Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VE

Kdysi jsem dělala v oboru. Co si tak vzpomínám, tak VZP si může nechávat 3% z toho co vybere, zatímco zaměstnanecké pojišťovny 4% (nebo tak nějak?), takže vzhledem k tomu kolik lidí je kde pojištěných, tak by se zrušením zaměstnaneckých pojišťoven ušetřilo 0,5%. Každá úspora dobrá, na druhou stranu, tu máme "pseudo"konkurenční prostředí, které je dobré na jednu věc - pokud jedna pojišťovna začne mít finanční problémy, tak to znamená, že to je problém jejího hospodaření. Pokud je začne mít víc pojišťoven současně je to známka špatně nastaveného systému (úhradové vyhlášky...atp.). Tedy, máme indikátor, kde hledat případné zlepšení. V případě monopolu VZP, kdyby ta začala špatně hospodařit, mohlo by stát podstatně víc než ty 0,5%. (a ty konkurenční benefity taky nejsou od věci, vedou k prevenci nemocí a tedy i úspoře)

1 0
možnosti

Souhlas, že úspora za zrušení zbytečných pojišťoven není tak veliká, jak si většinou lidé myslí.

Konkurenční prostředí mezi pojišťovnami nemůže zmizet s jejich zrušením

jako indikátor, když tady prakticky není!

Pluralita pojišťoven jako nástroj kontroly systému je zbytečně drahá, zvláště když politici jsou povinni trvalým ekonomickým dohledem!

0 0
možnosti
Foto

Celý zdravotní systém je založen na socialismu. Počínaje schvalováním léčiv a lékařských postupů až po katalogizaci cen za jednotlivé úkony. Tím nastává v ekonomice zdravotnictví zásadní problém socialismu a tím je nemožnost ekonomické kalkulace.

Lékem je jako vždy nastolení klasických tržních vztahů počínaje dobrovolným pojištěním, zrušením SUKLu a úhradových vyhlášek a konče privatizovanými nemocnicemi.

2 0
možnosti
Foto

Pro vás stejný problém, jak zajistíte stejnou péči jak nejbohatším, tak i nejchudším.

0 1
možnosti
JR

J16a24n 39R38á10ž

5. 3. 2017 10:17

Dokud t.zv. zdravotní pojišťovny jsou jen výhybkou pterozdelující zdravotní daň, je luxusem více takových výhybek.

Dokud se zdravotní pojišťovny nebudou moci chovat jako pojišťovny s právy i povinnostmi vyplývajícím jim se zákona, ale hlavně ze smluvního vztahu s pojištěnci, podle kterých budou i formulovat své smluvní vztahy s lékaři a zdravotními zařízeními, nebude zdravotnictví fungovat nikdy, jak má.

P.S. Absurdnost dokumentuje to, že stát má byt, podle lékařských odborů a lékařské komory tím, kdo určuje platy lékařů a sester, nikoliv ten, s kým mají uzavřenu pracovní nebo komerční smlouvu.

1 1
možnosti

Pane Ráži!

Tentokrát nemohu s Vám souhlasit. Je to jinak!

Od počátku lékaři usilovali o to, aby směli léčit své pacienty svobodně podle jejich potřeb a byli odměňováni pacienty podle jejich kvality.

Nic takového se nekoná! Naše komunistické zdravotnictví provádějící zglaichšaltování lékařů kvalitních s nekvalitními nemá řešení. Proto lékaři alespoň požadují stejné odměňování za stejně kvalitní práci nejen v nemocnicích, ale i u ambulantních lékařů. To se také nekoná! Čiliže se naši lékaři bohužel jen přizpůsobují naší komunistické realitě! A bohužel ODS a TOP 09 smýšlejí stejně jako ČSSD. Jejich "pravicovost" nám nepomůže, prostě chybí!

Naše pojišťovny se však chovají dle našich zákonů (stejně jako Andrej Babiš!). Jenom nemohou uzavírat smlouvu s pacientem na optimální zdravotní péči, ale uzavírají smlouvu s ošetřujícími lékaři na omezování optimální zdravotní péče. A to je špatně!

0 1
možnosti
Foto

Stále vaše podněty neřeší základní problém, jak zajistit, aby zdravotnictví zajišťovalo stejně efektivní péči o toho nejchudšího i nejbohatšího občana, což je v zájmu všech, primárně u nakažlivých nemocí.

1 1
možnosti

Bohužel, Vy dáváte přednost nekvalitní zdravotní péči pro všechny, před kvalitní zdravotní péčí pro všechny, majetní si ji zaplatí, nemajetní ji dostanou v sociálních dávkách od státu. Nevěřte iluzím ve zdravotní péči!

2 0
možnosti
Foto

Aby si "soudruzi manažeři" ve zdravotních pojišťovnách mohli (z peněz vybraných ze zákona od občanů) vyplácet prémie, musí lékařům nařizovat, že mají předepisovat nejlacinější léky. Takový systém - kdy není jasné, zda jsou zde pojišťovny zřízeny přednostně pro zaměstnance pojišťoven a nebo pacienty - je k ničemu a takový opravdu ničemný systém patří zrušit. ;-O

2 0
možnosti

Je to poněkud složitější!

A peníze se ztrácejí jinak, než si představujete!

0 0
možnosti
MB

Obsah článku, potvrzuje mé přesvědčení. Zde jde systém - proti systému ! Kapitál člověka tvoří vzdělání i jeho zdraví. Pak se objeví politikum , které hovoří o přesném opaku ! Vše je zdarma - co je zdarma, pak nemá žádnou hodnotu a pochopitelně je tím nejdražším ! ... Vějíř pojišťoven smysl má - základ trhu. nabídky ... V současném režimu je to ovšem podobné, jako by jsme měli v garáži Trabanta, nebo Mercedes. Je to fuk, protože i na dálnicích by se mohlo jezdit pouze 50 km rychlostí ! (Příměr) ... Čili zdravotnictví - oblíbená součást volebních programů - pak pravda i něco poléčí, (kupodivu ještě funguje slušně) + Pojišťovny taky smyl mají - zejména pro management, jejich pracovníky a i hezké odkladiště ! ... NIc neměnit - Bude lípe ... A do vlastního zdraví nic nevkládat ! Stát a člověka - dáme do pořádku ! Vaše ČSSD - Přijďte k volbám - jsme strašně zadlužení ! ... :-)

1 0
možnosti
Foto

pojišťovny byly založeny za účel parazitace určitých struktur na peněžních tocích do zdravotnictví. Chcete-li toto vyléčit, nestačí zrušit 99% parazitů, je nutno parazity vymátit úplně a navrátit se ke stavu před rokem 1989

2 3
možnosti

Plácnout mohu cokoliv. Ale jak to řešit, to je ta správná otázka...

0 0
možnosti
  • Počet článků 636
  • Celková karma 28,70
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!