Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dobrý večer,krásny článek,přečetla jsem ho až dnes... přejí Vám krásné jarní dny...:-)

0 0
možnosti

Bůh s Vámi.

Jenom malou poznámku -- dost se traduje ten obraz, že nejdřív lid Ježíše vítal a pak ho zfanatizovaný poslal na smrt. Je to efektní obraz.

V evangeliích se o vítání lidem píše. Nicméně pokud jde o popis těch, kdo byli při Pilátově rozhodování o vydání Krista na smrt, tak tam žádný dav nenajdeme. Pokud si dobře vzpomínám, všechna evangelia jako přítomné zmiňují farizeje, tři také zákoníky, a jedno z těch tří kromě farizejů a zákoníků zmiňuje i nějaké nespecifikované "další lidi".

Když si zároveň uvědomíme, kdo měl eminentní zájem na umlčení Ježíše - ne, nebyli to prostí lidé, byla to elita, kdo ho potřeboval zničit. Neohrožoval lidi, ohrožoval zájmy establišmentu, vysoce postavených církevních hodnostářů, soudců atd.

Takže to spíš vypadá, že se u Piláta sešla celá tehdejší židovská smetánka, než že by tam "úřadoval" lid.

Hezké svátky.

1 0
možnosti
Foto

Evangelia popisují ukřižování Ježíše Krista, vznikla až 70 let po jeho srmrti a zapsali je sami Židé. Je nepravděpodobné a nesmyslné, aby protektor v Judei se ptal Židů, co má dělat se Židem, který se vydává za mesiáše. Římané potřebovali v JUDEI klid a ne někoho, kdo rozdmychával neklid a ješte tvrdil,že je mesiáš.

0 1
možnosti

Poklidné a požehnané svátky Velikonoční, ti přeje Luba z horké Afriky. God bless:-)

2 0
možnosti

Dík! Radostné Velikonoce! Boží Pokoj, Boží Láska a Boží Moudrost nechť jsou stále s Tebou, Luboši, a s Tvojí rodinou! :-)

1 0
možnosti

Přeji Vám požehnané svátky.

(Mimo téma - prosím, přečtěte si můj příspěvek ke článku paní Dianové "Lékař není Bůh" dnes v 10:41. Děkuji.)

1 0
možnosti
Foto

Bohumíre, přeji Ti krásné prožití svátku Velké noci.

1 0
možnosti

Dík, Tomáši!

To podivné přání jsem samozřejmě psal i pro Tebe.

Radostné znovuvzkříšení!

:-)

0 0
možnosti
Foto

Ježíš Kristus je celou noc vláčen po světských i církevních soudech;-D;-D;-D Po církevních soudech, kde se tam vzal církevní soud , to myslíte z Vatikánů ????;-D;-D

1 2
možnosti
Foto

Tak tohle bych autorovi zrovna nevytýkal - celkem výstižné, i když nepřesné; když už, tak spíš ty světské soudy v noci (kdy byl Ježíš vězněn v domě Kaifášově), na světskou moc došlo až ráno.

A nepřesné je to i proto, že to rozdělení světská/církevní platilo ve vztahu sanhedrin/Herodes Tetrarcha, ale ve vztahu sanhedrin/Pilatus Pontius to bylo ještě navíc my/okupanti.

Pokud to ovšem neberete tak, že církev je jedině ta svatá, římská, katolická a nic mimo ni se pojmem církev nemůže označit. Jenže označuje, třeba Církev Ježíš Krista svatých posledních dnů, abychom se vyhnuli "pomýleným bratřím". A zákon na to tak hledí taky, za církev považuje třeba i Federaci židovských obcí.

0 1
možnosti
  • Počet článků 636
  • Celková karma 28,70
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!