Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Ideální prezident by byl Středula. Protože se dokáže zastat běžných lidí běžným nižším příjmem.

0 0
možnosti
JL

Kriteria pro funkci prezidenta, ma dva namety pro omezeni nedostatku teto funkce, jak je formulovana v dnesni dobe.

Vytvorme funkci, ktera po vzoru aristokratickych vladaru v Evrope, bude jen funkce reprezentativni, bez politicke sily. Snad nekolik detailu muze mit. (viz funkce kralovny Velke Britanie)

Druha alternativa je podobna systemu Francie nebo Ruska, kdy prezident je take silny politicky hrac. Zde je vsak nutnost sily, ktera neumozni diktatorskou silu videnou v Rusku.

K teto druhe variante muzeme se zminit o systemu, ktery nema silu funkce prezidente v takove velikosti, ale tento je zvolen do postaveni vedouciho MOCI vykone a spojuje funkci prezidenta a funkci premiera. Ten urcuje vsechny cleny sveho vykoneho tymu se souhlasem Senatu. Take kontrola Parlamentem a Ustavou je nutnosti.

Treti moznost a verim, ta nejlepsi pro ceskeho obcana, je dnesni pravomoc prezidenskeho stolce. Jeji moznost mit satyricky pohled obcanu, je uzasny. To laka spolecnost nic nemenit a jen cekat na dalsiho nositele teto funkce. Take doufat v moznostich satirickych vykriku.

To je muj pohled na tuto funkci v CR. Mit svoji preferenci neni ani treba zverejnovat. Ceska spolecnost nema smysl pro zmeny, ktere mohou zlepsit jejich zivoty. Historie nam ukazuje take, ze na to ani spolecnost nemela odvahu. Skoda.

0 0
možnosti
Foto

Občané dobře vědí koho mají volit a je zbytečné jim dávat nějaké rady. Demokracie je kvalitní systém, který generuje do úřadu takové osobnosti, které tam občané chtějí, tak to neřešte R^

0 2
možnosti
Foto

Na situaci, v níž se pan prezident ocitl, si všímám i toho, jak některé přízně byvají křehké a vratké. Je známo, že pan premiér považuje krymské klima za blahodárnější než je klima Azurového pobřeží. Určitě by pro něho nebyl problém ozdravný pobyt panu prezidentovi na Krymu zajistit. Tamní experti na paranoidní bludy by ho možná vysvobodili i z bludů o tom, že si Tomáš Halík přeje jeho skon. Vztah pana prezidenta k novinářům by byl rovněž hoden odborné pozornosti. Existuje rčení, že v domě oběšencově se o provaze nemluví. A už vůbec není vhodné vtipkovat o likvidaci novinářů tam, kde jich násilnou smrtí ubývá, v Rusku. Vnitřní konflikt s novinářskou obcí se výrazně manifestoval (až za hrob) bludem o článku Ferdinanda Peroutky. Zatím nemáme jedinou zprávu o úspěšné léčbě.

3 0
možnosti
Foto

Moudrá a rozumná slova. R^

Leč obávám se, že v současné době pro ně není v této společnosti dostatečně živná půda a bulvár opět zvítězí. Když sleduji, jak někteří dokážou mít přímo vánoční radost z neštěstí, pokud to znamená gól v brance druhého manšaftu, a nevnímají obecnou škodlivost této události, pak považuji za pravděpodobnost limitující k jistotě, že příští prezident bude ještě horší. Babiš už se nabízí, takže mlha osobnosti příštího prezidenta začíná nabývat jasnějších kontur.

Zásadní problém bude v tom, že kandidát současného vítězného uskupení ponese stigma polibku smrti. Ona totiž náprava hlubokých škod bude bolet a to lid nerad snáší i v případě, že je to nezbytné, a bude spíše inklinovat k PR původního škůdce, resp. někoho z té kategorie.

0 1
možnosti

Vítězství či poražení bulváru? To závisí i na Vás, pane Macháčku! :-)

0 0
možnosti
PK

Myslím, že volby se budou konat v 2023 a to je dosti času na další kauzy a ovlivňování národa pro prezidentskou volbu. Podle toho co jsem načetl v mediích dnes více jak polovina národa svého favorita nemá. Pak je tady otázka jeho pravomoci, kdy se opět názory liší...pravomoci ponechat ve stávajícím znění a nebo je posílit.

A konečně jaká osobnost by to měla být a co je ideálem lidu této kotlinky. Nároky jsou velmi vysoké a k tomu ideálu se těžko přiblížit a ani vaše doporučená kritéria v blogu nebudou pro lid podstatná. Je také možné, že lid bude chtít dorovnat síly mezi parlamentem a hradem , takže si lze lehce domyslet jaké osobnost bude mezi kandidáty též.

Jen škoda, že jste nenaznačil jmenovitě koho preferujete dle vašich doporučujících kritérií.

1 1
možnosti

Nevidím důvod zvyšovat pravomoci prezidenta!

"Dorovnat síly mezi parlamentem a Hradem"? Není to protiústavní? Máme parlamentní demokracii!

:-)

0 0
možnosti
LH

Jojo já si pamatuju nadšení zdejších mudrců z Kisky a kde je mu konec

2 0
možnosti
Foto

R40o38m60a26n 16K57o94z88e72l

12. 11. 2021 7:23

Ten myslel, že bude premiérem, ale pak dostal výprask v podobě 5,7 % a utekl, svedl to na zdravotní problémy..křivák.

0 0
možnosti
Foto

Těžko si lze představit, že by se příštím prezidentem mohla stát persona veřejně činná, veřejnosti známá a zároveň volitelná výraznou většinou občanů. Každý, kdo je dostatečně veřejnosti znám, už vyjádřil své postoje k tomu, co společnost rozděluje i k těm, kdo společnost rozdělují. Ten, kdo dostatečně znám není, by byl nezvolitelný právě proto, že by voliči neznali postoje, které je zajímají.

Příležitost mít nového prezidenta dříve, aktivací článku 66, zůstává zatím nevyužita. K aktivaci č. 66 je zřejmě zapotřebí více odvahy i úcty k důstojnému životu, než k cestě na Tchajwan.

Fantazie zastánců Miloše Zemana bývá poněkud neohraničená. Dnes jsem na Twitteru četl, že soud uznal čtyři z pěti Zemanových výroku o F. Peroutkovi pravdivými a že se Zeman musel omluvit jen za jeden. Autor Tweetu dodal, že to pro Mildu dopadlo 4:1. Musí to být u některých lidí posedlost, která v jejich myslích vytváří úplné nesmysly. Stejně bizarní byla i "myšlenka", že ČT nenávidí Zemana, a proto vznikla kauza Cimický.

Cimický zřejmě metál neobdrží. Pro bývalé spolupracovníky StB ten metál mohl být pohlazením.

1 2
možnosti
Foto

Dopustil jste se jedné nepřesnosti. Aktivace článku 66 ústavy by neznamenala, že bychom měli nového prezidenta dříve. Prezident Zeman by tím byl (dočasně) zbaven výkonu některých pravomocí, nicméně v úřadu prezidenta by setrval až do konce svého funkčního období.

2 0
možnosti
AL

Už to, že někdo není to schopen rozlišit, svědčí o tristní úrovni průměrného Čecha.

0 1
možnosti
RM

Omlouvám se, ale nepochopil jsem jak to myslíte. Děláte si srandu, nebo to myslíte vážně.

2 4
možnosti
  • Počet článků 636
  • Celková karma 28,70
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!