Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pane Šimku, moc děkuji za článek o církevních restitucích. Mám rovněž velké pochopení ohledně neotevření diskuse, přesně z těch důvodů, které uvádíte.

Mohl bych zavzpomínat, jak od začátku, od roku 1990 působili překabátění komunisté systematicky takovým způsobem, aby na jedné straně restituce hatili jak jen mohli a na druhé straně důsledky jimi způsobených průtahů zneužívali k zlomyslné propagandě proti církvi a k rozdmychání závisti obyčejných lidí. Stát měl a dodnes má v rukou přesné seznamy všeho církvím ukradeného majetku (v těchto věcech byli komunisté stejně tak důkladní jako nacisté, totalitní režimy, jeden jak druhý, si přesně evidovaly vše co získaly nakradením!) A přesto stát nutil církve, aby ony prokazovaly své restituční nároky. Když se potom namáhavě došlo k určité, mnoha ústupky ze strany církví vykoupené, dohodě, nastoupila vláda socdem a všechno zrušila. Ministr kultury Pavel Dostál (budiž mu země lehká) zřídil úplně novou komisi a všechno začalo znovu od bodu nula. A tak dále. Sledoval jsem to dost podrobně a měl jsem také přátele mezi lidmi z církve, kteří se přímo restitucemi zabývali.

0 0
možnosti
Foto

Pane Šimku, neotevřel jste diskusi k restitucím a naprosto Vás chápu. Je to tak. Jen občas církve zmatkaří a žádají o navrácení nebo finanční sanace zbytečně. Ale těch soudů je dost málo na celý proces, tak to nemá smysl řešit. Marian Jurčka k tomu na mnoha místech zcela konkrétně mluvil, i jak se došlo k těm číslům. Já to loni na úřadech podrobně studovala a napsala k tomu podrobný článek, někdy kolem loňských prázdnin.

1 0
možnosti

Člověk naprogramován k sebezničení?

To je tedy ten váš bůh dosti odporná zrůda.

Děkuji, že jste mi dal další důvod proč být bezvěrcem.

1 1
možnosti

Bohužel, to je nejnovější zjištění našich neuropatologů. Pokud chcete před tím zavírat oči, je to Váš problém. Váš duchovní přístup nás asi nespasí, že?

1 0
možnosti

Máte pravdu, pane Šimku. Slovo Boží by mělo sestoupit mezi nás. Autoritativní odstup z kazatelen se zdá být překonán. Že víra našich předků nenachází odezvu ve většinové populaci, je také vinou těch, kteří se zavřeli ve svých svatostáncích, farách a studovnách. Krása ornátů, titulů, šerp a řetězů moci, ztrácí sílu. Co sílu neztrácí, je slovo, ale ne padající z výše kazatelen, zpoza tel. kamer, či slavnostních tribun. Je hodně lidí kteří do kostelů nechodí a zároveň cestu k dobru hledají. Možná zajít mezi ně, nakonec je to poslání duchovních, povídat si s nimi a také naslouchat.

3 0
možnosti

Milý Zdenku!

Snadno se nám to kritizuje, když tuto službu nevykonáváme.

Když však vidím, jaký matroš si Bůh vybírá a znám sebe, že jsem já sám jako slon v porculánu mezi lidmi, tak mi ubývá kritiky.

Dnes jsme mohli o pouti ke svatému Jakubovi slyšet: Poklad víry máme v hliněných nádobách. To proto, aby se ta nesmírná moc připisovala Bohu, a ne nám...

A tak snad i ta slabost našich duchovních slouží odkazu na Něho. Když je duchovní moc šikovný, tak může schlamstnout všechnu chválu na sebe a na Boha pak toho moc nezbývá... To známe ze života!

:-)

2 0
možnosti

Než bude tento můj příspěvek odstraněn jako ty dva předchozí, tak bych chtěl napsat všem, kteří si je nemohli přečíst, že jsem v žádném případě nenapadal osobu autora.

Velice kriticky jsem se vyjadřoval o jeho názorech a o jeho naivním vidění politiky, ale k jeho osobě jsem se nevyjadřoval a nijak jsem na ni neútočil (jestliže za útočení nepovažujeme názor, že protistrana naivně sedá na špek kdejakému kariérnímu krasořečníkovi).

Prostě demokracie v podání příznivců pana Halíka: Cenzura.

4 3
možnosti

Nechcete už dělat něco užitečnějšího? Vaše jedině správné názory jsou tu známé a ti "s naivním viděním politiky" je, přes vámi deklarovanou mimořádnou inteligenci, stejně nepřijmou. :-(

Já vím, naše děti to odnesou a se slzou v oku na vás budou vzpomínat.:-/

5 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Jak pěkně lze psát o něčem, co neexistuje. Existují pouze církevní instituce.

3 1
možnosti

Tak proč to čteš? Protože až tak pevně nevěříš svému atheismu?

0 0
možnosti

P24e43t22r 62J54í81l39e21k

29. 7. 2018 7:13

Snad bych doporučil bych všem kritikům oněch zmiňovaných osobností, si od nich něco přečíst. Třeba Váchovu knížečku Tváří v tvář zemi. Je to čtivé, nebudete se u toho nudit. Není na škodu znát pohled na stav dnešního světa očima těchto vzdělaných lidí.

6 0
možnosti

Pro začátek doporučuji od Jiřího Suchého "Klaun si povídá s Bohem". Je v tom hloubka každého poctivého věřícího i nevěřícího, který hledá Pravdu.

3 0
možnosti
Foto

Ve shodě s Markem níže dávám karmu. Marek Vácha a Tomáš Halík jsou poněkud dále, než je hlavní katolický mainstream, což vyvolává logicky animosity i v křesťanských kruzích. Je dobré si od nich cosi přečíst a občas si je i poslechnout. Je to osvěžení, nejen v této době potemnění.

7 1
možnosti

Před sebezničením nezachrání lidstvo nějaký profesionální mlátič prázdné slámy, jako je pan Halík, kterému je všechno totálně lhostejné s výjimkou jeho vlastního osobního koryta, ať už v tom smyslu materiálním nebo v tom smyslu osobního vlivu a bytí středem pozornosti.

Před sebezničením zachrání lidstvo jenom důsledné nazývaní věcí pravými jmény a věcný přístup k řešení problémů, které s sebou každá doba (od Kopčema a Veverčáka až po dobu dnešní) přináší.

6 7
možnosti
Foto

V druhém odstavci, pane Beneši, jste nejspíše nechtě přesně definoval onu hranici materiálního a duchovního vidění světa (nijak nehodnotím, které kdo preferuje).

Odstavec první je obyčejný plivanec.

6 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS