Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Už zase jeden píše, že "díky" něčemu někdo zemřel... A další v diskusi děkuje, že se u nás zakonzervoval komunismus.

1 0
možnosti
Foto

není to tak dávno kdy jsem psala blog o tom, že nedostatek lékařů vedoucí k přepracovanosti těch kteří zůstávají a neodchází si vydělat do Německa a jinam může zabíjet- a jak jste se do mě s panem Vodvářkou pustili že přeháním a straším-a je to tady:-/https://libusepalkova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=669590

0 0
možnosti

Vzhledem k tomu, že rizikovost naší zdravotní péče je nám již léta známá a že na ni marně upozorňujeme, nezdála se mi vaše infektiva pravdivá. A hle: V celé diskusi jsem naši reakci nenašel.

0 0
možnosti
Foto

Naprosto to vidím stejně, možná ještě hůře. Např. ve zdejší nemocnici zástupce primáře interny vůbec nezajímá vážně nemocný pacient. Starají se sestry, už tu práci umí. A to je docela hrůza. On je přitom velký odborník, ale je líný. Nejen on, bohužel. I atestovaní lékaři na to kašlou, takže je dobré se v nemoci orientovat. Díky za VR^áš příspěvek, dala jsem Vám karmu.

1 0
možnosti

Dík! Neumím posoudit lenost lékařů u vás, ale i když to připustíme, tak mne to nepřekvapuje, protože byrokratická zátěž je kolosální. Lékař je vyčerpán dříve, než přijde k pacientovi. A to ještě nemluvíme o enormní exploataci přesčasy!

Nejhorší je, že jsou nemocnice, kde mají na oddělení jediného lékaře s druhou atestací. Ten nonstop pracovat nedokáže! Přesto většina pacientů to přežije.

0 0
možnosti
AK

Po několika hospitalizacích vím jedno - sestry sedí na sesterně a povídají si. To je prostě fakt. Viděno na vlastní oči v různých nemocnicích.

Pravidelně docházím na rehabilitace - personál chodí kouřit ven, pak se přinesou z kantýny chlebíčky, sestry sedí u počítačů na internetu (sedí v otevřeném prostoru, takže vidíte na monitory) a sjíždějí eshopy, zpravodajství...nahlas se u toho baví, všechno to slyším, dveře mám otevřené.. Jednotlivé ambulance jsou neobsazené... slyším telefonní hovory - máme obsazeno, zavolejte si za čtvrt roku. Já nechci nikomu křivdit, ale prostě práce je špatně zorganizovaná.

2 0
možnosti
MS

A to mají všechny sestry sedět u lůžek pacientů a držet je za ruku?:-P

0 0
možnosti
MS

Možná to není vždycky jen o zkušenostech. Z jednoho publikovaného rozhovoru se specializovanou lékařkou jsem vyrozuměl, že nedostatečná funkce štítné žlázy může zapříčinit zvyšování cholesterolu v krvi. Praktický lékař by tedy podle ní měl ještě předtím, než předepíše statiny se všemi jejich negativními důsledky, poslat pacienta na vyšetření štítné žlázy. Tohoto doporučení se nedrží ani zkušení praktičtí lékaři (alespoň co znám ze své vlastní zkušenosti a zkušeností svých známých).

0 0
možnosti

Zkušený praktik často pozná zdravotní stav i bez laboratoře! Ale to se dostáváme na jiné pole, na jinou rozsáhlou problematiku, kterou nebudeme otevírat, která je VZP zcela cizí!

0 0
možnosti
Foto

Takové věci se bohužel stávají - možná i dost často, ale jen některé z nich vyjdou "na světlo." Dám příklad z minulosti. Jednoho známého pána rozbolelo rameno a zašel k lékaři. Praktický lékař mu diagnostikoval revma, poslal ho domů a doporučil mu, aby si je každé ráno zacvičil. Ten pán si po ránu zacvičil - a po srdečním záchvatu zemřel. A z mé vlastní zkušenosti... Ve školce dostalo 11 dětí žloutenku, mého pětiletého synka rozbolel žaludek, zašla jsem s ním k lékaři, o té žloutence v MŠ jsem ho informovala, a on řekl, že to žloutenka není, ať se prý kluk proběhne na vzduchu a všecko bude dobré. Nebylo - doma snědl jeden čokoládový bonbon a dostal křeče, zavolali jsme pohotovost. V nemocnici se mu podívali do očí a zjistili, že to žloutenka je. Po skončení nemoci jsem zašla s chlapcem k lékaři a on řekl. "no vida, byla to žloutenka, ale taková "pěkná." No jo, možná byla pěkná, ale po celý rok pak musel držet přísnou dietu - a to už jako prvňáček ve školní jídelně... :-( (Ten pan doktor už nežije). Myslím, že správný lékař - diagnostilk, by měl mít i jakýsi instinkt - šestý smysl... Znala jsem jednoho starého (závodního) lékaře, tomu jsem věřila. Ten se podíval pacientovi do očí a hned poznal, co mu je. Takových lékařů je bohužel málo... Podle mne na platech lékařů až tolik nezáleží, spíš na jejich zkušenostech a na zodpovědnosti. I v dobách, kdy měli daleko menší platy než mají dnes, existovali velmi dobří lékaři. Ale máte pravdu, nad mladým, nezkušeném lékařem by měl mít po nějakou dobu dohled lékař zkušený, s atestací... Díky, pane Šimku za zajímavý článek. :-)R^

0 0
možnosti

Nebudu rozporovat Vaše jednotlivé věty, to bychom neskončili do večera. O každém uvedeném problému se dá napsat celý článek.

Za každým dělníkem zůstávají zmetky. Čím lépe je zaučen, tím je jich méně. Za každým lékařem zůstávají mrtví. A čím lépe je prakticky vzdělán, tím je jich méně. Dříve se o všech omylech v léčebné praxi hovořilo beztrestně v kolegiu, aby se neopakovaly. Dnes je jiná doba, která nepřeje veřejnému projednání chyb. A to je špatně! Navíc nejsou školitelé!

0 0
možnosti
AC

Není třeba nic dalšího dodávat. Prostě je to tak, jak píšete.

Zdravotnictví nejde dobře řídit, pokud ho tvoří jen nějakých 7% HDP...to je neuvěřitelně pod průměrem ostatních vyspělých zemí (11%)..při takhle levném zdravotnictví to prostě musí někde váznout...a vázne to právě v personálu.

1 0
možnosti
Foto

20 let trvalo našim mocným než vyřešili problém se zlodějnami kovů odevzdávaných do výkupen. Teď se bude čekat podobně dlouho než vyřeší zdravotnictví, ve kterém se i díky hlouposti Čechů dokonale zakonzervoval socialismus. Každý den si koupí krabičku cigaret za 100 Kč, ale když měl přispět stovkou na výživu v nemocnici tak se vztekal. Pokud stát financuje studium neměl by připustit, aby mu čerstvě vystudovaný doktor prchnul do ciziny, aniž by vyrovnal náklady na odborné vzdělání.

2 1
možnosti
Foto

Na hony k nám před 20 lety chodil jeden anesteziolog, který jezdíval na stáže do arabských států a také do Švýcarska. Vyprávěl, že arabští lékaři z opatrnosti nechávali, když to šlo, rizikové zákroky na cizincích a ve švýcarských nemocnicích mělo být výrazně méně personálu než v našich nemocnicích. Když jsem měl maminku po operaci stehenní kosti, jezdil jsem za ní dennodenně do 20 km vzdálené nemocnice, abych se s ní po chodbě tam a zpátky prošel, protože ji to mělo prospívat. Otevřenými dveřmi jsem viděl sestry a nemocničního zřícence, jak se u kafe vesele vybavují a bylo to v různých hodinách, než aby se to dalo svést na svačinu.

0 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

MS

R^ Lékaři a sestry odcházejí do Německa mimo jiné proto, že tam takový šílený tlak není.

Situace se zhoršila před léty stanovením minimálních počtů zdravotníků na oddělení. Kde bylo lidí víc, většinou se osekalo na toto minimum.

1 0
možnosti
  • Počet článků 636
  • Celková karma 28,70
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!