Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Myslím, že většina rozumných lidí jde vždy nejprve ke klasickému lékaři. Pokud ten mu však nepomůže, nedivím se, že trpící hledá jiné alternativy. Člověk prostě vyzkouší každou možnost, aby se zbavil utrpení.

To, jak tyto alternativní metody pomáhají nebo nepomáhají, bych nechala na každém osobně. Pokud pomůže tam kde běžná medicína selhala, nevidím nic špatného ani nechápu, proč se takovým lidem vysmívat a alternativy znevažovat.

Něco ani naše exaktní medicína změřit nedokáže, třeba intenzitu bolesti. Jedinou léčbou chronické bolesti je trvalé užívání chemických léků. Pokud akupunktura místo toho vyřeší bolesti trvale (zkušenosti jsem popsala níže), je nesmysl přesvědčovat člověka, že ve skutečnosti vlastně žádné bolesti neměl, že je jen hypochondr, jak tady též zaznělo.

Lidé využívající alternativní metody nepovažuji ani za hloupé, prostě pro to mají nějaký důvod. Co třeba takový Steve Jobs?

2 0
možnosti

I exaktní medicína může léčit bez chemie bolesti, ale lidi to většinou odmítají. Zdravotnictví zadarmo prostě nefunguje. Naopak, hypochondr má často kruté bolesti, ale většinou s ním neumíme jednat. K praktickému lékaři chodí až 80% zdravých pacientů. A mnozí žádají jen pilulky, ale rady lékaře je nezajímají.

Měl jsem mladou pacientku, stále nespokojenou. Pak se léčila u léčitele, kterému její manžel postavil barák. Když ho dostavěl, chodila opět ke mně...

Léčitelé by neměli být financováni ze zdravotního pojištění. Dělo se tak, ale už se zatím tak neděje. Jak dlouho?

1 0
možnosti
Foto

J59a50n 47Š55i16k

21. 6. 2017 5:37

Dobré ráno. V televizi byl k čínské medicíně pořad Michaely Jílkové, kde padala naprosto stejná slova od pana Kubka, předsedy lékařské komory. Nejlepší bylo, když naproti stojícímu čínskému lékaři řekl: Vám přece pacienti umírají! Aha. Takže západní medicíně neumírají. Zmínil i něco, co píšete v článku Vy. Dvojnásobné platy. To je to o čem v pořadu mluvil nejvíc. O penĕzích. Místo lékařských argumentů se o nich mluvilo nejvíc. Protože o ty hlavně jde. Jde hlavně o peníze nebo zdraví? Není za vším závist? Našich lékařů si vážím a jdu vždy nejprve k nim. Jsou skvělí diagnostici. Ale léčitele a alternativy mít v další léčbě nic špatného není. Hezký den

2 1
možnosti

Já toho doktora chápu. Berou jim zdroje, nutí je šetřit, nutí je nepomoci pacientovi tak, jak by to potřeboval - a na druhou stranu cpou zdroje podvodníkům, kteří pracují s tisíc let starou, zaostalou metodou, která se zakládá na naprostém neporozumnění práci lidského organismu.

To samozřejmě doktora, který ví, že by mohl pomoci, kdyby se mu systém nestavěl do cesty, naštve. Jde tu hlavně o peníze - ale ne doktorům. O peníze jde těm příživníkům na lidském neštěstí, šamanům a podobným "alternativám".

1 0
možnosti

Podezírám zodpovědné, kteří ten nesmysl s nevzdělanou a zaostalou čínskou medicínou povolili, že jim šlo opravdu o pacienta. O speciální druh pacienta.

Hypochondra totiž nemá cenu léčit skutečnými léky.

0 0
možnosti

I kdyby jste měl pravdu, podvádění pacienta považuji vždy za nečestné!

0 0
možnosti

Já bych alternativní čínské medicíně nebránil, pokud si v soukromé sféře sama vydobude své místo na slunci a získá klientelu. Rozhodně si ale nemyslím, že by měla být podporována, nebo dokonce dotována státem.

0 0
možnosti

Mrzí mne, že jste pro podvádění pacienta!

0 0
možnosti

Nechci polemizovat, co se týká čínské medicíny. Ale chci zmínit jeden náhled na problematiku. Existuje exaktní věda, systematická, přesná. Na druhé straně existuje život, který není vědou chápán a poznán a nemůže jí být spoután. Věda a metodičnost v prostředí neživém je zcela úspěšná. Na rozhraní přírody živé a neživé už však nastává problém. A zde se střetává pohled, který říká, že člověk musí být léčen "zcela vědecky a nikdy jinak" a pak pohled, který říká, je zde něco mimo vědu, s čím je nutno počítat a minimálně to respektovat.

Chci říci jen jednu věc. Lékaři, kteří redukují pacienty na předměty svého vyhraněně vědeckého pohledu, jsou podle mého názoru ti méně kvalitní.

3 0
možnosti

Nemám nejmenší důvod vám brát váš pohled. Souhlasím, že medicína je příliš fixována v materialismu devatenáctého století. Ale neoddiskutovatelné je, že školní medicína má statisticky zpracované jednotlivé metody léčby a vyhodnocenu percentuální úspěšnost jednotlivých postupů, zatímco léčitelský přístup toto exaktní zpracování nezná. Proč asi?

2 1
možnosti

Bohužel jsem se právě dověděl od Milana Kubka, že i Senát pohrdnul kvalitní, exaktní medicínou a podlehnul medicínskému byznysu.

:-)

0 2
možnosti

J32i61ř77í 68F40i51š20e79r

20. 6. 2017 12:21

Pane Šimku, 20 let jsem měl problém (atopický ekzém) s kterým mi žádný z doktorů nepomohl. Pak jsem na doporučení zkusil léčbu z, pro vás, jiného světa (kombinace znalostí z akupunktury a homeopatie) a už 7 let jsem v pořádku.

V mém okolí nejsem jediný, kdo zažil takovýto "zázrak".

To že je to, jak píšete, v rozporu s exaktní vědou pro mě znamená jen jediné, že toho má věda ještě hodně k objevování a zkoumání.

Možná byste místo odmítavého postoje mohl sám začít bádat a hledat důvody, proč to funguje.

3 0
možnosti

Ano, člověk je zvláštní tajemné stvoření, kterému stejně málo rozumíme jako Bohu. Možná proto, že se stále opíráme o materialismus devatenáctého století. A zrovna atopický ekzém je to tajemné onemocnění, které nás zatím stále ještě zaskakuje. Asi nedoceňujeme naši psychiku v jeho léčbě. Podobně také nedoceňujeme psychiku v léčbě rakoviny. Ano, to je hudba budoucnosti.

0 0
možnosti

Pane Šimku, akupunktura mě v 18 letech zbavila úporných migrén, s kterými si naše medicína neporadila. Od té doby, mě ani jednou jedinkrát nezabolela hlava. A to je již několik desetiletí.

Mého otce (75 let) akupunktura trvale udržuje fit. Měl takové bolesti páteře, že nebyl schopen pohybu a bolestí omdléval. Co na to západní čistě vědecká medicína? No nic samozřejmě.

Nevím přesně, jak to funguje a je mi to jedno. Důležité jsou pro mě výsledky. V okolí mám více lidí, kteří na akupunkturu nedají dopustit. V léčbě chronických bolestí naše medicína zaostává.

4 0
možnosti

V léčbě chronických bolestí exaktní medicína nezaostává.

Člověk je zajímavý živočich a já se stále nestačím divit, jaké tajemství se v něm skrývá. A tak akupunktura také dělá zázraky, i když je v rozporu s exaktní vědou.

0 1
možnosti

Vážený pane,

je samozřejmé že čínskou medicínu nezatáhl k nám Zeman, ale hlavně Putin! Na toho jste úplně zapomněl.

4 1
možnosti

Moderní lidé se zaklínali tím, že věří ve vědecké poznatky. Dnešní lidé však více věří na šarlatány. A mnozí se tomu přizpůsobují a vydělávají na tom.

2 1
možnosti

Ano, lidé bez Boha jsou zmateni.

0 1
možnosti
  • Počet článků 636
  • Celková karma 28,70
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!