Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Adame, díky za tento příspěvek. Ačkoliv do toho nevidím jako Vy, je to reálný pohled na stav zdravotnictví.

1 0
možnosti
Foto

Většina Čechů chce zdravotnictví "zdarma". tak ať se nediví, že bude jako všechno, co je zadarmo. Jednou jsem zašel na vyšetření do českobudějovické nemocnice. Tam mne doktor sprdnul, co tam dělám, když mne léčí lékař z mého okresu.Tak jsem mu vysvětlil, že mne zajímá i názor z druhé strany a to ho ještě víc popudilo. Řekl jsme mu, že do naší prodejny může vstoupit kdokoli a je vítán, protože tam nákupem zvyšuje tržbu a u nikoho nezjišťujeme, zda je z našeho okresu nebo odjinud. Ve zdravotnictví je stále socialismus a je věčná škoda, že se krátce po hadrovce nevyužilo nadšení davu a nedala se mu tržní podoba.

1 0
možnosti

Nemohu dost dobře soudit. Nemocnice v Českých Budějovicích je na tom ještě dobře. Ale Vy jste šel na vyšetření, kam jste nepatřil. A protože je zdravotnictví specifikum, kde často když někdo moc pracuje, tak není za to odměněn, ale pokutován, tak je těžko hodnotit jednotlivý případ. Ostatně Vaše navštívení lékaře VZP umožňuje, ale často lékařům neproplatí jako vyšetření zbytečně tuplované! České socialistické zdravotnictví má tuto specifickou stránku, že lékař vyšetřit musí, ale VZP za to zaplatit nemusí!

1 1
možnosti
Foto

Zdravotnictví zachrání jenom trh.

2 0
možnosti

1. Kdepak pan Paško své číslo (30 - 50 mld.) vzal? Uvedl, kam že se ty peníze ztrácejí? Něco se možná ztratí špatným ekonomickým managementem (jak by nasvědčoval fakt, že soukromé nemocnice (je jich přes 100) se do tak velkých problémů nedostávají.

2. Naše zdravotní pojišťovny mají rezervy. Jako všechny pojišťovny. Už jsem Vám to psal: po letech tučných (která byla a částečně jsou) přijdou léta hubená. Pak budou rezervy dobré.

Jen na okraj: ty rozpuštěné rezervy mají jít na navýšení platů! Z čehopak se budou ty navýšené platy hradit, až budou za dva roky rezervy prožrány (a přijdou léta hubená)? Moc by mně to zajímalo.

3. "Náš stát vydává na zdravotní péči asi 5,9% HDP za svoje pojištěnce." Tomuto tvrzení nerozumím. Pokud vydává stát jen za své pojištěnce 5,9 % (asi polovina obyvatel), musí jít z pojistného ostatních nejméně 7,1 % HDP. Celkem tedy 13 %?

Do zdravotnictví teče 350 mld. Kč, což je cca 7 % HDP. Takže co jste měl na mysli v citované větě na začátku tohoto bodu?

4. Peníze, které jsou ve státním rozpočtu vyčleněny na platbu pojistného jsou dány zákonem a jsou propláceny. Takže nechápu, jak těmi penězi může být sanován státní rozpočet.

5. Že je problém třeba řešit mj. přímými platbami je zřejmé. Jenže tuto možnost částečně zamázl ÚS (nadstandardy) a zbytek minulá koalice (prakticky shodná s tou stávající). Od současné vlády můžete těžko chtít změnu.

Obecně: víc peněz do zdravotnictví může přinést jen daňový (a pojistný) poplatník, nikdo jiný. Jenže navýšit platy se jaksi nehodí.

0 1
možnosti

Ad 1) Jak na ta čísla přišel bývalý ředitel IZIPu nevím, také se mi to jevilo jako příliš velké číslo, ale fakt je, že tím zdůvodňoval nutnost IZIPu, protože tvrdil, že to zůstává za nehty lékařů, což evidentně možné není. Díky tomuto sdělení jsem začal uvažovat, kam ty peníze mizí. Proto jsem také uvažoval o nutnosti změnit způsob současného, netransparentního financování skrze zdravotní daně a zdravotní pseudopojišťovny. Došel jsem k tomu, že pacient sám musí být odpovědný za proplacení zdravotní péče, když ani "pojišťovna" ani stát proplacení zdravotní péče negarantují! A sktuečná pojišťovna musí zdravotní péči ekonomicky jistit, protože nikdo z nás není schopen zdravotní péči zaplatit.

Ad 2) Jestliže má zdravotnictví tak vysoký vnitřní dluh, pak je trestuhodné ponechat si naše peníze na naše zdraví někde uskladněné!

Ad 3) Suma peněz ze státního rozpočtu, která jde do zdravotnictví je u nás podle posledních informací skutečně 7,1% HDP, což je možné. Mohu mít svoji hodnotu ze staršího data. Ale v Evropské unii je průměr 9% HDP! A platí, že stát za svoje pojištěnce hradí jen čtvrtinu toho, co platíme my pracující, a ti jeho pojištěnci spotřebovávají 80% zdravotní péče.

Ad 4) Peníze nepoužité na zvýšení plateb za státní pojištěnce na 9% HDP zůstávají ve státním rozpočtu. A vláda je používá k uplácení svých voličů.

0 1
možnosti

Karma.

To co popisujete, je nejhorší možný scénář, dle mého k němu ale nedojde. Zdravotnictví, pokud se nereformuje, bude dál především personálně chátrát, ale úplně nezkolabuje nikdy (bohužel/bohudík). To je můj názor. Problém je totiž i v rozhádaném a nejednotném přístupu samých lékařů - soukromí lékaři vs lékaři v nemocnicích, praktici vs. specialisté, akademici vs. běžní lékaři, Komora vs. odbory atd. atd. Ona také řada našich nejznámějších lékařů s našimi papaláši docela dobře vychází, že... Jmenovat je nebudu, jistě se Vám samotnému nějaká jména vybaví.

Nicméně nutno dodat, že se stav, především díky těm odvážnějším lékařům, za posledních deset let přece jen trochu zlepšil. Akce "Děkujeme, odcházíme" byla tou největší pohnutkou pro nějakou změnu. Dnes když mladí odchází a odmítají pracovat v podmínkách některých nemocnic, logicky snižují na trhu práce nabídku, přičemž poptávka po lékařích pak přirozeně roste. Ministerstvo se to snaží řešit oklikou - dovozem levné pracovní síly ze zahraničí (Slovensko, Ukrajina, Rusko), to sebou ale logicky přináší spoustu jiných problémů. Dá se tedy aplikovat do jisté míry, ale problém neřeší úplně.

Malá odbočka - včera jsem viděl krátkou reportáž o Zdeňku Baťovi. Zaobírali se mimojiné tím, jaktože jeho podnik tak neuvěřitelně dobře šlapal. Hlavním duvodem byl výborně nastavený systém v odměňování jejich zaměstnanců. A to ne ve smyslu všem stejně - ale tak, že 30% těch nejlepších mělo přidáno nejvíce, 60% pak něco málo a 10% nejhorších pak nic. Těch příkladů bylo víc, tohle je.jeden z nich. V medicíně je to daleko složitější posoudit efektivitu práce daného lékaře, ale jiná cesta, než diverzifikace v odměňování a přirozená konkurence, ke kýženému výsledku nepovede.

4 0
možnosti

Dík, kolego, za kvalitní diskusi. Skutečnost popisujete velmi věrně a přiléhavě!

Souhlas, že odměňování musí být dle kvality! Bohužel žádný socialistický model toto nedokáže, žádná naše pseudopojišťovna to nedokáže! Kvalitu lékaře dokáže posoudit jen samotný pacient, kterému reálně byly ušetřeny peníze za nadbytečnou léčbu. Proto jedině produktivním systémem je systém, který není ani socialistický ani pokladenský. Proto musí část peněz téci zdravotnictvím cash přímo od pacienta (odhadem 13%) přímo lékaři a zbytek musí doplácet zdravotní pojišťovna. Ale odpovědný za proplacení zdravotní péče musí být pacient. Jinak to fungovat nemůže.

Já mám obavu, že v naší postkomunistické zemi s občany nacucanými komunismem nebude zájem o funkční, normální, svobodné, přirozené vztahy, ale že naši politici nedostatek peněz budou řešit jen zvýšením zdravotní daně, což nebude funkční, což bude jen flekování nefunkčního systému.

2 1
možnosti

Já si skutečně připadám, jako po 17 sjezdu KSČ. Vše zkvétá a jednota se upevňuje. Prostým rozborem se ukazuje, že % podílu DPH na zdravotnictví - důchodech - školství ap. = Zaostáváme. To vše se děje v době hojnosti - Problémy se řeší tak, že reformy se zruší + dobromilně přihazují prostředky tam, kde je problémů nejvíce. Systemově to nic neřeší, nicméně vyvolává dobrý dojem péče. Šahá se do rezerv v době konjuktury ! Počty úředníků sílí a přesně jako v socialismu lidé chybí. Obrovský vějíř - Sestra, učitel, lékař - dělník, řidič - kuchařka ap. Činorodý řemeslník je zavalen dalším byrem + EET. Blížíme se nepřízni - Brexit, recese, Trump - Já to vím - Vláda to ví. Tak jo, zvýšíme daně a zase bude lépe. I to zdravotnictví bude zdarma - Vašemu blogu - Moje karma ... :-)

4 0
možnosti
Foto

Chybí vám tam jeden údaj: jak vzrostla od r. 1989 hodnota základních prostředků ve zdravotnictví, a to jak ve stálých, tak i běžných cenách ve srovnání se světem, nebo třeba vybranou zemí.

1 2
možnosti

Údajů je kopec - Zdravotnictví ČR = Z 28 států EU jsme na pěkném 20 místě !, důchody - vydáváme 8% HDP - Řecko 14, Itálie 13, Francie 11 %. Školství - průměr EU 5% - ČR 3.9% - Kam ty prachy vlastně jsou ? Do dálnic a rychlovlaků? :-)

2 0
možnosti

V první řadě by bylo nutné zrušit zdravotní pojišťovny a zavést jednu, která by fungovala ve prospěch pacientů a ne jako penězovod pro různé dozorčí rady, poradenské firmy, a jiné pijavice - jenže to se očividně někomu nechce !!

3 0
možnosti
Foto

Ať žije konkurence, jedině ta nám pomůže dobrat se k těm nejlepším cenám. Viz železniční doprava.

0 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS