Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nevím, jestli bude můj příspěvek k věci.

Jako dítě jsem byl pokřtěn v církvi československé-husitské. Nikdy jsem nepraktikoval ani nechodil vědomě do kostela. Do kostela jsem chodil většinou s prarodiči (ČS-H i Katolická církev) a obojí mi byli dobrým vzorem (pracovali pro druhé a neměli potřebu se předvádět). V dospělosti jsem praktikoval ZEN Budhismus.

Přesto jsem si všímal a zrovna u zpovědi, jsem byl dlouho na pochybnostech, jestli to k něčemu je. Protože odpustit hříšníkovi, který při východu z kostela udělá stejný hřích znova (s pocitem, že mu bude znovu odpuštěno) nějak postrádá smysl.

Teprve později jsem pochopil, že existují lidé, kteří když udělají chybu a jsou si toho vědomi - tak mají velký problém se svým svědomím a sami sobě mají problém odpustit. A pro tyto lidi může být zpověď požehnáním (např. má babička).

První případ použití zpovědi je mi volný (soudit kohokoliv nějak nemá cenu), druhý je požehnání. Ještě existoval třetí způsob využití zpovědi (školení komunistů na ZŠ) bylo využití zpovědního tajemství k vydírání a vládnutí ...

Ale to je určitě proti smyslu zpovědi a tomu, kdo by to použil - to by mu v dalším duchovním růstu nepohlo.

1 0
možnosti

Děkuji za zajímavý příspěvek, i když se k problému váže jen okrajově.

Zpověď v katolické církvi vnímám ve dvojí rovině. Jednak jde (nebo alespoň by mělo jít) o pomoc penitentovi ve smyslu uvolnit jej z osobních pocitů viny, která se stala, která se neodstane a ke které se musíme postavit čelem. Tedy jde o odevzdání skutečné viny do rukou láskyplného Boha, aby přijal naše vyznání a naši lítost a bylo nám odpuštěno tak, abychom si i sami sobě mohli odpustit. Aby naše vina mohla být smyta jednou pro vždy. Takových hříchů je málo. Je však i patologický vztah k životu, který může zpovědník narovnat.

Druhou základní součástí zpovědi je udělení svátosti pokání posilující penitenta k dalšímu, lepšímu životu ve vděčnosti a důvěře Bohu..

Samozřejmě, že dopad na člověka závisí na tom, jaký je jeho vztahk k životu, jak byl vychován. Pokud odchází od zpovědi, aby hřešil dál, pak první aspekt zpovědi se ho netýká a druhý aspek také ne. To je jen hraní si na víru v Boha, které s reálnou důvěrou Bohu nemá nic společného.

0 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Otázka je, zda Vámi obdivovaní zpovědníci a mediální hvězdy vedou své penitenty k obrácení a pokání. Otec Pio (svatý 20.století) občas někoho vyrazil ze zpovědnice, jiného nazval prasetem. P.Maria Viney požádal zpovídaného, aby přišel za týden, připravil se lépe. Modlitbu za tyto "nesnadno" polepšitelné hříšníky doplňovali sebebičováním a rozličným pokáním, s prosbou o jejich obrácení.

Vaše výzva k toleranci agresivních zpovědníků je trochu zvláštní. Pohybujete se pane Šimek na území ano a ne, ale píšete o něm jako o moderní relativní pravdě, která je prokazatelně proti pravým učitelům, protože nesnese zdravé učení. Víme, že Kristova krev byla prolita za hříšníky a sv.Jan píše, že jsme s ní umyti (při každé zpovědi). Pokud ale kněz nemocného pošle domů a sdělí mu, že je v pořádku, všichni podobně zahyneme (jako ti, kteří nekonali pokání). Pokud se člověk nechce polepšit, hlavně ať není klamán, že vše se může. Církev tu není od objevování nových lidských mravouk, ale k hlásání závazného zjeveného poselství Boha.

2 1
možnosti

Ač evangelík, dávám plus. Kněžství v katolickém pojetí je opravdu náročné. Pokud ho dotyčný důstojně zvládne, je to jako okusit "moc budoucího věku" a "dny nebes na zemi". Pokud ho dotyčný nezvládne, je to strašná ostuda pro církev. Sám jsem zvědavý, jakým směrem se bude většinově ubírat.

1 0
možnosti

Můžete upřesnit, co máte tou agresivitou zpovědníků na mysli?

1 0
možnosti

Nevím, z jaké pozice se ptáte. Nejspíše jsem měl toto téma otevřít v církevní hierarchii. O brachiální inzulty samozřejmě nešlo! Věřící se setkává s knězem při obřadech a udílení svátostí. A věřící jsou hákliví na sebemenší slovní inzult. Kněz je také jen člověk a v současnosti to nemá jednoduché! :-)

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS