Polistopadové monstrprocesy s nevinnými

Tak zase začal monstrprosces s lékaři, že brali úplatky ve svých ordinacích. Již řada lékařů bylo souzeno a odsouzeno, aniž by veřejnost věděla, o co ve skutečnosti jde.

Pokud lékař předepisuje kvalitní drahé léky, které potřebují užívat jeho pacienti, VZP mu za to napaří pokutu až do výše několika set tisíc korun. Aby tyto léky mohly být předepisovány, farmaceutické firmy lékaře odškodňují penězi, aby vyrovnaly ztráty lékařů od VZP.

Tento handl mezi lékaři a firmami naši úředníci považují za korupci. Jde o peníze, které lékaři dostávají dodatečně. Farmaceutické firmy si stěžují, že na ministerstvu a na VZP musí předem odevzdat velkou řadu milionů korun, aby jim tyto léky bylo umožněno v Česku prodávat a aby kvalitní a potřebný lék byl vůbec prodatelný.

Kolem každého léku se stanovuje řada ukazatelů, které určují jejich prodatelnost. Jde o povolení názvu (některé přidělené názvy jsou absurdně nesrozumitelné), jde o stanovování několika úrovní cen. Je to tak složité, že v detailech nemohu být přesný. Určuje se výše ceny pro VZP, výše ceny doplatku pro pacienta a jakási maximální cena léku. A tyto hodnoty se neustále mění.  Tyto ceny vůbec neodpovídají ani kvalitě léku, ani komfortu užívání, ani potenciální complianci pacienta.  Proto již od počátku po Listopadu budí dojem, že se v tom musí točit korupční peníze, jak si dnes dealeři firem otevřeně stěžují v ordinacích.

Když to lékař neusleduje, zaplatí doplatky za léky nebo jejich část pacientovi ze svého. VZP určila lékařům několik nezapamatovatelných způsobů předpisu léků, vysoce složité podmínky preskripce, které se neustále mění. Neusleduješ? Zaplatíš! A aby toho nebylo málo, tak VZP hradí zdravotní péči jen částečně, což platí i o aplikovaných lécích. Lékař to buď svému pacientovi zaplatí, nebo to požaduje nezákonně doplatit od pacienta, nebo ten lék přestane pacientovi psát a pošle pacienta za odborníkem, který může mít jiná pravidla předepisování než lékař praktický. Nikoho nezajímá, že se tak zdravotní péče mnohonásobně prodražuje.

Ale zpět k problému úplatků, jak to posuzuje naše justice. Pokud lékař dostane od farmaceutické firmy deset korun za krabičku, kterou napsal svému pacientovi, který ji nezbytně potřeboval, jde podle justice o korupci. Když je farmaceutická firma donucena platit úředníkům ministerstva zdravotnictví a úředníkům VZP řadu miliard korun předem, než je zde lék povolen k prodeji, to není korupce.

Národní centrála proti organizovanému zločinu připravuje nový monstrproces s lékaři. Já tomu nerozumím. Jak tomu rozumíte vy?

Autor: Bohumír Šimek | čtvrtek 27.4.2017 22:28 | karma článku: 28,15 | přečteno: 1085x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,12

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04

Bohumír Šimek

Zemědělci, pozor!

19.2.2024 v 16:07 | Karma: 23,80