tzv. deuterokanonické knihy.

0 0
možnosti
LJ

Pravoslavní považují za kánonické všechny biblické knihy jako katolíci a ještě něco k tomu.

0 0
možnosti
Foto

Myslím, Bohumíre, že to zejména mladí lidé začínají chápat. Že už jim nic neříká ona "klasická" církev, že si hledají tu správnou cestu. Tak, jak ji prezentuje Tomáš Halík, Marek Vácha nebo Ladislav Heryán. Je zajímavé, že ti tři vyjmenovaní jsou naprosto odlišní, avšak v každém je pravda. To mne naplňuje optimismem a nadějí.

R^

4 2
možnosti
JR

J80a28n 36R87á10ž

29. 1. 2017 15:17

Souhlas, jen s tím rozdílem, že u Halíka bych použil minulý čas.

0 1
možnosti
SB

Nevadí mi, že takoví lidé, jako jste Vy, otevírají svou duši Kristu.

Vadí mi, že otevíráte Evropu tomu, co sem chodí zpoza Středozemního moře.

Vaše duše je výhradně vaše, otevřete si ji, komu chcete. Ale Evropa není výhradně vaše, nicméně si dovolujete o ni rozhodovat, jako kdyby výhradně vaše byla.

1 2
možnosti
Foto

Četl jste článek pana Bohumíra ?

Reagujete naprosto nesmyslně....

3 0
možnosti
  • Počet článků 636
  • Celková karma 29,16
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!