Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Naprostý souhlas, dík R^.

2 0
možnosti
Foto

Takhle: Rusové by dokázali v demokratickém státě žít, rusáci nikoliv. :-)

3 0
možnosti

:-) Až se Rusáci promění v přátelské Rusy, mají šanci Rusové objevit cenu svobody a demokracie! :-)

0 0
možnosti

Pokud se Rusko zbaví dědictví po Tatarech a Mongolech, kteří v 15. st. ovládli jeho území, občas vpadli do nějakého ruského města, které bořili, vraždili ženy, děti a všechny bezbranné, zatímco pravoslavní představitelé se museli modlit za chána, aby jim byla tolerována víra, knížata se vzájemně udávali atd., kterýžto režim následně převzali ruští carové, bolševici a dnes Putin, pak by se možná dalo uvažovat o demokratickém Rusku. Ale další podmínkou by bylo zbavit se mýtů o ruském mesianismu, Moskvě jako třetím Římu a Rusku jako nositeli světla světu, pod kterým si my z prohnilého Západu umíme představit jenom gulagy a nynější teror na Ukrajině. A. Mitrofanov ve svém posledním "Očima A.M." cituje gruzínského režiséra a dramatika Ioselianiho: "Rusko je z více než 50 % obydleno lůzou, polozvířaty, která nemyslí, nechápou, nezajímají se o nic, nemají svědomí. Je to dav, který nemá mozek."

3 0
možnosti

Mitrofanovův popis Ruska bude pravdivý. Přesto věřím, že skrze poctivý návrat Rusů ke skutečným základům Ježíšova křesťanství s obnovou úcty k Pravdě a úcty k druhému člověku může Rusko objevit cenu lidské svobody a liberální demokracie! :-)

0 0
možnosti

Demokratické Rusko. Možná jednou, až lidé změní myšlení. Inteligence v emigraci, místní fandí svému pánovi... Nevím, nejsem optimista. V Maďarsku pravděpodobně vyhrajte proruský Orbán a u nás jsme měli pouze velké štěstí, že se ,,vlastenci" vybili mezi sebou. To už se znovu nemusí povést. A žádat věcnou diskuzi na webu, kde karmu nad čtyřicet má Větvička, Bartoň, Hannig, Paroubek a podobní, asi není reálné. Tak aspoň pro Vás velká karma.

4 0
možnosti

Ano, naše společenství je žalostné, ale i navzdory tomu si zatím držíme liberální demokracii pro veliké úsilí všech moudrých občanů naší země. Naši "vlastenci" ochotni nás zaprodat agresivnímu, imperiálnímu Rusku se dostali do opozice. Ještě před rokem nás byli ochotni vládní politici (ANO+ČSSD) ekonomicky podrobit Rusku a málem se jim to podařilo! Tomio Okamura se svojí Stranou populistické demokracie nás Putinovi servírovali na zlatém podnosu vůlí vystoupit z Evropské unie a z NATO!

Vláda Petra Fialy je dočasnou garancí naší svobody a demokracie bez závislosti na Rusku! Ale nesmíme zaspat na vavřínech, jako se nám to podařilo krátce po Listopadu!

Kladu si otázku, do jaké míry Viktor Orbán svým omezováním svobody slova následuje Vladimíra Putina. Každopádně vzdaluje Maďarsko liberální demokracii. Obdobně ohrožují liberální demokracii také Poláci, kde dochází k nedemokratické ingerenci moci zákonodárné do moci soudní! A to je pro demokracii velké riziko!

Já jsem optimista a věřím v demokratické Rusko! Nedožiji se toho, ale cesta je jasná! Odstranění Putina a Kirilla, návrat bohaté inteligence ze zahraničí, morální obnova ruských občanů v Pravdě a úctě k druhému člověku dle Ježíše z Nazaretu. Bude to fuška, ale podařit se to musí!

:-)

0 0
možnosti
Foto

Může být Rusko demokratické???? Rusko nikdy v historii nebylo demokratickou zemí. Rusové milují silné vůdce, kterých se bojí. Rádi žijí v zemi, které se jiné země bojí. Četl jsem knihu Ruské novinářky, které vedla rozhovory s lidmi, kteří přežili Stalinův teror. Všichni dotázání jej považovali za velikého vůdce. Na otázku proč . Odpovídali. Byli jsme velká země, které se každý bál. Já, který jsem byl v Gulagu jsem svým vězením přispěl k velikosti Ruska.

2 0
možnosti
Foto

Máte na mysli knihu běloruské novinářky a spisovatelky Světlany Alexijevičové "Doba z druhé ruky-Konec rudého člověka.

P.S. Rusko se píše s velkým R, ruský s malým r. Podle mě by se to mělo sjednotit spíš na "r" než na "R".

0 0
možnosti
Foto

Pesimismus: Rusové jsou fanatici, kteří z 80% podporují diktátora, schvalují expanzi a agresi a myslí si o sobě, že jsou nadřazený národ. A to v sobě budují už 4 generace.

Optimismus: Němci byli za 2. světové války taky fanatici. A do dnes si za to sypou popel na hlavu.

3 0
možnosti

Rusové zatím mají k sypání si popela na hlavu zatím velmi daleko!

Ale nedělejme si o sobě iluze! Alternativnímu myšlení šířenému u nás proruskými trolly v ruské hybridní válce věří až třetina obyvatel! (Elfové tvrdí, že jde maximálně o patnáct procent.) Alternativní myšlení u nás šíří především komunisti a Okamurovi členové SPD. A když k tomu přidáme politikaření ANO, mají to naši liberální demokraté v obhajobě svobody a demokracie těžké! :-)

1 0
možnosti

Obávám se, že očekávat demokratické Rusko? Jev podobný, jako by R. Amundsen použil velbloudy při přechodu na severní pól. Často se smějeme Severní Korei. Tvrdím, že mezi Kremlem a Pchjongjangem rozdílu není. Příčin je celá řada. Sama literatura popisuje šlendrián a korupci, gubernátory. Změna? Absence etapy přirozeného vývoje - Z feudalismu do socialismu. Chybí přirozené prvky demokracie. Vše co souvisí s přirozeným živnostněním rodin. Předávání tradic, od dědka na syna, ten na děti. Nejmladší nestojí za pultíkem, jsou v nějakých ozbrojených složkách.

Staletý, ventutý syndrom imperiálních výbojů. Normální člověk vidí, že na velikosti země nezáleží, jde o to, jak se v ní žije. V. Putin, po 21 lety vlády? Bezkonkurenčně nejhorší car. Suchá čísla jej obviňují. Země mu vymírá, HDP jako Itálie, mizerný věk dožití, úroveň péče, cílené vyrábění si nepřátel. Mladé poslat zabít, kdo něco umí - Tak se jde logicky prodat na Západ. Cesta, jak Rusko zničit a dostat ji do statusu - Rozvojové země.

Jakkoliv to své považuji za pravdivé, není to podstatné. Podstatná je podpora Vůdce. Platí úměra, čím více zemí přepadne - Tím je oblíbenější, (80%). To svědčí o řádné, státní hygieně - Total promyté hlavy ... :-)

3 0
možnosti

V podstatě nerozporuji, ale po obnově morálky po odstranění Putina i Kirilla, po obnově vztahu k Pravdě a kristologické úctě k druhému člověku budou i Rusové moci pěstovat liberální demokracii! :-)

1 0
možnosti

"Pro mne jako liberálního demokrata je potěšující, že zjišťujeme, jak je ruská armáda, která vítězila nad Hitlerem, dnes neschopná!"

Toto si myslet je vskutku naivní.

0 1
možnosti

Ruská armáda je přesným odrazem poměrů. Kvantita vítězí nad kvalitou. Prvky, jako za 2 světové války. Vojáky vehnat do minového pole, teprve za nimi tanky. Přetrvávající neúcta nad lidským životem. Vlastních i protistrany. Chvála korupci - Co se dá, z rozpočtu ukrást. Vyspělá technika a pokrok? Je utopena v jachtách oligarchů. Wehrmacht budil hrůzu ještě 14 dnů, před koncem 2 světové války. Ruská armáda je směšná od 1 dne invaze na Ukrajinu. Samozřejmě, že Kyjev nemá dlouhodobou šanci. Ta kvantita vždy kvalitu nakonec udolá. To vše za obrovskou cenu. Smysl to žádný nemá. V. Putin říká opak - Cenu to má. Člověk je bezcenný. Tak to děláme již po staletí. Komické a strašné zároveň. V tomto smyslu, je Rusko skutečně neporazitelné :-) Ronald Reagan - Říše zla ...

2 0
možnosti
Foto

Na položenou otázku odpovídám jednozněčně: ANO, neboť k tomu má všechny předpoklady a po stránce sociálně ekonomické a v souladu s progresivní politikou strany a vlády, lze završení demokratizačního procesu očekávat v blízké budoucnosti, protože v mnohých parametrech již nyní dosahují pozitivnějších hodnot, než tradiční demokratické státy.

.

.

Sakra, ono už není 1.4. .......

Tak všechno odvolávám.

3 1
možnosti

Ano, důvěra k pozitivnímu vývoji se nám vytrácí. Pokud neobnovíme svůj vztah k Pravdě a úctě k druhému člověku, naše evropská kultura skončí! :-)

0 0
možnosti

J68a53n 45M15a46r78e85k

2. 4. 2022 1:03

Za prvé: Rusko může být demokratické, ale nebude.

Za druhé: Tvrdíte že pravda a láska zvítězí nad...můžete mi říci jak? a kdy v historii lidstva zvítězila?

1 1
možnosti

Ono nám nic jiného nezbude! Buď obnovíme svoji úctu k pravdě a úctu k druhému člověku, nebo naše civilizace končí!

Team neuropatologa Františka Koukolíka dospěl k poznání, že člověk je naprogramován k autodestrukci. Před dvěma tisíci léty nám opravu softwaru nabídnul Ježíš v podobě Pravdy a Lásky: "Já jsem cesta, pravda a život!" "Podle toho, jak se budete milovat, poznají, že jste moji učedníci!"

Zdá se, že naše Evropská kultura končí! A bez obnovy svého vztahu k Pravdě a Lásce skončí!

:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 636
  • Celková karma 28,70
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!