Bohumír Šimek

Ad: Kam zmizela pravice? (Respekt 22/2017:3)

22. 06. 2017 12:00:54
Také si uvědomujete s šéfredaktorem RESPEKTu Erikem Tabery, jak žalostně nám tu chybí pravicové myšlení a skutečná pravicová strana?

V politologii jsem laik, ale skutečnou pravici u nás postrádám již od Listopadu. V roce 1991 jsem spoluzakládal ODS v malém pohraničním městečku dle proklamovaného desatera tezí, podle kterého měla být ODS konzervativně pravicovou stranou. Konzervativnost jsem postrádal záhy po založení a do dvou let jsem postrádal i pravicovost. Není divu, když Václav Klaus do ODS ochotně přijímal komunisty. Nedokáži zhodnotit, do jaké míry to byla tenkrát nezbytnost, ale podstatně se to projevilo na vývoji ODS. Jací členové, taková strana.

Je to pouhé klišé, vnímat, že pravice je tu pro boháče (ze kterých má provize za službu) a levice je tu pro chudáky. Pravice i levice zůstaly u těchto lapidárních proklamací, ale ve skutečnosti pravice i levice začaly sloužit jen těm bohatým kmotrům v zákulisí, ze kterých mají provize.

Proto odkládám to klišé rozdělení na pravici a levici a za základní rozlišovací znak rozdílnosti pravice a levice považuji vztah k občanské svobodě a vztah k závislosti na státu. A hle: Pravice tu zcela chybí!

Slyšeli jsme krásné rétorické cvičení Miroslava Kalouska, když usiloval o post předsedy TOP 09, a tím jeho pravicovou zmizela pod tlakem antibabišismu. Stejnětak předseda ODS Petr Fiala. Pravicová hesla se střídají s antibabišismem a nepřiměřeným útokem na vládní kroky. Na první pohled oba usilují o vizitku pravicovosti, ale ve skutečnosti již od Listopadu zde převládá snaha o zotročení občana státem, snaha po bujícím sociálním inženýrství s narůstající byrokracií a snaha o závislost občana na státu. Nejviditelnější je to ve zdravotnictví, které musí být zadarmo pro bohaté i chudé.

Politici nesmí sloužit jen boháčům, kmotrům a mafiánům za provize. Politika se opět musí stát službou pro občany. Možná Vám to připadá absurdní, ale opakovaně se přesvědčuji, že lidovci z tohoto hlediska mají šanci stát se solidní pravicovou stranou se sociálním aspektem. Navíc na KDU-ČSL hodnotím to, že se Kalouskovi podařilo zbavit lidovce kmotrů, a že se tato strana podstatně omladila.

Vážím si i odvahy Pavla Bělobrádka, že se rozhodl jít do voleb se STANem Petra Gazdíka. Risknuli tak absolutní propad svých hlasů v podzimních volbách, ale dnes je už zjevné, že budou kvalitní pravicovou stranou v tom novém chápání pravolevé osy a že budou šancí stát se kvalitní protiváhou ANO Andreje Babiše, které v podzimních volbách totálně převálcuje současnou politickou scénu.

Autor: Bohumír Šimek | karma: 18.13 | přečteno: 710 ×
Poslední články autora