Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Říká se, že všechno zlé je pro něco dobré. Souhlasím s vámi, že stav, kdy studenti místo ve školních lavicích, dělají pomocné síly v nemocnicích nesmí trvat věčně ani zbytečně dlouho. Na druhou stranu je to pro ně, především pro mladé lékaře, neocenitelná životní zkušenost, vyzkoušet si i tu černou práci v lékařském zařízení, zjistit že není vůbec jednoduchá a lehká a mít k ní doživotní respekt, to je pro jejich profesní vývoj jeden z důležitých milníků.

0 1
možnosti
Foto

Pokud si myslíte, že medici neznají ošetřovatelskou praxi, tak Vás musím vyvést z omylu, mají ji povinnou v průběhu studia již celá desetiletí. Jenže tady nejde o rozumnou akci (stejně spíše sestrám překážejí), ale o snahu politiků, předvést se, jak se o svůj lid starají. Celá ta aféra s virem z komunistické části Číny se politikům náramně hodí, jak se předvádět před naivním lidem.

3 0
možnosti
Foto

Naprostý souhlasR^. Ostatně na pomocné práce ve špitále by mohli být spíše povoláváni naši pobírači dávek.

2 0
možnosti
AM

Máte ověřené informace, aby to nebyla zase blamáž ?

1 1
možnosti
PK

Ano, pravda je, že vláda uložila pracovní povinnost během nouzového stavu mimo jiné studentům čtvrtého a pátého ročníku všeobecného lékařství na lékařských fakultách či pátého ročníku studentů zubního lékařství a farmacie. "V rámci vykonávání této pracovní povinnosti nebo dobrovolnické činnosti mediků se ukázalo, že jejich kompetence jsou v současné době velmi omezené. Ve zdravotnických zařízeních lze mediky zařadit pouze na pozice sanitářů nebo ošetřovatelů bez rozdílu, zda jde o studenta šestého či třetího ročníku," uvádí se v důvodové zprávě.

A proč je tomu tak, to asi pan autor netuší, že nemocnice se hrozivě potýkají s nedostatkem kvalifikovaného personálu, tisíce sester i lékařů se totiž nakazily koronavirem a i mimo epidemii mají nemocnice sester málo.

A mj. návrhem podle předkladatelů souhlasí zástupci lékařských fakult, nemocnic, České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně i České asociace sester a to je důležitější než výkřiky opozice...

Každý trochu informovaný člověk si jistě uvědomuje, že medici sice nenahradí práci chybějících sester, ale že můžou pomáhat lékařům i pacientům, to snad pochopí každý v dnešní době. Je i známo,že dobrovolně se hlásili k pomoci i zahraniční studenti,bohužel je zde jazyková bariera (která asi v případě zahr.pomoci lékařů nevadí).Ne nechceme blbé...ale chceme , aby zdravotníci přežili a měli sílu pomoci...

1 2
možnosti
HH

Sem zvědav, jak dlouho jim zas budou vyplácet nějaké odměny...aby to nebylo jak na jaře. A nebo to vezmou jako u atestujicich se lékařů a budou tvrdit, že těch jejich 240 hodin měsíčně je jen čtvrtina úvazku...

0 0
možnosti
  • Počet článků 636
  • Celková karma 28,70
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!