Diskuse

Všetci kradnú

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Dobrý den pane Šimku. Dovolím si přeskočit komentář k vašemu článku, ale vyjádřit se k diskuzi pod ním. Ani jsem ji nedočetl do konce, jelikož již v polovině se opakovala a přenesla se tam, kde končí mnoho komentářů. Do osobní roviny. Mám pocit, dokud se nenaučíme ukazovat věci bez našich negativních emocí, bude to problém. Ve chvíli, kdy kdokoli napíše blog o Babišovi, Kalouskovi nebo Fialovi atd., zvedne se vlna příznivců a odpůrců a po krátké faktické debatě se řežou jako na fotbalovém stadionu. A výsledný efekt bývá opačný. Přestaneme vnímat fakta, ale začneme vnitřně hájit toho, kterému je “ubližováno”. Co tím chci říci? Pokud i po volbách budeme kritiky pouze emočně, po příštích volbách tady bude velký návrat KSČM, SPD tolik kritizována ne pragmaticky, ale emočně bude mít 15+ % a hnutí ANO 40%. A rozjede se další kolo o tom, jak je 65% voličů nesvéprávných, ale to již bude kritizující menšina, která bude snadno potlačena. Není lepší tedy řešit fakta na prvním místě a emoce a nadávky nechat jako kořeni? Děkuji za článek.

2 0
možnosti
VK

Já tedy nevím , ale člověk, který prokazatelně opakovaně lhal u mně končí. U jiných se stane modlou. Kde je chyba?

12 0
možnosti
ZH

U těch, pro které je takový sedmilhář modlou.

7 0
možnosti
Foto

Bohumíre, všichni nekradou, to je nemístná paušalizace.

A opravdu necítíš rozdíl, jestli si někdo přinese domů z práce průpisku nebo papír a mezi tím, jak někdo prostě 20 roků mafiánsky využíval své konexe, aby je v závěru popsal jako Palermo, s kterým on nemá co do činění?

Fakt Ti dneska tak úplně nerozumím.....

11 1
možnosti

Ano, Tomáši, je to rozdíl, koruna nebo milion korun. Ale zcizení je zcizení! Nebudu ti brát iluzi, že jsou lidé, kteří nikdy v životě nic neukradli.

Myslím, že v mém rodě jsou samí slušní lidé. A tuto debatu jsme otevřeli asi před 40 lety a při jednom rodovém setkání jsme zjistili, že každý z nás alespoň něco malého ukradl. Jeden kradl celý život krmení pro prasata a druhý třeba jen obálku v práci. Ale bez této viny nebyl nikdo.

1 0
možnosti

Babiš je sebestředný miliardář -- to je celý jeho profil, mamon a moc je jeho jediné kredo. Lidi jako je Babiš do Strakovy akademie nepatří, a je mi zcela lhostejné, co kde troubí za vypilované marketingové cancy typu "všici kradnú". Hrozné je, že to odskáčeme všichni za ty, kteří mu na ty řeči skočili.

9 2
možnosti
Foto

Nechte toho strašení. Nechme Babiše čtyři roky vládnout a potom mu vystavme účet. Zatím ty 4 roky si vedl dobře.

5 9
možnosti
VH

Pane Šimku, vraťte nakradené.

A odvykněte si, soudit druhé podle sebe. Vede to k blbým závěrům.

Tušil bych, že v ČR krade cca 18 % dospělých osob - voličů Babiše. Jen ti totiž zřejmě uvěřili Babišovým kecům. (Ostatně: i pan Babiš soudí výhradně dle sebe.)

8 3
možnosti
Foto

Je škoda, že nelze dát plus i minus (první tři věty) současně.

1 1
možnosti
Foto

Pokud Babiš prohlásil, že všichni kradnú, tak z toho sám sebe nevyloučil. Když už všichni, přesnější by bylo říci, všichni někdy něco ukradli. Sám nejsem výjimkou, ale teď už jsem dlouho nic neukradl a proto přítomný čas třeba u mne nesedí.

5 3
možnosti
NM

...no a co?? když šéf Pirátů řekne,že již rok abstinuje a vše vidí jinak ...tak věříte mu nebo né....

2 4
možnosti
TT

No hlavně že Babiš nekrade.

9 1
možnosti
LU

"Proč toto jednoduché heslo Andreje Babiše se stalo tak úderným, že za ním šla polovina občanů jako krysy za pištícím krysařem v Andersonově pohádce?"

Pán Šimek, viac ako 70% voličov ČR nevolilo Babiša.

9 2
možnosti
VH

Víc než 80 % voličů nevolilo Babiše (započtěte i ty, kteří k volbám nešli).

1 1
možnosti
Foto

Mluvte, prosím, jen za sebe.

Nevnímají to všichni jako vy a já protestuji za sebe.

Úspěch toho hesla je jinde: zahrálo na lahodnou strunu povahy lidí, kteří si naivně mysleli, že Babiš chce něco napravovat a proto šel do politiky, za obecným blahem. Bláhovci.....

V jejich zmatených myslích jim nedošlo, že Babiš tím dehonestuje i je, byť jsou sebepoctivější.

16 0
možnosti
Foto

Babiš po 4 roky držel na uzdě zloděje v politice. Nebyla žádná kauza, ministerstva nesloužila jako dojné krávy pro partaje, které v nich měly ministry a kasy politických stran jsou na dně. To je hlavní důvod zášti většiny stran. Kdyby byl Babiš zloděj jako všichni kolem, tak bude všemi přijímán s ovacemi. Schopnost šikovně krást je hlavní atribut pro umístění se na přední pozici na kandidátce tradičních stran.

5 11
možnosti
SB

Citát z Vašeho blogu:

Andrej Babiš populisticky si získal svoje voliče skrze základní pravdu: „Všetci kradnú!“

---------------------

Tady vidíte, pane doktore, proč takoví lidé jako já nejsou zarytými příznivci těch stran, které měly blízko k Havlovi.

Sám zcela správně říkáte, že Babišova slova o tom, že kradou všichni, jsou pravdivá. Tudíž se vztahují i na strany a politiky, které pro potřeby tohoto diskusního příspěvku definujme jako pravdoláskařské.

Oni si jenom hrají na svatoušky, a tudíž vedle naprosto normálních a běžných záporů ostatních stran je na jejich straně ještě to odporné pokrytectví, kde hlásají morálku a sami nejsou o nic lepší než ti ostatní.

Takovéhoto pokrytectví měla například ODS vždy méně než třeba Unie svobody nebo TOP09, protože ODS nikdy nepřeháněla rétoriku věčné poctivosti a mravnosti.

Proto jsem také nikdy nevěřil v to, že například opoziční smlouva byla nějakým velkým zlem. Sám uznáváte, že Babišova slova, že kradou všichni, jsou pravdivá, a tudíž mě nijak neštvalo, že jedna skupina poliatiků zůstala mimo hru. Kdyby nezůstali mimo hru, tak by kradli (a já dodávám, že se to vztahuje nejen na ty krádeže, nýbrž i na jánabráchismus, přítelíčkování, zametání průšvihů pod konberec apod.) úplně stejně jako strany opoziční smlouvy.

To je rozdíl mezi pravdoláskaři a zbytkem voličů. Nikoli v tom, že by každý věřil jiným politikům, nýbrž v tom, že pravdoláskaři jedněm věří a druhým nikoli, zatímco ostatní voliči berou s rezervou všechny politické skupiny.

Ale je mi jasné, že Vaše iluze o pravdoláskařích zůstane nedotčena. Sice uznáváte, že kradou všichni, ale zítra zase budete tvrdit, že opoziční smlouva byla špinavost a že jistá skupina politických stran je lepší než ta druhá. Je to ve Vás tak hluboce zakořeněné, že to nelogicky bude přežívat i navzdory zcela správnému dílčímu poznání, že takoví jsou všichni.

7 5
možnosti
  • Počet článků 636
  • Celková karma 28,70
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!