Diskuse

Bůh jest!

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Známý Ind Gandí měl říct, že je o Boží existenci přesvědčen více, než o existenci sebe sama a těch, se kterými vedl tento dialog.

O Boží existenci se může přesvědčit každý kriticky myslící člověk - naše počítání let je podle narození Božího Syna - Ježíše panně Marii. Jak on žil a co učil je kriticky zaznamenáno v Evangeliích, jejichž protiklady splňují nejpřísnější detektivní kritiky rozporů ve svědectvích. O jeho smrti na kříži a vlastně i vzkříšení máme doklad například také v Turinském plátnu.

0 0
možnosti
Foto

No, tak nějak, až teď jsem si uvědomil, že autor blogu považuje výrok "Bůh jest!" za axiom, čili za výrok pravdivý, který netřeba dokazovat. No, já zatím poznal jen axiomy, které opravdu není potřeba dokazovat, neboť jsou součástí reálného světa a do imaginárního světa byly přijaty právě pro svoji platnost v reálném světě a jejich platnost se sama o sobě ověřila při jejich užívání. Podle mého názoru však výrok "Bůh jest!" je dogmatem neboť nevychází z reálného světa a jeho platnost se neověřila jeho používáním. :-/

1 1
možnosti

Naopak! Tento axiom bude možná brzy ověřen. Nepřijme-li Evropa Ježíšovu spásu, podlehne příchozím a bude zde vládnout Alláh! :-)

0 0
možnosti
Foto

No, tak nějak, Bůh jest! Bůh je imaginární konstrukt lidského mozku, který však (bohužel) nemá oporu v reálném světě, proto jeho existenci, v reálném světě, nelze ani ověřit ani vyvrátit. Jsou-li lidé, kteří věří tomuto imaginárnímu konstruktu, nelze jim tuto víru odpírat, ale měli by být poučeni o tom, jak lze tohoto imaginárního konstruktu zneužít k jejich ovládání ve prospěch "úzké" skupinky "vyvolených". ;-(

A že jsou zneužíváni církvemi o tom, není pochyb. ;-(

1 1
možnosti

Žid nikdy nedumal, zda Bůh je či není. Žid věděl, že Bůh jest. Vy si myslíte, že jste dál, že Boha nepotřebujete. Asi bychom spíše měli přemýšlet, jaký je smysl naší víry, proč je dobré věřit ve spásu Ježíše Krista, jakou spásu můžeme od Něho přijmout. Začíná to být aktuální. :-)

0 0
možnosti
Foto

Nezobrazuje se mi můj text.... snad ne cenzura?:-/

0 0
možnosti
Foto

Omlouvám se, někde se zasekl....

0 0
možnosti
Foto

Milý autore, já vám nevymlouvám víru v boha ani jeho existenci, ale vy netvrďte, že existence boha je axiom. Tím mi vnucujete svou víru, aniž byste mi přiznal totéž právo, které si osobujete pro sebe.

3 0
možnosti

Pane Macháčku, asi jste můj text četl nepozorně! Nenutím Vás na svoji víru! Naopak! Axiom "Bůh jest!" je platný pro jakoukoliv víru. Svým způsobem i pro atheismus. Je to odedávna platný axiom, který umožňuje člověku přežití. Je to platné pro prehistorického člověka, pro Židy, pro středověké křesťany, i pro moderního člověka.

Jenže člověk dokáže tento axiom zvrátit naruby a pak je z toho bezbožectví nebo naopak sektářská zvrácenost proti Bohu pohrdající životem.

Pane Macháčku, Vaši víru Vám určitě neberu, na to nemám. Mohu jen nabízet své chápání světa. Nic víc! :-)

0 0
možnosti

"Lidská společnost se atomizuje, potřeby druhého člověka nevnímáme, vyrůstají mezi námi sebestřední sobci se závistí a nenávistí, lidská soudržnost se drolí a zápasíme jeden s druhým...."

...což je jednoznačně důsledkem toho, že opravdová, upřímná víra většině lidí, bohužel, naprosto chybí. Musí se totiž stát přirozeností, vycházející přímo ze srdce člověka. Málokdo však Ježíšova slova skutečně následuje, tedy v jejich duchu opravdu žije.:-(

Ve společnosti a u většiny lidí převládá hrubý materialismus, lidé jsou zajati ve svém egu, což má na míle vzdáleno od křesťanského života a křesťanského pojetí Lásky.

1 0
možnosti

Není to tak zlé, jak se Vám to jeví! :-)

1 0
možnosti

J16o48s14e97f 43P11o43t31r

26. 12. 2019 19:59

Dovolil bych si ještě jednu poznámku a to k p. Řezníkovi, který vyrukoval s dávným primitivním ateistickým tvrzením :

"A nemůže se Bůh schovávat.

A jak známo, Gagarin při své cestě do Vesmíru Boha nezazřel".

A představte si pane Řezníku, že nejen Gagarin, ale ani nikdo jiný nezazřel temnou hmotu. Tu hmotu, které je 25%, proti té naší, s 5%. Chodíme v ní, běháme v ní, vznášíme se v ní, plaveme v ní a nezříme ji, a přitom věda s naprostou jistotou tvrdí, že tak v ní existujeme.

Jak to, že ji Gagarin nezazřel,?

1 0
možnosti
Foto

Na hmotu se Gagarina nikdo neptal. Chruščov ho pověřil, aby našel Boha.

0 1
možnosti
Foto

Dejte mi pevný bod, a ... Pro mnohé je oním pevným bodem víra. V něco, či i v NĚHO. A tak mnohý z ,,tonoucích" se i nejen stébla zachytí. I JIM JE TŘEBA ONOHO PEVNÉHO BODU.

2 1
možnosti

Víru v Boha považujete kriticky exaktně za pevný bod? Pak jste nejspíš víru v Boha nepoznal! Předpokladem Vaší víry je osobní poznání potřeby Boha. Pak teprve Jej začnete hledat! Boha, kterého nepotřebujete, vůči Němu zhůstáváte chladným! :-)

0 0
možnosti

J58a51n 51R74á55ž

26. 12. 2019 18:39

Jeden z moudrých prohlásil: "Jen věřit, že něco existuje, v podstatě znamená mít jistou pochybnost, že to, v co člověk víry věří, může i neexistovat. "

Co se týká mne, tak o existenci Boha žádnou pochybnost nemám, takže v jeho existenci jen věřit nepotřebuji. A teď mudrujte jakou to má logiku. Nemýlíte se, žádnou to nemá;-D

1 1
možnosti

Kdysi jsem byl přesvědčen, že věřící člověk může mít jistotu Boha. Je to přece dar od Boha. Ale ať už poznáme Písmo komplexně nebo se opřeme o svědectví Církví uznaných za svaté, pak víme, že nikdy nebudeme mít stoprocentní jistotu v kriticky exaktním modu. Bůh by přestal být Bohem! :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 636
  • Celková karma 28,70
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!