Co nás čeká?

Ad: Děsy a běsy ministra Chovance. Týdeníku RESPEKT si vážím pro jeho informační pohotovost a jeho kvalitní komentáře. Dnes jen již stará poznámka ke komentáři šéfredaktora o sociální demokracii. 

Erik Tabery v závěru svého kvalitního rozboru píše, že podle průzkumů veřejného mínění je ČSSD jedinou silou schopnou se střetnout s Andrejem Babišem. Sdílím obavy šéfredaktora, že ČSSD je před svým štěpením. Vnímám to tak, že jsou zde stále dvě navzájem bojující uskupení politiků, slušných a korupčních, které mají rozdílné zájmy.

Proto osobně s ČSSD do voleb nepočítám. A to nejen proto, že preferuji svobodu občana před sociálním inženýrstvím sebechytřejšího levicového politika. Současná vláda svoji roli nápravy sociálních křivd celkem úspěšně realizovala, ale dále budeme potřebovat více svobody v podnikání.

ODS a TOP 09 se zatím od klientelistických a mafiánských vazeb neoprostily. Ale Miroslavu Kalouskovi se podařilo KDU-ČSL podrazit nohy a z lidovců vytáhnout politiky s korupčním potenciálem. Očištění lidovci s Bělobrádkem v čele se mi jeví jako perspektivní. Díky našim volebním zákonům při převádění volebních výsledků na mandáty jsou stranou bezvýznamnou, pokud mají pod 15% hlasů.

Proto chválím odvahu slušných politiků Pavla Bělobrádka a Petra Gazdíka, jít do voleb jako koalice. Je to riziko, zatím jedou na hraně, a když by měli pod 10%, vypadli by zcela ze hry. Ale pokud jim dáme kolem 15% hlasů, bude tato koalice velmi kvalitní a jedinou funkční protiváhou Andreje Babiše.

Občané se jen budou muset rozhodnout, zda jsou jim bližší iracionální nadávky a pomluvy lidovců než budoucnost naší země. Koalice KDU-ČSL + STAN je šancí pro náš stát. Zatím to tak nevypadá, ale do voleb je ještě několik měsíců.

………………………………………………………………………

P.S. Milan Chovanec se stále více tlačí do řídící politiky. Kladu si otázku, zda nyní po selhání Bohuslava Sobotky nedojde svého cíle Lánský puč party Haška, Škromacha, Zimoly, Chovance, Tejce a Zemana. Původně to nebylo mým cílem, ale dnes upozorním na zajímavé poznámky Taberyho k nepříznivému (pro náš stát) vnímání světa Milanem Chovancem (RESPEKT  17/2017:12-13) a milému čtenáři připomenu Chovancovo znovupodřízení Policie politikům Opoziční smlouvy, které proběhlo zhruba před rokem.

Autor: Bohumír Šimek | čtvrtek 4.5.2017 7:17 | karma článku: 20,10 | přečteno: 635x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,12

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04

Bohumír Šimek

Zemědělci, pozor!

19.2.2024 v 16:07 | Karma: 23,80