Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tady ovšem statistika nefunguje. I kdyby bylo očkováním vážně poškozeno (nebo zemřelo) jen jedno dítě z miliónu, budou i tak někteří rodiče podělaní strachy a nenechají své dítě očkovat. Z tohoto pohledu se mi jeví jako kontraproduktivní, že chce stát odškodňovat rodiče (údajně) postižených dětí. Pro skeptické rodiče je to v podstatě oficiální přiznání, že očkování není bez rizika a jen je to utvrdí v jejich negativním názoru. Pokud totiž tak nedůvěřují očkování, těžko je přesvědčí možnost pozdější finanční kompenzace.

0 0
možnosti
Foto

No konečně. Tady do úvahy berete ty negativní externality, které vznikají, když neposkytneme dokonce zdravotní péči dokonce nařízením, tedy stádním násilím.

0 1
možnosti

Stádní násilí jste zde organizovali před čtyřicet let! To by vám snad mohlo stačit!

Očkování je v zájmu celé naší společnosti i každého jedince! Neočkování je riziko smrti pro jednotlivé jednotlivce!

Netrollte, prosím, netrollte!

0 0
možnosti
Foto

Děkuji velmi za věcný článek.

Do jisté míry těm matkám rozumím (pozor, očkování považuji za dobré a jsem ráda, že se konečně řeší odškodňování v případě poškození - stát nařizuje, nechť odpovědnost nese). Ony o tom, byť minimálním, riziku vědí (a internet ho patřičně nafoukne) a souhlasem s očkováním ony samotné aktivně vystavují své dítě tomuto riziku. V tom okamžiku je hmatatelné, pro ně obrovské a mají strach. Zato o epidemii záškrtu prostě (možná) jen četly.

Možná by stálo za to vytvořit pro zájemce "měkčí" očkovací kalendáře (klidně jako nadstandardní, placenou službu), rozhodně je potřeba matkám vysvětlovat a nijak neskrývat rizika.

Pomohlo by taky zvýhodňování očkovaných dětí - chrání samy sebe, ale i celou společnost. Domnívám se, že pozitivní motivace je vždycky lepší než prostý strach nebo povinnost. Tím rozhodně nemyslím, že by se očkovací povinnost měla rušit. Jen by bylo fajn pracovat s potřebou matek chrání SVĚ dítě, protože tady prostě platí, že je bližší košile než kabát.

(Moje děti jsou očkované, vnoučátka tím teď postupně procházejí taky bez jakékoliv pochybnosti, ale s aktivním domlouváním na vhodných časech a postupech.)

0 0
možnosti

Rozumný přístup! Individuální očkovací kalendáře byly odjakživa, protože ne všechny děti lze očkovat podle obecného plánu. Ale komplikovat lékařům očkování pro kapric maminky, je trochu drsný nárok na lékaře! Neboť individuální kalendář očkování je závislý na hlubokých znalostech interakcí mezi očkovací látkou a člověkem a interakcí mezi jednotlivými způsoby očkování, které nemusí každý pediatr do detailu znát!

Klesající proočkovanost je velké riziko pro naši společnost. Bohužel zase budou zbytečně umírat naše děti!

0 0
možnosti
Foto

Já jsem pro očkování, ale dobrovolné.

0 1
možnosti

Asi jste článek nečetl... :-)

0 0
možnosti

Očkovat! V roce 1948 mně vyléčili TBC díky streptomycinu. Delší, náročná léčba, naštěstí účinná a plíce mám dodnes v pořádku.

0 0
možnosti
Foto

Kdysi jsem četl, že lidé mohou mít vrozenou imunitu proti lecčemus, třeba i vzteklině. To, že v dobách morových ran přežívali lidé, kteří byli v kontaktu s nemocnými, to potvrzuje.

0 1
možnosti
Foto

Omyl, vzteklina je 100% smrtelná, jakmile propukne.

1 0
možnosti
Foto

Píšu to stále. Stačí se v archivu podívat do knihy zemřelých a co každého okamžitě zarazí je skutečnost, že tam silně převládají děti. Umíraly na dnes už neexistující choroby. Za mého mládí bylo možné vidět děti postižené obrnou, dne už ne. Manželka kamarádku, která je postižená obrnou, protože patřila mezi poslední děti, které nebyly očkované. Dřív přišla doktorka do školy. Každý předložil očkovací průkaz a ona o očkovala všechny. Někdo dostal po očkování horečku, jinému natekla ruka, ale nikdo nešílel, protože se vědělo, že to k tomu patří a že to odezní. Všichni věděli, že očkování patří dlouhodobě mezi vědecky podložené a úspěšné způsoby boje lidské společnosti s přenosnými onemocněními a je založena dlouhodobě na vědeckém poznání. Nechápu, proč někteří jsou proti očkování. Mně to případě, že tyhle lidi se rozumově vrací do 19 století, kde i ta církev věděla, že očkování je prospěšné a byla propagátorem očkování.

0 0
možnosti

Pane doktore, moc dobrý článek! Já jsem pro očkování, i když nemám medicínské vzdělání, ale z historie víme, jak se do Evropy dostaly černé neštovice jiné hrůzy - díky římským tažením do zemí, kde tyto nemoci existovaly. Když se mi narodil syn (v Libyi, lékař mi už nedovolil cestovat do ČR), tak hned druhý den byl očkován, potom jsem už v ČR ho dala očkovat a dětské nemoci v mírném stylu překonal velmi dobře. U dětí už měl problémy s myšlenkou na očkování, ale nakonec jsme to všichni překonali rozumem. Ta nastavená strašidla mohou polekat, samozřejmě, člověk zaváhá (a co když je to pravda), má strach o dítě, což je samozřejmé, ale když si člověk pomyslí, jaké pandémie ničily historické společnosti, může si klást i strašidelnější otázku - co když zase přijdou. Asi tak.V

2 0
možnosti

Spalničky tu už máme a záškrt tu bude co nevidět! A opět budou umírat děti!

0 0
možnosti

Očkovat nebo neočkovat je myslím otázka naprosto, ale naprosto falešná. Realističtější jsou otázky typu kdy a v jakých kombinacích očkovat, za jakého zdravotního stavu, které vakcíny mají být povinné a které nepovinné, aby se případné negativní následky očkování minimalizovaly.

1 1
možnosti

Nadpis a perex slouží k zachycení čtenáře. Snažte se číst pozorněji. :-)

0 0
možnosti
Foto

Díky, pane doktore. Patřím ke generaci, ve které se ještě úmrtí malých dětí hojně vyskytovalo. I moje starší sestřička zemřela ve svých pouhých 8 měsících... Díky povinnému očkování, generace našich dětí již infekčními nemocemi, jako je záškrt, spála, netrpěla. Některé dnešní maminky malých dětí nemají rozum. Škodí svým dětem.Rv

2 0
možnosti
Foto

Opr.: Díky povinnému očkování, generace našich dětí již infekčními nemocemi, jako je dětská obrna, záškrt, spála, a jiné velmi infekční nemoci, netrpěla. Některé dnešní maminky malých dětí nemají rozum. Škodí svým dětem i ostatním. Díky. R^

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS