Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Mne velmi oslovila slova pana Piťhy, na festivalu Mene Tekel. Myslím, že kdyby se současná křesťanská obec více prezentovala tímto způsobem, našla by mezi lidmi daleko více příznivců. Jak chceme vzdorovat "jejich Bohu", když jsme svého Boha zahodili?... Ovšem u nás je jako "hlavní mluvčí" křesťanů prezentován pan Halík.

Přiznám se, že v relavitizaci nebezpečí pronikání islámu do Evropy a podceňování jeho nesmiřitelnosti k jiným náboženstvím, či názorům, vidím velkou podobnost jak mezi špičkami politickými, tak i mezi církevními.

Přečetl jsem si celý váš sloupek, kterým se představujete a velmi by mne zajímalo, jestli jste nakonec našel ukotvení v některé z církví, nebo se svým Bohem stojíte mimo "oficiální struktury". :-)

1 1
možnosti

Pokřtený jsem byl jako římský katolík, biřmovaný jsem byl jako římský katolík, využívám svátostí jako římský katolík a jsem si vědom, že jsem špatný římský katolík spoléhající na Lásku Boží. :-)

0 0
možnosti
Foto

Vidím to jinak než většina. Sekularizovaná společnost není nutně společností bez víry. Víra je předmětem nadání nebo volby, čemuž vděčíme procesu osvícenectví. V islámském světě je víra nedílnou, danou a tradiční součástí každodennosti osobní i společenské. V sekularizaci nevidím principiálně nevýhodu, to bychom se museli vzdát i části svobody.

2 0
možnosti

Přínosem sekularizace je kritický pohled a nový, exaktní přístup i k teologii. :-)

0 0
možnosti
Foto

J29i61ř67í 55K21i96n68d68l

28. 12. 2018 10:49

Třeba papež Urban II dne 27. 11. 1095 vyzval křesťany k l. křížové výpravě, která se zrodila na koncilu v Clermontu (Francie) dne 27. 11. 1095. Vyzval křesťany k osvobození Svaté země od muslimů, pomoci křesťanům na východě a zabezpečení svobodné cesty křesťanským poutníkům do Jeruzaléma i celé Svaté země.Další důvod této výzvy vznikl z tíživé geopolitické situace Evropy. Vždyť v té době byla ohrožena Evropa, a to z důvodu, že z jedné strany na Iberském poloostrově a jihu Itálie útočili či ji obsazovali Arabové.

0 0
možnosti
Foto

Civilizovaný křesťanský svět se dostal na scestí. Boří staré hodnoty a nahrazuje je šílenostmi. Pokud někdo přijde s ideologií, která svět znovu nakolejí, tak bude oslavován jako spasitel.

0 3
možnosti

P32e42t53r 62T27o21m48e83k

28. 12. 2018 10:06

Svatý otec František je největší komunista na zemi.

0 1
možnosti

Vy račte být komunista nebo srandista? :-)

0 0
možnosti

Jestli nekdo vyklizi pole islamu, je to sama katolicka cirkev, ktera bez velkych reci prihlizi dlouhodobemu pronasledovani krestanu v muslimskych zemich. Papezove, misto aby zburcovali krestany po celem svete a domahali se spravedlnosti, myji muslimum nohy a mysli si, ze nas za to budou mit radi. Takova cirkev zrazuje krestany a neni divu, ze uz ji malokdo posloucha.

3 2
možnosti
Foto

Za to může Ježíš, on říkal, že milujte ty co vás utlačují. Takže když příjde muslimské vojsko, tak křesťani zamilovaně koukají a nechají se zabíjet. To je jejich strategie.

0 3
možnosti
Foto

U boha je problém především to, že neexistuje.

2 2
možnosti

I kdyby existoval, jak si lide mohou myslet, ze bytost, ktera stvorila vesmir, se o ne bude individualne zajimat? Ze si odskoci od tvoreni galaxii, aby vyslysel modlitbu pani Novakove z Horni Dolni?

1 1
možnosti
Foto

Tak této volbě říkám: Vyhnout se Scylle a propadnout Charybdě.

0 1
možnosti
Foto

Jenom se zeptám, tu zprávu o středověkém proroctví, že František bude posledním katolickým papežem, máte odkud? Z Nostradama? Co se týče obsahu katolické víry, nebo možná ještě přesněji obsahu křesťanské víry jako takové ve svém celku, platí, že není příliš dobré ani spolehlivé pátrat po všelijakých proroctvích. Těžiště křesťanské víry je v praktickém životě. Milovat Boha a milovat bližního jako sebe sama; a snažit se naplňovat přikázání vzájemné lásky, které Ježíš vyslovil při poslední večeři.

Křesťanská Evropa už zažila řadu hlubokých krizí, ve středověku, v renesanci, za reformace a náboženských válek a také při tureckém tažení přes Balkán až k Vídni. Vždy se ale potom otevřely nové cesty a nové epochy křesťanské kultury...

Mimo jiné, v evangeliích je také zpráva o tom, že sám Ježíš varoval své učedníky, aby se neohlíželi po všelijakých proroctvích která uslyší tu z jedné strany, tu z druhé...

Ovšem téma, o němž pojednáváte, je opravdu vážné, rozhodně stojí za přemýšlení.

3 0
možnosti
Foto

Ten praktický život se základními pravidly ,,lidství" je dán. Povětšině jím byla rodina a její pevné vazby. To se dosti vytrácí, ba je i až dehonestováno. Nabývá vrch hlásání absolutní svobody individua, což může vést až k úpadku všech základních hodnot, atˇ je jejich kodexem třeba víra křestˇanská, či cokoli jiného. Stejně nebezpečné je i až pokrytectví, které ovšem lze nalézt, resp. se nejednou kryje právě náboženstvím, popř. i jinými ideologiemi.Lapidárně, rozpor mezi slovy a skutečnými činy. Výsledkem je zase jenom nedůvěra, následně pak opět antagonizmus ve všech podobách, vč. živené nenávisti. Etc.

1 1
možnosti
Foto

Nemyslím, že by šlo o vzpouru proti křesťanskému náboženství, tak jednoduché to není.

Lid obecný přestal kontrolovat situaci a libuje si, jak je na tom dobře. Jenže se dostal do situace pověstné žáby, jíž teplota vody překročila "horizont událostí" a tak si dav pochvaluje teplíčko a netuší, že už z té vody nemá šanci vyskočit. Volení zástupci, kteří mu měli sloužit se pasovali do pozice vládců a pozici si upevnili klasickou a mnohokrát vyzkoušenou metodou Rozděl a panuj. Občanstvo pod zástavami svých klubů stále drsněji útočí na protivníky a vůbec nevnímají, jak si vedení sportovního svazu s nimi vytírá pr...., co dím, zadele, a přikládá do kotle.

Na jednu stranu se občanstvo má lépe, než kdy předtím, na stranu druhou jsou stále hnáni do boje a už sami neví, co se s nimi a jejich okolím vůbec děje.

Nejde, podle mne, o boj proti křesťanskému náboženství, to si jen toto náboženství nechalo ujet vlak, který mohl propojit znesvářené strany.

3 0
možnosti
Foto

Též zajímavý názor. Co se ,,smršti" horizontů událostí týká, tam je to pravda ve všem všudy, klíčové jsou však i jejich ,,prezentace". Co se jakýchkoli náboženství týká, všechny jsou v podstatě ideologiemi/nástrojem k ovládání lidí. Navíc, vždy je založeno na antagonizmu, a pokud by ten byl odstraněn, i to může mít důsledky až nedozírné. Nakonec, antagonizmus je vždy některou z bezpočtu podob ,,soupeření", které je ovšem i hnací silou a motivací takřka všeho, tedy i pokroku. Idea fair play je sice krásná, v reálu však až utopická. Pokud by byla skutečná, asi by lidstvo žilo až v ráji, ovšem v jakém. Nejspíše ,,jen" bez lidí. Autor článku se prezentuje, resp. až proklamativně deklaruje jako člověk hluboce věřící. Přesto však končí svůj článek otázkou, což mě poněkud u něho zarazilo.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS