Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Za článek karma.

Přijde mi ovšem, že tyto problémy mimo nás zdravotníky nikoho moc nezajímají. A já se tomu popravdě ani moc nedivím.

Lékaři se musí především nějak sami zorganizovat a 'zlepšit' si podmínky. Dnes je to na individuální úrovni - lékař odejde potichu do zahraničí. To má možná efekt, ale dost pomalý. Nějaká společná a organizovaná akce (podobná té Děkujeme odcházíme), kde však lékaři budou stát více při sobě, by určitě pomohla. Obávám se však, že je mezi námi stále dost těch líných, pohodlných, vystrašených a nevážících si sebe sama, kteří to nakonec stejně zbabrají.

1 0
možnosti

Vážený kolego!

Již před dvaceti lety, vědomi si toho, že se nikdy nezorganizujeme k účinnému protestu, jsme si kladli otázku, zda není jedinou cestou krach zdravotnictví. Marně jsme na to upozorňovali celých dvacet pět let.

Občané se chovají jako hlupáci: "Platím si na zdravotní péči celý život, musím tedy dostat zdravotní péči zadarmo." Ale to přece není pravda! Dnes už jen hlupák neví, jak to dopadne. Není cesty ven! Zdravotnictví je vzájemně tak dokonale zaseknuté v negativitě politiků a občanů, že náprava není možná! A lidem je to skutečně jedno.

A je to vidět i na čtenosti článků. Hlouposti jsou zde čtené mnohem více. Zdravotnictví skutečně nikoho nezajímá. Ani vy mladí se nezorganizujete. Politici dobře ví, že náprava je možná, až po té, co začnou umírat lidé. Ale my už na té hraně jsme!

Vás mladé zachrání jen emigrace! Ale musíte k tomu mít odvahu!

Adam Vojtěch je schopný manažer, ale nikdo mu tu nedovolí provést skutečnou reformu, i kdyby na to měl! Berte fakta, jaká ve skutečnosti jsou!

Václav Klaus rozdělil lékaře a úspěšně jsou lékaři ovládáni dosud. Rozděl a panuj! Společnost lékařům vyhrožuje nejrůznějším způsobem. Ale samotný systém nemá řešení! A lidem je to jedno, politikům je to jedno... Tak můžeme jen čekat! Čekáme na Godota, který nepřijde!

2 0
možnosti

No a kde jsou ty svobodné a přirozené vztahy ve zdravotnictví k vidění?

U nás ne, o EU pochybujete, tak jakou zemi a na jakém světadílu si máme vzít za vzor?

0 0
možnosti

Máte pravdu. Nikde není ryze 'kapitalistický' systém. Snaha je však, se tomu alespoň přiblížit. Tak jak je tomu v řadě vyspělých zemí na Západ od nás.

https://www.google.com/search?q=oecd+healthcare&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiCsrLb8NLgAhVO_qQKHefCBTgQ_AUIDigB&biw=1366&bih=625#imgrc=k4lfgnl5MaGF0M:

0 0
možnosti

Aed vidim ve zpravach Ct, ze to nejlepsi zdravotnictvi na sveete nedokaze pacientum v nemocnicich ani zajistit toaletni papir..

jak asi musi vypadat to horsi?

0 0
možnosti

Neodvazim se cokoliv napsat, protoze mam mnohem lepsi zkusenosti s jinym zdravotnictvim nez je to ceske, ale autorovi se to bohuzel nelibi.

0 0
možnosti
Foto

Cestu, kterou se naše zdravotnictví ubírá, mohu pozorovat u nás na příkladu Panochovy nemocnice Turnov.

Před lety jsem na zastupitelstvu města řekl, že pokud dostane nemocnice statut s.r.o. (!), dopadne špatně. Uvedl jsem tehdy i některé informace, jaký statut má většina zdravotnických zařízení v Evropě - vesměs jde o neziskovou (nevýdělečnou) organizaci (tzn. veškerý zisk musí investovat do služeb pacientů a zařízení). Nějaké procento speciálních klinik je soukromé.

Neviditelná ruka trhu nemá do zdravotnictví příliš šmátrat, na místě jsou leda tak nadstandardní služby, (zbytečné) plastiky atd. Dále - názor, že více zdravotních pojišťoven vnese do systému zdravou konkurenci, také nějak nevyšel. Tento názor plyne z toho, že za chorobu většinou člověk nemůže (s výjimkou prokouřených plic a pod.). Takže zdraví není tržní komodita.

Naopak - stát přeci potřebuje lid zdravým který pracuje - nebo ne? Stačí se podívat, jak na to šel Baťa - ten věděl, že zdraví, schopní a spokojení pracovníci jsou tou největší devízou.

A tak se v našem zdravotnictví sloučily všechny nevýhody socialismu a kapitalismu. Z čehož plyne řešení: použít naopak výhody obou systémů.

A jak to dopadlo v Panochově nemocnici? Dostala statut s.r.o. Personál prchá a nemocnice se zvolna mění na LDN. Moje proroctví se, žel, naplnilo.

Pozn.: otec byl zubař.

3 0
možnosti
Foto

To co selhalo, nebyla neviditelná ruka trhu, ale státní regulace.

1 0
možnosti

Myslím, že by bylo velmi dobré, aby platy ve zdravotnictví byly jako v SRN. Ovšem to chce, aby tak byly placeny i ostatní profese.

0 0
možnosti
Foto

První co se musí změnit je zákonné zdravotní pojištění, které by nemělo být povinné. Představoval bych si něco na způsob pojištění se spoluúčastí. Komercionalizace by také znamenala, že by se pojišťovny zajímaly o způsob života svých zákazníků a různými benefity by zvýhodňovaly ty, kteří by se o své zdraví starali a pravidelně by chodili na pojišťovnou organizované preventivní prohlídky. Pojišťovny by neměly být ničím omezované, aby mohly tvořit pojištění na míru svých zákazníků . Platby by byly záležitostí pacienta, lékaře a pojišťovny.

Trh by nakonec vyprofiloval nejoptimálnější rozložení zdrojů a jejich množství. Nikomu by také nemělo být administrativně bráněno na tento trh vstupovat a nabízet své služby.

2 0
možnosti

V zásadě souhlas, jen mě zaskočilo, že považujete přístup Pirátů ke zdravotnictví za pravicový. Těch Pirátů, jejichž předseda plamenně hovoří o nemorálnosti plateb pacientů se zdůvodněním, že "peněz je přece dost"?

1 0
možnosti

Já píši o přístupu ke zdravotnictví MUDr. Zdeňka Hřiba, který prezentoval na předvolebním setkání politiků s lékaři na podzim 2017. Pokud se Piráti přidali k ostatním politikům, že je lépe zdravotnictví nechat klesnout ke dnu v duchu komunistického zdravotnictví, než se stavět hlavou proti komunistické zdi přijímané ostatními stranami, nemám o tom informace.

1 0
možnosti
Foto

Našemu zdravotnictví z mého pohledu jako pacienta ve věku téměř 70 let (tedy pardon, dnes se pacientům říká klienti), chybí dvě lahvičky. V jedné je voda živá a ve druhé voda mrtvá. Otázkou pouze zůstává, kterou z těch dvou lahviček použít jako první;-(;-O a kterou jako druhou. ;-D

1 0
možnosti
Foto

Díky za článek, Bohumíre.

Málokdo si uvědomuje, že jde opravdu o Titanik, který už narazil. Demografická data jsou neúprosná. Za cca 5 let bude ještě hůře než dnes.

Slyšel jsem o ministerském návrhu zvýšit počet mediků. Což do důsledku znamená, že se musí "změkčit" přijímačky. Současně "naklonovat" vyučující, neboť již dnes je jich katastrofální nedostatek.

To první asi půjde, ale bude to mít jako důsledek snížení úrovně naší medicíny.

To druhé bude mnohem těžší, neboť ne každý dobrý lékař je současně dobrým kantorem. Kdo bude v týmu, který bude učit mediky? Lékaře většinově baví cosi jiného, než výklad anatomie.

Bude hůř.

4 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

  • Počet článků 636
  • Celková karma 29,16
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!