Bohumír Šimek

KDU-ČSL + STAN

14. 07. 2017 23:30:43
Pavel Bělobrádek a Petr Gazdík se rozhodli o společný vstup do parlamentu ve volební koalici KDU-ČSL + STAN. Je to risk? Samozřejmě!

Podle volebních zákonů z doby Opoziční smlouvy, která měla umožnit vládnutí ODS a ČSSD na věčné časy, je jejich počin riskantní. Pokud nezískají alespoň 10%, do sněmovny se vůbec nedostanou. Pokud však budou mít přes 10%, bude jejich volební zisk na mandáty vyšší, než kdyby vstupovali do sněmovny samostatně.

Ano, je to risk. Pokud si voliči této koalice všimnou málo, nebudou ve sněmovně vůbec. Proto je zlínský hejtman Jiří Čunek zrazuje, aby do voleb nešli v koalici, ale samostatně, protože lidovci by tak měli svoje jisté.

Jaká je politická situace před podzimními volbami? Strany Opoziční smlouvy Václava Klause s Milošem Zemanem, ODS a ČSSD, zatím ještě mají hodně politiků věnujících se politickému byznysu, kteří jsou ve spojení s vlivnými podnikateli a různými kmotry v zákulisí. Proto voliči, kteří se o politiku mnoho nestarají a tyto politiky neumí rozlišit od slušných politiků, raději tyto strany volit nebudou. Jejich volební zisky možná ani nebudou percentuálně dvojmístné. Jejich dosavadní program byl vyčerpán antibabišismem. A to je málo! Doženou tento handicap do voleb? Totéž platí i o TOP 09.

Mají tyto strany, ODS, TOP 09 a ČSSD vůbec vizi do budoucnosti? Přečetl jsem si vizi Andreje Babiše s výhledem do roku 2035. To je vize do budoucnosti! To až si voliči přečtou, ANO svým vítězstvím převálcuje všechny ostatní strany a pak nám předvede, jak se řídí stát jako rodinný podnik. Zatím se toho nebojím. A pokud se pak autoritativně řízené ANO promění ve skutečně demokratickou stranu, pak máme šanci na morální obnovu naší společnosti nejen v rovině politické, ale i občanské.

Koalice KDU-ČSL + STAN je riziko Pavla Bělobrádka a Petra Gazdíka, lidovců a starostů. Pokud voličům nebude vadit politický byznys a klientelismus ODS, TOP 09 a ČSSD, a pokud dají na neustálé šíření pomluv na lidovce, pak by hlasy pro tuto koalici, jak se obává Jiří Čunek, propadly ve prospěch stran vítězných, především pro ANO.

Pokud se voliči postaví k politice racionálně, volební koalice KDU-ČSL + STAN se do sněmovny dostane s významným ziskem a s možností řádného ovlivnění politiky u nás. A je pro nás jedno, zda budou korigovat vítězné ANO jako nejsilnější opoziční politická síla nebo vstoupí s ANO do vlády a budou provádět korekci skrze uzavřenou vládní koaliční smlouvu. To by byl další risk, aby zde nebyli jako užitečný idiot převálcováni mocnějším ANO. Neboť to byl kdysi Václav Klaus, kdo naučil naše politiky odlišné názory převálcovávat silou bez zvažování jednotlivých myšlenek. Žádné zvažování myšlenek doporučované nejméně dva tisíce let se u nás nekoná.

Jiří Čunek nechce riskovat. Asi nemá důvěru k našim občanům. Ale já našim občanům věřím. Věřím, že morální obnova národa po čtyřiceti letech komunistické vlády v závisti, nenávisti a strachu, a po téměř třiceti letech postkomunistického klondajku, je možná. Je jen třeba, aby slušní občané měli odvahu ke kristologickému sebeobětování a vstoupili do politiky.

Václav Klaus po Listoipadu odmítnul morální zásady a preferoval klondajk. Ale bez morálky a bez kvalitních mezilidských vztahů ani ten kapitalismus nemůže fungovat! Jen ti odchovanci kultury Ježíše Krista nám stále chybí! A chybí především v politice!

Autor: Bohumír Šimek | karma: 16.24 | přečteno: 1070 ×
Poslední články autora