Diskuse

eRecept

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LD

V naší nemocnici máme elektronické recepty již řadu let - na Rp. se tiskne čárový kód, na který v ústavní lékárně přiloží lékárník u táry čtečku, naskočí mu to na obrazovce a je to. Ovšem běda, když celý NIS spadne - stává se několikrát měsíčně, to pak i v největším přeplnění čekárny si s pacienty mohu leda tak vypravovat anekdoty. Nedostanu se ani do chorobopisu, natož tisknout Rp. A ten black-out dovede trvat i 30 i více minut. Děsím se, že po novém roce to bude v řádně zvětšených rozměrech, jako byly ŘP a řada dalších registrů. Já si budu moci na chvíli dát nohy na stůl, popř. odběhnout na WC - a popřát celé čekárně: buďte zdrávi a trpělivi - platíte si to všechno svojí zdravotní daní (tzv. "zdravotní pojištění").

P.S. Výhodu centrálního úložiště jsem do dneška nepochopil - kromě možnosti zcizit údaje komerčními pojišťováky a personálními agenturami !!:-(

2 0
možnosti
Foto

Potíž je v tom, že když my lékaři řekneme to co víme, že je to hloupost a nejspíš další z IT kšeftů naší české kotliny, tak značná část veřejnosti, která jaksi nemá "bílou mafii" ráda (pamatuji Novotného výraz poťouchlí intelektuálové pro každého, kdo převyšoval jeho nevysoké IQ), začne stříhat ušima v podezření, že dosavadním stavem cosi skrýváme a že tento e-vynález nám v našich nekalých piklech zabrání.

3 0
možnosti
VH

Děsme se lékařů, kteří umí tak málo s PC, že si ani nezjistí nové léky a jejich (kladné i zákorné) účinky, nové metody, možnost vhodnějších přístrojů.

Vypsat recept na klávasnici je tak obtížné?

Ne, pane Šimku", staří lékaři jsou jen zákonkou. E-recepty by umožnily vidět do karen pacientům i lékařům. A to je to, co si lékařská ani lékarnická lobby nepřeje.

0 3
možnosti
Foto

Jste úplně mimo. Prosím, až budete od příštího roku stát v čekárně praktického lékaře a čekat na recept třeba na tlak 15 minut /když předtím to šlo ihned/, vzpomeňte si na svá slova.

Víte třeba, kolik je t.č. průměrný věk praktického lékaře?

4 0
možnosti
Foto

Podle toho co tady čtu za naprosté šílenosti na hlavu padlé (pocházející nejen od šílených českých poslanců a šíleného ministerstva zdravotnictví vedeného ČSSD!), by bylo úplně nejjednodušší stávající systém lékáren zrušit. A přímo hned ve vedlejší místnosti ordinace každého lékaře zřídit "něco jako lékárnu", kde by se léky vydávaly. Pacienti by nemuseli nikam daleko chodit a nebo jezdit a stát poníženě fronty s papírkem v ruce.

0 1
možnosti

Kam na ty šílenosti chodíš? To jsme tu již měli za komunistů! Ale pravda, fungovalo to velmi dobře. Pro pacienty.

0 1
možnosti
Foto

co to furt máte, many, many, chechtáky. To jste ještě nepochopil, že na nich nezáleží ? Bankéři a politici si jich natisknou kolik chtějí. Zdraví, to je důležité. To si nenatisknou !

0 1
možnosti

Podej zlepšovák na kopírování zdraví!

0 0
možnosti
ZH

Já bych uvítal ústavní zákon, který by pod přísným trestem zakazoval jakékoliv IT zakázky na vývoj čehokoliv. Všechno už někde existuje, stačí vybrat to nejvhodnější.

Ať je to jakkoliv drahé, bude to vždycky levnější a hlavně už vyzkoušené. Myslím, že na tom, jak má fungovat spolehlivý erecept se doktoři a lékarníci dokázou domluvit za jeden večer u piva, a i průměrný student elektrotechniky navrhne jak zabezpečit, aby to fungovalo i když vypadne proud atd. :-/

2 0
možnosti

Ale v Česku jde o mimořádné umění, jak to udělat tak, aby to fungovalo jen někdy, a muselo se to stále za těžké peníze opravovat!

:-)

1 0
možnosti
Foto

Bohumíre - karma.

V podstatě si neumím představit, že v době chřipkových epidemií, kdy je šílený tlak na lékaře v první linii, se celý systém podělá.

Jak zvykle u nás vše v jednoduché rovnici - se vztek přenese na lékaře, kteří jsou neschopní atd. To, že podstata je opět nějaký kšeft nějaké firmě, jejíž název se nedozvíme, stejně jako finanční toky spřátelených politiků, kteří celý systém dohodili,. je více než jasné.

Osobně - pokud budu přinucen - vyvěsím na dveře ordinace jednoduché vysvětlení celé situace s tím, že se mí nespokojení pacienti mají obrátit na příslušné poslance v místě bydliště, kteří jim tu kulišárnu vysvětlí.

Navíc mi není jasné, pakliže bude vydán jiný lék, než ten, který lékař předepsal a pacientovi nesedne, kdo bude platit za duplicitní výpis, kdo zaplatí rozdělané balení léku apod.

A na závěr - samozřejmě, že to vše stojí peníze - program na e recepty přijde lékaře na další peníze od firmy, poskytující software - už bylo avizováno....

Ať žije pokrok.

5 0
možnosti

Díky!

Myslím, že politiky netrápí, zda celý systém zdravotní péče klekne. Jim jde jen o to, abychom je znovu zvolili do jejich tučných penězovodů. Já jsem jen rád, že už to těm svým pacientům nemusím vysvětlovat. Zaplať Pán Bůh, již nemám své pacienty!

Tomáši, mně jen mrzí, že než dopíšu článek, žiji v jiné republice a jeho obsah ztrácí vtip. Už mi to udělali potřetí! Jen to zdravotnictví klesá stále stejně!

:-)

1 0
možnosti
JV

Nechápu proč u nás mají e-recepty tak složitou administraci, pokud to popisujete správně. Lékař mu vypisuje recept na PC, pak ho vytiskne, orazítkuje a podepíše. Dál by to mohlo fungovat třeba tak, že by recept netiskl, ale zmáčknutím jednoho tlačítka odeslal do jakési celostátní evidence a já bych si následně, po předložení katry zdravotní pojišťovny, mohla vyzvednout předepsaný lék v kterékoliv lékárně v ČR. To by bylo řešení na úrovni doby. Nechápu, proč to nejde!;-€

0 0
možnosti
Foto

Jarmilo, kde prosím žijete? Proč by to mělo jít snadno, když to jde složitě přes nějakou firmu, která se samozřejmě docela pěkně opeří?

5 0
možnosti
VK

No jo,je to zase kšeft pro nějakého kamaráda.Co na tom,že to nikomu nepomůže a ještě to bude zdržovat nezájem.

Kdyby teda doktoři měli v tom úžasném systému možnost vidět,jaké další léky má pacient předepsány,tak věřím,že by o to byl mezi lékaři i zájem.Navíc by se tím odstranila polypragmasie a duplicita,ale takhle je to jen buzerace,nic víc.

1 1
možnosti

Každý solidní praktický lékař ví, co má pacient předepsáno od jeho kolegů, i bez státního dozoru! Polypragmasii tím neřešíme a duplicity též. To jsou jen písničky na obhájení vyhazovaných peněz. ODS ten levičácký gigatunel za draho zřídila, a zjevně proto jej také tak protěžuje...

3 0
možnosti