Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MN

:-):-):-):-)

hm, penez v systemu je malo, minimalne o 30% rocne. Tedy o 3% HDP, vzhledem k urovni a dostupnosti pece, kterou cesky pacient dostava. Coz je nominalne 100-130 mld rocne. Rocne :-). Tedy , na zdravotni dani se vybere 320 mld kc rocne. Hlavne neplatit nic u doktora, staci co chteji zubari, ze? :-)

0 0
možnosti
TN

A kam v tom vašem 20 letém vzorci zapadají všechny ty černé díry, od předražených přístrojů, přes účtování neexistujících výkonů až po pofiderní individuální nákupy veškerého nemocničního materiálu přes firmy vlastněné samotným vedením nemocnic. Babiš nedokázal žádného ministra zdravotnictví přimět k průhledným centralizovaným nákupům, zejména bývalého ministra zdrav. a superkorupčníka S.Němečka se kterým se o to hádal až do jeho vyhazovu.

1 0
možnosti

Zlí jazykové tvrdili, že nemůžeš být ministrem zdravotnictví, pokud nemáš za sebou defraudaci alespoň jednoho milionu. Prý abys po druhých defraudantech nepátral. Nevím o tom!

Nevěřím tomu, že by některý lékař vykazoval neodvedenou práci. Pomluvy asi vznikly tím, že stát přes VZP proplácel jen třetinu toho, co proplácet měl. Přesto soudím, že to nemůže být pravda. Mně se také statisticky podařilo ženě amputovat penis a nikomu to nevadilo ani na podniku, ani na kraji, ani na ministerstvu! :-)

0 2
možnosti
VV

Netusim pane doktore jak je tomuv CR.

le byvaly ministr zdravotnictvi Hors Seehofer se kdysi k tomuto tematu vyjadril ze ceny urcuje mafie farmaceutickeho prumyslu, pojistoven, lekarskych komor a svazu. A kazdemu jednotlivemu z nich jde jen o to jedno, nahrabat si co nejvic.

Chapu, ze se vam toto stanovisko jiste zasveceneho nebude libit a obdarite mne minusem.

0 0
možnosti

Naopak! Váš laický dotaz je adekvátní! Jen dle formulace otázky je zjevné, že nevíte o čem píšete, protože vaše vyjádření je v souladu s matoucími tezemi. Pokusím se o odpověď tak, abych se nikoho nedotknul a nebyl za odpověď popotahován soudně.

Skutečná cena krabičky léku je často zcela nepatrná a firma za ni dostává často stonásobek i více. Proč? Protože firma potřebuje peníze na vývoj dalších léků. A cena vývoje nového léku je řádově v desítkách miliard korun! CENU LÉKU SI NEURČUJE FIRMA! Cenu léku zpočátku určovalo ministerstvo zdravotnictví, pak to patřilo pod VZP a nyní pod SUKL. Aby to nebylo tak transparentní, určuje se několik cen ke každé krabičce. Poměr těchto cen rozhoduje o prodejnosti léku. Ceny léku neodpovídají kvalitě léku, účinnosti léku, ani potenciální complianci pacienta. Bystrý čtenář si doplní to, o čem psát nemohu. Lékařské komory i odborové organizace jsou z tohoto rozhodování zcela vyloučeny. Ty, včetně lékařů, si na tom nahrabat nic nemohou.

Minus pro Vás? Snad jen za to, že podléháte oficiálnímu zamlžení! :-)

0 2
možnosti
JK

J98a23n 23K94o28z73l93e14r

24. 7. 2019 14:12

Zná tady někdo nějakou pojišťovnu lidumila je to stejné jako říci že každý bankéř je lidumil, je cosi shnilého v tomto státě protože nevím proč bych si měl připlácet na nějakou lepší zdravotní péči -podle mého by měla být kvalitní péče pro každého a psát že doplácíme na nemakačenky je zcela zcestné , vezměte si např. povinné ručení u aut taky všichni platíme i za ty kteří bourají a přitom neplatí , říká se tomu kolektivní odpovědnost

1 2
možnosti

Pokud bych měl Vaše ideologické teze přivést na pravou míru, ztratil bych u toho svoje mládí, které už dávno nemám. Navíc mi dáváte do úst slova, která jsem vůbec nepoužil. Zkuste pochopit moje diskusní příspěvky. "Cosi shnilého v tomto státě" Vám rozporovat nebudu, jen je to zcela jinak, než to chápete Vy. :-)

0 1
možnosti
KS

Můžete nám tu taky popsat, jak funguje tzv. zpětný bonus?

1 0
možnosti

Dík za odkaz na tuto kulišárnu. Nemohu popsat, protože jde o neveřejnou věc! :-)

0 2
možnosti
Foto

Systém, ve kterém stát platí zdravotní péči dětem a důchodcům, je celkem pochopitelný. Co je ale již méně pochopitelné, že stát platí péči i těm, kterým se pracovat nechce a pro zjednodušení patří všichni tito nemakačenkové různého druhu, kteří zdravotní pojištění /daň/ neplatí - mezi nezaměstnané (kterým stát platí pojištění a tím pádem i zdravotní péči také). Protože, kdyby měli třeba v nemocnicích napřed kontrolovat, kdo má za zdravotní péči zaplaceno a nebo kdo nemá zaplaceno, museli by se z toho všeho zbláznit a nemohli by ani řádně začít někoho ošetřovat - takže ve výsledku stát platí zdravotní péči všem, kteří zrovna nejsou v pracovním procesu. Takový systém bohužel silně zavání socialismem a díky němu mají "soudruzi" lékaři klid na práci a mohou v klidu operovat - ovšem stojí to obrovské peníze (jeden se tady může přitom udřít a druhý se může vesele válet)! Blíže k tématu, viz můj včerejší článek.

0 6
možnosti
Foto

Proč žádné potíže nemají zubaři ?? Tam se platí za vše, co neplatí pojšťovna. Máte tam možnost zakoupit si zubní náhradu dle vaší peněženky. Čekárny u zubařů jsou plné, všichni platí a nikdo si nestěžuje, že musí platit. když vám nevyhovuje najdete si jiného. Chodí tam důchodci a nestěžují si. Proč není možné ve zdravotnictví si platit za pobyt a za stravu. Proč tam není možné dle své peněžky si zaplatit to, co je lepší. Stejně tak platit za návštěvu u lékaře. Nechápu, proč na 20 km jsou 4 nemocnice plné cizinců - muslimů, protože nejsou doktoři a všichni pacienti se snaží dostat do Krajské nemocnice. kde je lepší vybavení, a jiné jednání.

4 0
možnosti
KS

Na platby u zubařů si lidi už zvykli. Na platby v nemocnicích ne. Říkají, že když si platí pojištění, tak ať se všechno kryje z pojištění. Nemuselo by se v nemocnicích platit, kdyby pojišťovny nabízely víc variant pojištění, jako je to u majetku.

0 1
možnosti
LS

Ministr Vojtěch to už přece "vyřešil", nařídil zřídit ve všech nemocnicích kaple... Pozoruhodné...

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/duchovni-pece-kaplani-zdravotnictvi-nemocnice.A190711_142402_domaci_linv

2 1
možnosti

Možná je to někdy praktičtější, když se spoléháme na Pána Boha! :-)

2 2
možnosti
MB

Zdravotnictví, je takovým kulatým čtvercem. Je usazené, na odporujících siprincipech! Tržní prostředí - Oproti nárokovosti plynoucí ze Zákona a úmluv. Velmi složitý hybrid socialismu x kapitalismu. Aby to nebylo tak jednoduché, do všeho ještě vstup Státu s jeho regulacemi a garancemi. Je otázka, zda potřebujeme tolik Pojišťoven. Názorná klasika rozporu - Hlasy pro = Přínos konkurence. Hlasy proti = Náklady na provoz s vazbou na nic neprodukující, jejich pracovní síly. Je zajímavé, že Pojišťovnám se opticky daří hospodařit, viz jejich přebytky. Ty se zase neobjevují tam, kde jsou potřeba. K tomu matení veřejnosti o průměrné mzdě lékaře - 75.000 Kč měsíčně. S číslem se oficiálně pracuje! Zase se neříká, že jde o výsledek Otroctví přesčasové práce, navíc s permanentním porušováním ZP - Odpočinky ... !

Ministra Adama neodsuzuji, koná. Na straně druhé žel - Problémy se vrší a přetékají. Nesmyslně podlehnutí populistické poptávce! Zrušení užitečnosti 30 Kč poplatku a Karenční doby!. Tím zmizely poslední zbytky jakési regulovatelnosti! Jak z toho ven netuším a obávám se, že to je i postoj celé Vlády odborníků. Cosi se opět pohasí a neřešený problém se posune v čase ... :-)

2 0
možnosti
PK

U nejzákladnějších lidských potřeb nemůžete mít čistý tržní model. Nejen ve zdravotnictví ale i bydlení či školství. Např. i Němci zrušili poplatky, i když byly konstruovány jinak. Tam poplatky naopak zvyšovaly tlak na výkony - zaplatil jsem si na kvartál - tak to musím využít. Souhlasím, že nalézt dobré řešení, zvláště u "chudšího" státu je obtížné.

0 3
možnosti
Foto

Existuje, Bohumíre, ještě jeden faktor, na který mne upozornil jeden kolega primář. V době zavádění výkazů kódů za výkony to všichni měli za legraci. Byly nemocnice, kde se to dělalo tak nějak kreativně, kdo chtěl, tak cosi napsal, kdo nechtěl, tak to odflákl. A pak byly nemocnice, kde to ředitel tvrdě vyžadoval. Po nějaké době se ukázalo, že ta nemocnice, která vykazovala všechny výkony, prostě dostává více peněz než ti, co na to dlabali.

Netvrdím, že je to správně, Jen objasňuji současný stav.

Nicméně - máš pravdu v tom, že pokud bych třeba onemocněl na tři měsíce a nemohl chodit do práce, bude to se mnou v dalším období vzhledem k nízké referenci daného roku zlé.

3 0
možnosti

Máš také pravdu,Tomáši, ale není možné, aby se těm nemocnicím naši politici a pojišťovny mstili do nekonečna! Nejhorší je, že již asi dvacet let není nikdo ochoten tuto nespravedlnost opravit. Nikdo! Proč?

Dělalo to dojem, že je to zákulisní, utajená likvidace malých nemocnic, které bylo ve zjevné podobě před řadou let zabráněno. Ale dnes se to tak nejeví. Dnes se zdá, že počty nemocnic jsou již tolerovány.

Proč tedy jsou znejisťováni managementy nemocnic? Proč je bráno klidu lékařům a sestrám na jejich náročnou práci? Pohrdá tato společnost lékaři a sestrami? Proč?

Proč nejsou ochotni mimořádnou kvalitu zaplatit? Proč lékaře a sestry přetěžují nezákonnými přesčasy. Proč lékaři a sestry musí sloužit až 300 hodin měsíčně?!? Není divu, že lékaři a sestry prchají jinam! Proč konečně to zdravotnictví nikdo není ochoten dát do pořádku?

Jak říkám, jsem zvědavý, co s tím dokáže udělat mimořáně schopný ministr Adam Vojtěch. :-)

2 2
možnosti
  • Počet článků 636
  • Celková karma 28,70
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!