Diskuse

Karenční doba

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VV

Ja temto clankum vubec nerozumim pane Simku. Nemohu se zbavit dojmu,ze placete nad temi triceti korunami, o ktere ted mate za navstevu pacienta min. Neznam problemy ceskeho zdravotnictvi, ale tady tech 10€ za ctvrtleti ktere zavedla ruda ministrine Ulla Schmidt bylo nakonec zruseno jako ztratove.

Muj osobni dojem je, ze by to v prvni rade chtelo odstranit tu do nebe volajici korupci v ceskem zdravotnictvi a vse by bylo podstatne jednodussi.

0 2
možnosti

O těchto zdravotnických problémech píši již asi dvacet pět let, ale v tomto článečku jsem psal o něčem jiném. Psal jsem o nevhodných ideologických chybách ČSSD. Zdá se, že to skutečně nejste schopen pochopit. Pak Vás zjevně může osvobodit jen to, že moje článečky číst nebudete. Ani nechápu, co je pro Vás do nebe volající korupce ve zdravotnictví. Co si pod tím představujete? :-)

1 0
možnosti
Foto

Karma, Bohumíre.

Celou tu dobu od počátku, platím řádně zdravotní a sociální pojištění. Neměl jsem nikdy problém ani s doplatkem 30 korun a nemám ani žádný problém s karenční dobou. Mě ani moc nezajímá, že mají politické strany jakési "ideologicky podbarvené spory" o tom, která jednotlivá opatření jsou tzv. "více levicová" nebo "více pravicová". Mě zajímá, zda se s penězi z výběru zdravotního pojištění hospodaří dobře. Budu klidně platit ještě o něco vyšší zdravotní pojištění, pokud by se to ukázalo jako účelné a nezbytné pro ufinancování zdravotnictví. Ale to, co jako občan chci (a o čem mám bohužel vážné pochybnosti u všech dosavadních vlád od roku 1990) je, aby peníze ze zdravotního pojištění neodtékaly jinam. ABY SE S NIMI DOBŘE A POCTIVĚ HOSPODAŘILO. Protože dobré a poctivé hospodaření je tou nejlepší pravicovou politikou. A to jediné jsem ochoten za pravicovou politiku považovat.

3 0
možnosti

Co Vám na to říci? Ředitel IZIPu Jiří Paško před řadou let tvrdil ve Zdravotnických novinách, že se z našich peněz na naše zdraví ztrácí neuvěřitelné množství 30-50 miliard korun ročně. Samozřejmě tvrdil, že za to můžou lékaři a zdůvodňoval tím nutnost IZIPu, který sám o sobě byl gigatunelem! :-)

1 0
možnosti
DR

Poplatky jsou věcí názoru, co člověk to názor jiný. Osobně mám názor někde mezi. Pohotovost, v rozumné výši proč ne. V nemocnicích, v rozumné výši a s určitým omezením pro dlouhodobě nemocné, např. 60 Kč proč ne. Ale nevidím jediný důvod proč bych měl cpát poplatek našemu vesnickému felčarovi, který díky nim měnil každého půl roku svoje auto anebo lékárnám kterých je všude něúrekom a uživí se i bez nich.

1 1
možnosti

Žijte si ve svých nepřirozených, levicových ideologických iluzích! Mám obavu, že když ani "pravicové" strany nechtějí prosazovat pravicovou politiku, že nemáme šanci na trvalé kvalitní řešení, o kterém píši již asi dvacet let!

Současné socialistické až komunistické inženýrství nás nutí žít v iluzi možného kvalitního zdravotnictví zadarmo. Pokud je nám bližší iluze před realitou, pak skutečně nemáme šanci na dobré řešení! Není dlouhodobě možné řešit dostupnost zdravotnictví chudým přes zdravotnictví zadarmo pro bohaté! Dostupnost zdravotncitví chudým musí být řešena sociálními dávkami!

0 0
možnosti
PB

Dobře rozebráno, karma.

2 1
možnosti
Foto

Před volbami 2006 ODS jasně říkala, že poplatky nebudou. Neměli slibovat něco, co ani plnit nechtěli a korunu tomu nasadil Tomáš Julínek, když v přímém přenosu označil program ODS za nesmyslný letáček, čímž také vyhrál socanům volby.

Jinak spousta firem ještě dává zvláštní prémie těm, co nemarodí nebo jinde vím, že ti,co marodili, tak jim strhli 10 % z platu...i proto si to fakt řada lidí rozmyslí.

0 2
možnosti

Četl jste můj článek nebo reagujete od boku, pistolníku?

Já ODS nemusím, i když jsem ji zakládal, ale ohrazuji se proti tomu, že ji bezdůvodně pomlouváte.

0 0
možnosti
MK

Ten problém má několik stránek. Není to o tom., že běžný Čech se opije a pak jde k lékaři. To je prostě hloupost. Stejně tak se opije Američan, Kanaďan, Rakušan či Němec. Problém je v tom, že všichni jmenovaní mohou zůstat po pitce doma a mají to placené v rámci sick days, kdy se jich nikdo na nic neptá.

Další věcí je, že Češi chodí k lékařům i s banalitami, ale to bych dal do uvozovek, protože banalitou, co se týče zdraví, není nic.

Karenční doba má smysl s rýmečkou, ale ne když člověk má horečky anebo infarkt. Bohužel tohle se nerozlišuje.

0 1
možnosti

Nedovedu si představit, jak budete rozlišovat úředně závažnost zdravotního stavu a podle toho určovat karenční dobu.

Nevyčítám lidem, že chodí s banalitami, ani když si chodí jen popovídat, nebo přinesou v kapse flašku rumu, aby lékař s nimi oslavil, že mají svátek!

0 0
možnosti
TB

Všechno má své pro a proti. Proti karenční době hovoří zkušenost, že lidi radši chodí do práce, než aby byli nemocní a tak tu chřipku nebo další virózy veselé předávají dalším lidem a pomáhají tak šířit nemoci. Pro hovoří samozřejmě možnost zneužívání nemocenské. Takže podle mě je nejvýhodnější kompromisní řešení - tzv. sick days (já mám třeba v mém zaměstnání 5 sick days ročně) nebo nechat bez karenční doby první neschopnost v roce a všechny následující by pak už měly své karenční období.

Tož asi tak ;-)

0 0
možnosti

Sick days jsou rozumnější než odstranění karenční doby.

Karenční doba podle mých zkušeností není příčinou šíření infekcí ve společnosti. Tato tvrzení vnímám jako ohýbání pravdy.

0 0
možnosti
LB

Pane doktore,

netřeba nadávat na socialisty, karenční doba je svinstvo, ať už je proti ní kdokoli. Aplikuje na všechny lidi bez výjimky předpoklad, že jsou nefakčenkové a simulanti. A to já prosím nejsem. Je to absolutně nefér, protože daně a pojištění platím pořád.

Lékaři je také často těžko vysvětlit, že výpadek jakýchkoli příjmů i na pár dní může nízkopříjmovou rodinu prostě vážně ohrozit. Takže vězte: Ano, je to tak, zkuste s těmi příjmy živit rodinu. Tady řeči o "jemném vyvážení karenční doby na všech stranách" narážejí na prokazatelnou skutečnost, že zde žije mnoho tvrdě a poctivě pracujících lidí, jejichž plat je jen zlomkem příjmu lékaře.

Za vyslovenou sobeckost a drzost považuji vaše řeči o tom, jak český občan nechává svého zaměstnavatele na holičkách a jak vy, ubohý lékař, často musíte pracovat, ačkoli je vám zle a nejste práce schopen. Kde berete tu aroganci a drzost? Osobně se mě to hluboce uráží! V práci jsem přechodil bezpočet viróz, nyní i s dlouhodobě vážnými bolestmi zad bez odezvy na injekce i infúze chodím do práce, každý den je pro mě utrpením a úpěnlivě vyhlížím termínu zákroku neurochirurga. Neurážejte poctivě pracující lidi!

Dále by mě zajímal názor dalších lékařů na vaše řeči o tom jak lidé s banálními virózami navštěvují lékaře, ač by nemuseli či přímo neměli. Jak prosím mají poznat, nakolik je jejich stav závažný, a do jaké závažnosti se rozvine? I na důsledky chřipky lze přece zemřít.

Zvláštní vyčůranost projevujete při rozboru návštěv lékaře občany po opici. Tvrdil vám snad někdo, že práce lékaře bude jednoduchá a nebudete při ní mít zodpovědnost? Nevymlouvejte se proto, že neumíte diagnostikovat závažnost zdravotního stavu pacienta. Máte-li podezření na vliv alkoholu, máte přijmout příslušné kroky. O neschopence rozhodujete vy a ne pacient. Vymlouváte se ze své zodpovědnosti a házíte na lidi nespravedlivost v podobě karenční doby. Zamyslete se příště, než začnete podobnými rozumy urážet poctivě pracující lidi.

1 2
možnosti
TB

Vcelku máte pravdu, jen v jednom se mýlíte. Dle zkušenosti právě naopak nemocenskou mají spíše nízkopříjmoví zaměstnanci než ti vysokopříjmoví. Rozdíl mezi nemocenskou (zvlášť pokud je dlouhodobá) a nějakým silně podprůměrným platem je docela malý proti rozdílu nemocenské u vysokopříjmových zaměstnanců - tam klidně měsíčně přijdete o 30 k a i víc ;-)

1 0
možnosti
MB

Psal jsem směny asi pro 250 řidičů MHD - směle mohu tvrdit, že čím je Vláda levicovatější = Tím je absence vyšší! Příklady z reálné praxe - Řidič jde přes bránu, kde je Tester, pokud nadýchá jde - IHNED, ke svému lékaři. Neopilý, zdravý řidič vyfasuje jiný autobus - vrací klíčky dispečerovi a jde k lékaři ! = Využívá své svobodné volby ordinace a spokojeně se vrací NEMOCEN. Je to ČSSD, která zdravotnictví posílá k ledu - viz ochotná ztráta příjmů z 30 Kč poplatků (1 pivo). Jsou to i samotní lékaři - na které není, žádný metr. (Revize jejich rozhodnutí se nikdy nekoná). Ty 3 dny neproplacení jsou "Suchým náhledem", i špatně - Pojištěnec odvádí + zaměstnavatel řádně. Je třeba ovšem, tu poslední regulaci udržet - mj. možno brát a vysvětlovat, že jde o Solidární počin, aby se mohlo skutzečně léčit a neřešily se tak volební % preferencí ! Klidně se sázím, že i toto padne, A. Babiš při hlasování to s dobráky prohlasuje . Ano, pak bude ve zdravotnictví lépe ... :-)

0 0
možnosti

Nebojte se, Adam Vojtěch levicové iluze ve zdravotnictví zachová! :-)

1 0
možnosti
PV

Tento blog je absolutní blábol - tak to vypadá, když někdo opakuje nesmysly, které tady sypou někteří politici.

Praxe je taková, že týdenní neschopnost znamená dnes 25% výpadek příjmů a pro mnoho lidí je to opravdu spousta peněz. Ti lidé se oprávněně ptají, k čemu platí daně a pojištění.

Také bláboly o tom, jak doktor napíše neschopenku každému, kdo si o ni řekne jsou silně za hranou uvažování rozumného člověka 8-o

2 3
možnosti
MB

A teď si představte, že máte zaměstnavatele, kteří dobrovolně ty 3 dny proplácejí v nemocenské již nyní! To jsou necitlivé a nesociální bláboly reality dneška, žééé ... :-)

0 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS