Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jaká pravice a levice pořád? Musím se usmívat, jak se tady v diskusi pořád argumentuje tu s pravicí, tu zase s levicí. U nás je přeci odjakživa pravice a levice obsazena podle toho, kam se tomu kterému politickému čimanovi podařilo upíchnout, proto, aby se mohl postarat o sebe a svou rodinu. Určitě ne proto, aby se staral o své voliče, které v kampani bulíkoval tak, aby to ladilo jakoby s programem jeho partaje.

1 0
možnosti

Ano, naše politická scéna je hrubě deformována! Pro naše politiky jde o iluzi služby pro boháče a pro chudáky. Jenže to je jen rétorika. Peníze jdou jen od boháčů!

Překvapuje mne, že naši politologové přijali toto falešné žonglování, ale z druhé strany i politologové potřebují nějak rozlišovat v politice.

Jenže skutečné rozlišení pravice a levice tkví v přístupu ke svobodě občana. Pravice by měla usilovat o svobodu občana proti levicovému sociálnímu inženýrství. Jenže naše "pravice" propagují právě to sociální inženýrství. Takže to chápu tak, že u nás pravice zatím není!!! ODS i TOP 09 mají levicovou praxi sociálního inženýrství minimálně ve zdravotnictví!

Ale k věci! Zde chybí politická síla schopná provést skutečnou reformu zdravotní péče!

0 0
možnosti
Foto

Základem je vždy dobrovolnost, která je ale v demokratických státech obcházena a porušování na základě hlasování. Tím se každý demokratický stát nevyhnutelně a přirozeně přibližuje stavu "tragédie obecní pastviny".

Jediný způsob jak se vymanit z této nevyhnutelnosti je postupné zrušení povinného zdravotního pojištění. Prvním krokem by mohl být přechod na nový způsob pojištění na základě nabídek pojišťoven podobně jako je to u pojištění aut (zákonné pojištění s garancí ceny a soukromé pojištění se spoluúčasti a garancí ceny). Zároveň by placené výkony neměly být navázané na smlouvy mezi pojišťovnami a lékaři, ale pouze jen na smlouvy mezi pojišťovnou a pacienty. Poskytovatelé zdravotních služeb by tak měli velké pole pro nabídku a financování od čistě individuálních plateb po platby od pojišťoven a jejich různé kombinace.

Jako další krok, který by měl následovat, by mělo být kompletní zrušení povinného zdravotního pojištění a jeho nahrazení komerčním pojištěním.

0 1
možnosti

Souhlas! Smlouvu s pojišťovnou potřebuje mít pacient na optimální zdravotní péči a nikoliv jeho ošetřující lékař, který je donucen podepsat smlouvu na omezování optimální zdravotní péče!

Povinné zdravotní pojištění je nezbytné, pokud chceme zůstat humánní!

Řešení přes komerční pojišťovny je příliš drahé a u nás nepoužitelné. Viz moje diskuse k článku:

http://jankopravda.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=599850

2 0
možnosti

Problém není v hrazení léků a úkonů z prostředků, nasporenych lidmi v rámci zdravotního pojištění. Problém je ve špatném hospodaření a vámi zmíněných nesvarech typu obrovské odměny apod. Zdravotní péče musí být přístupná všem, už jen z merita věci tedy nemůže být hrazena. Podívejte se na případy z USA, kde zoufalí rodiče spachaji i trestný čin, jen aby získali peníze pro léčbu dítěte - to vám připadá lepší? Zjistit až při onemocnění, že to moje pojištění (placené mnoho let) nepokrývá a jedinou možností, kterou mám, je sledovat smrt svého dítěte, nebo loupež? Vždyť to vyjde nastejno, tedy až na to, že u nás se to nějak řeší a v USA ne.

2 1
možnosti

Vaše myšlení v oblasti zdravotní péče je poznamenáno ideologii sociální demokracie nebo spíš původně komunistickou, že kvalitní zdravotní péče zadarmo pro bohaté i chudé musí být možná. Pozor: To je iluze!

Váš návrh, aby se vrátili peníze utíkající přes nejrůznější penězovody ze zdravotnictví je správný, ale jen s dočasným efektem. Díky exponenciálnímu poznání člověka se nepředstavitelným způsobem rozvíjí zdravotní péče, na kterou nejsou a nebudou peníze, pokud částečné platby nepůjdou přímo přes pacienta. Viz diskuse pod článkem:

http://jankopravda.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=599850

Souhlas! Smlouvu s pojišťovnou potřebuje mít pacient na optimální zdravotní péči a nikoliv jeho ošetřující lékař, který je donucen podepsat smlouvu na omezování optimální zdravotní péče! To prodiskutováváme již téměř třicet let. Politici to zjevně také vědí, ale bojí se toho, že je nezvolíme. A tak se řítíme do krachu zdravotní péče. Zdraví budou nadále léčeni a skutečně nemocní budou odkázáni na smrt, pokud nezměníme systém financování zdravotní péče. Není možné, aby nadále byla zdravotní péče proplácena jen částečně!

2 1
možnosti

Potvrzuji to známé - Při záhadě financování, má stále naše zdravornictví svou úroveň. Vše se odráží v obětavosti - mzdách samotných aktérů ... Navrhuji, aby při státních maturitách z matematiky, byla vypsána otázka pro studenta - Vysvětli a matematicky dolož - pojem zadarmo ! Touto osvětou by se mohlo začít ! ... :-)

0 2
možnosti

Zdravotní péče není zadarmo a nikdy nebyla. Ten termín si vymysleli bolševici, ale už tenkrát to byla zdravotní péče hrazená systémem pojištění. A že to od bolševiků převzali všichni novodobí politici a dosud používají, to svědčí jen o jejich vysoké kompetenci.

2 1
možnosti
Foto

Zdravotnictví v ČR je na vysoké úrovni, i vzhledem k prostředkům, které do něj přicházejí, aspoň to tvrdí lékaři. Já to mohu jenom potvrdit

1 0
možnosti

A to ještě podle svědectví bývalého ředitele IZIPu Jiřího Paško se ztrácí z našich peněz na naše zdraví 30-50 miliard korun ročně mimo zdravotnictví!

0 1
možnosti

KarmaR^

Mám zprávy že naše malá interna, která patří Agelu je prý ročně prodělečná .

Prodělek se pohybuje v řádu 3 -4 mln Kč ročně.Při tom příjmů a vyšetření je více než za totality.Lékařů je méně,sester také, lůžek taky.Obrat je větší. Práce lékaře, stejně jako za totality , je vyplněna ze 60% psaním na stroji. Písařky nejsou a

pokud by byly, určitě by chtěly plat stejný jaký má nastupující lékař.Interna se snaží

vyrovnávat ztráty ambulantní péči. Taková koloskopie je prý pojišťovnou proplacená

ve výši 1100 Kč, je to 5x méně než v Německu.Videokoloskop stojí u nás stejně jako v Německu.Ptám se, proč. koloskopie nestojí 2,5 krát méně než v Německu?

Bylo by to 2 200 Kč. Kolik vyšetření je možno přístrojem provést ,nevím.Kdysi to bylo tak,že gastrofibroskop se zaplatil přesně v dobu, kdy končila životnost přístroje.

Ptám,se ,kdo určil cenu za lůžkoden na interně ? Kdo určuje cenu jednotlivých vyšetření ? Jakým právem stát bezostyšně okrádá lékaře, sestry,zřízence,

prostě všechny zdravotníky ? Kdo určil cenu práce lékaře na 60 Kč za hodinu v prvním sazebníku v 90,.letech ? K čemu máme komoru ?Byly doby, kdy lékař na sále vydělával pro špitál 130 Kč za hodinu a špitál mu platil 160 Kč za hodinu.Dvouatestovaný chirurg byl pro špitál prodělečný.Na rozdíl od řidiče sanitky, který pro špitál vydělával 20 Kč/km.Osmihodinový provoz chirurgického sálu byl pro špitál skoro prodělečný, naproti tomu pokud řidič jel s pacientem do Prahy, pojišťovna to zaplatila částkou 14 000 Kč/350 km/. Řidiči sanitek živili neschopné

felčárky.Je to dnes lepší ? Pochybuji.Celou dobu tady píši, že naše zdravotnictví je gulášová polévka za 50 haléřů.Odezva ? Nulová ! My staří do důchodu, mladí za kopečky.! Jinak to nevidím.

3 0
možnosti

Děkuji za informace!

Toto se před občany tají. Politici jim lžou!

:-)

1 1
možnosti

Ale v té nenažranosti různých managerů ve zdravotnictví máte pravdu,viz odměna pana ředitele VZP a pod.

4 1
možnosti

Nejen VZP! Na úřadech, v nemocnicích, všude!

:-)

1 1
možnosti

Doktore, vám jde o zdraví pacientů a nebo o poplatky?Nestačí vám kapitační platby za registrovaného pacienta? A k vyjadřování pana Vodvářky na adresu pana Macka netřeba se vyjadřovat.Tam se projevuje jeho inteligence a vychování.

1 3
možnosti

Salajko, Vaše otázka je nesmyslná! Nám od počátku šlo především o pacienty! Až nebudete mít lékaře, nebudete mít sestry a dnes již zjevně nemáte ani na léčbu, tak to bude ve prospěch koho?!?

O poplatky nikomu z nás nikdy nešlo! Ty jsou tak minimální injekcí, že stačila jen na přilepšení k platům personálu. Genese jejich je taková, že Tomáš Julínek neměl peníze na zdravotní péči, a tak jako "pravicový" politik, chtěl napravit poměry ve zdravotnictví touto cestou. Ano, bylo to špatně, protože zůstal na platformě nepřirozených vztahů socialistického inženýrství a nestavěl vztahy ve zdravotnictví na přirozených vztazích, takže vlastně zůstal na pozici levičáka a jeho počin byl pouze pseudopravicový.

Přesto role poplatků ve zdravotnictví byla mnohovrstevná a významná, protože oddalovala krach zdravotní péče. Šlo tedy především o funkci stabilizační, aby pacienti nezneužívali zdravotnictví. Dnes se draze vyšetřuje a léčí 80 procent zdravých pacientů!!! Při poplatcích bylo to procento nižší. Další funkcí bylo zvýšení peněz na personál. Jejich zrušením Lubomír Sobotka vytáhnul ze zdravotnictví pět a půl miliardy korun ročně, které šly převážně na platy, a ničím je nenahradil. (Vysvětlení v článku!)

Lidi, sundejte brýle ideologického mámení dokud je čas! Je už dávno po dvanácté!

:-)

2 2
možnosti
Foto

Karma, Bohumíre, jen mám obavy, že to zajímá jen ty právě nemocné.R^

2 0
možnosti

Díky!

Nejhorší je, že těch skutečně nemocných je jen zlomek promile!

:-)

0 0
možnosti
Foto

zdravotní péče zadarmo je úžasná věc, zachránila již spoustu lidských životů R^

0 6
možnosti

Myslíš Paralen zadarmo že zachrání život? Spíš lidi o život připraví, když potom není na léky na rakovinu nebo roztroušenou sklerózu kdybys Macku pochopil článek

5 0
možnosti
  • Počet článků 636
  • Celková karma 28,70
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!