Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vždy před volbami někdo řekne, že jsou to ty nejdůležitější. Už je to jen ohraná fráze.

0 1
možnosti

Na tom záleží, jakou budoucnost chcete volit! :-)

0 0
možnosti

No, to co nechcete a co se vám nelíbí jste vyjádřil skvěle. V podstatě s Vámi souhlasím, ovšem neřekl jste dost jasně, koho byste chtěl a co od něj očekáváte. A nezlobte se, pro skutečný život je to důležitější. Nehájím Prognostický ústav, nemám k tomu jediný důvod, jen by mě zajímalo, kde byste tehdy vzal alespoň trochu slušné ekonomy, které by mohli převzít vedení státu, a také, kdo by je vybíral a podle jakých kritérií. Totéž platí obecně i o tehdejších politicích, protože žádní nebyli. A dnes. Pokud jste přesvědčen, že např. koalice Spolu bude lépe vládnout, nic proti tomu, je to Vaše volba a já to uznávám, respektuji a možná, že to bude i má volba, to ještě nevím. Jen se mnou lomcují pochybnosti, jak to tzv. neřádstvo chtějí odstranit a problémy řešit. A s kým, když se jim dvacet let nedařilo. Těžká volba, že. A chtěl bych např. slyšet, jak budou řešit energetiku, rozvoj průmyslu, daňový systém, dopravní infrastrukturu, přebujelou byrokracii, zatuchlý školský systém, rozvoj dopravní infrastruktury atd. atd. Měl bychom se politiků na to ptát a chtít konkrétní odpověď, žádné pindy a fráze, pak to má smysl.

0 0
možnosti

V podstatě s Vámi souhlasím! Především musíme oligarchickou demokracii navrátit na cestu zpět k liberální demokracii! Pak můžeme řešit všechno ostatní. A že to nebude lehké, o tom není nutné pochybovat! :-)

0 1
možnosti

Ano, budou volby, takže zase budeme poslouchat co všechno nejde - vybrat daně od korporací, protože by utekly jinam, zvyšovat mzdy, protože by země ztratila konkurenceschopnost atd. atd.

Zkrátka zjistíme, že náš hlas se zase nepřelije do reálné politické síly.

Jak z toho ven? Asi volit ty tzv. populisty, kteří lidem naslouchají a bojují proti liberální demokracii, ve které nejde o nic jiného, než o zachování státu quo a setrvalou vládu horního jednoho procenta.

Neoliberalismus je mrtvý jako ekonomická teorie ač je to základna liberální demokracie. Milton Friedman je k smíchu už i studentům.

Ovšem politický neoliberalismus stále žije má řadu zastánců.

MMF vydal řadu studií, v nichž vlastně zkritizoval i sám sebe a mj. i tezi trickle down, kdy bohatství mělo protéci i k těm dole a ospravedlňovala se tak koncentrace bohatství v rukou jednoho procenta.

Liberální demokracie a její ekonomická ideová základna jsou propojeny a snaží se udržet současný stav.

Takže demokracii ano, liberální demokracii ne.

0 2
možnosti

Nejprve se musíme navrátit od oligarchické demokracie zpět k liberální demokracii! :-)

0 1
možnosti
Foto

Vyjádřil jste to skvěle R^.

Pere se ale ve mně optimista s pesimistou. Nějak totiž na tom našem orloji politiků a politických stran nevidím velký výběr a už vůbec nikoho takového, komu bych bez výhrad dal svůj hlas a splňoval zmiňovanou úctu k pravdě. A tak asi nebudu na podzim volit toho nejlepšího, ale zase jen toho, koho budu považovat za nejmenší zlo.....

0 0
možnosti

Nemám Váš problém, protože znám řadu schopných politiků, kteří ctí pravdu a mají v úctě druhého člověka! :-)

0 1
možnosti

Pane Bohumire Simku. Jiz nekolikrat jsem vam vysvetloval to co o demokracii rekl ten jeji zakladatel. Jeste dnes ta louka existuje, kde se lid Athensky sesel a po diskuzi o vecech vseobecnych, hlasoval kterou cestou se Atheny daji. Ten zakladatel teto demokracie prohlasil jednu zakladni pravdu. "Kazda demokracie se casem stane diktatorstvim"!!! A mel pravdu, Historie civilizace to dosvetsuje.

Tento pojem je traba si uvedomit, pane Kindle, pane Simku, pane Cachu a vy dalsi diskuteri pod timto clankem. Demokraticky svet je na prelomu demokratickych principu v postupnych krocich diktatorstvi.

Jen se podivejte na nasi organizaci statu. Volite stranu a jeji program. Ten se vsak nikdy neuskutecni. Musite se spojit s jinou stranou (s jinymi stranami), aby jste byli schopni vladnout. Tvorite "Koalici", ktera svym poctem ve Snemovne bude prevladat. I ten program teto nove skupiny je jiny, nez programy stran a nebyl prijmut v zadnem hlasovani lidu. I tak neni zajistena kontrola vasich rozhodnuti v koalici. "Checks and Balances" (kontrola a balance) neni v nasi Ustave znama a tak se take nekona. To je ten program udrzujici demokraticke principy v chodu. To jeste dnes drzi urcite staty v demokracii i pres obrovsky napor levicovych sil.

Vazeni diskuteri. Clanek pana Simka je uvaha obcana, ktery dal na papir to co citil. Vychazi z moznosti se k takove republice dostat. Osobne vsak mu chci rice, ze s takovou organizaci statu jakou mame, se nemuzeme dockat vyplneni jeho snu.

Dekuji za pozornost a vsem preji peknou nedeli.

1 0
možnosti

Nejsem tak skeptický! Věřím, že lze národ vést zpět k pravdě a úctě k druhému člověku. To je podmínka návratu liberální demokracie! Vy v tuto možnost nevěříte, ale v tuto budoucnost věřím... :-)

0 1
možnosti

Pane Šimek, pokud sledujete naše politiky, kdo z nich je konstruktivní, liberální demokrat, a kdo si starosti s naší svobodou a demokracií nedělá, tak je to bohužel naše současná politická opozice, která vůbec neplní vaše požadavky - konkrétně tedy: Piráti, ODS, STAN, TOP09, KDU - ČSL a ČSSD - a to je opravdu katastrofální zjištění !

;-(;-(;-(

3 4
možnosti
Foto

Největší problém liberální demokracie v Česku jsou liberální demokraté. Nejsou ani liberální, ani demokraté a jejich chování nese znaky bolševismu Rv

6 3
možnosti
Foto

Ale liberálního! ;-D

2 1
možnosti
Foto

No, Šlachta nám ten zápas nevyhraje :-/

4 3
možnosti

Nevyhraje, ale má nakročeno správným směrem! :-)

0 1
možnosti
Foto

K76a27r94e94l 59C57a85c61h

12. 6. 2021 15:38

Politická hra je rozehrána špatně a tak od podzimních voleb nic dobrého nečekám. Demokracie je zastupitelská, jak dobře popsal pan Kindl. Politické strany v demokratické soutěži mají zastupovat nějaké zájmové skupiny. Žil jsem v bludu, když jsem považoval za neměnné, že největší průnik zájmů lidí je ekonomický, tedy ve vztahu k získávání zdroje obživy. Že tedy pravicová strana bude hájit zájmy podnikatelské sféry a levicová strana zájmy sféry zaměstnanecké. Na úpadku stran, které měly hájit zájmy těchto skupin je vidět, že mohou převážit i jiné skupinové zájmy. Zájem jedné skupiny stát se multikulturními světoobčany a vzdát se za to značné části samostatnosti ve prospěch jakéhosi evropského superstátu a druhé skupiny, uhájit národní identitu a suverenitu národního státu. Taková je totiž situace, kterou naznačují předvolební preference. Proto jsem před volbami velkým pesimistou. Zde se bude lámat chleba. Strany hájící tradiční zájmové skupiny, budou v těchto volbách statisty.

3 1
možnosti
Foto

Politici všech stran pochopili, že musí získat co nejvíce voličů. Vede k tomu jedna osvědčená cesta. Rozhazování státních peněz. Na důchody, sociální programy všeho druhu, zvyšování platů státních zaměstnanců. Tohle býval program levicových stran a tak dnes máme všechny strany levicové.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS