Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vážení přátelé! Jsem překvapen vaší diskusí. Díky. Mnozí z vás jsou přesvědčeni, že duše člověka je předurčena geny jako velikost a tvar nosu. Pro to zatím nemám exaktně kritický odborný nález. Ale nemohu to ani popírat. Je to možné. Nemyslím si, že se rodíme jako dobří nebo zlí. To podle mojí empirie podstatně více závisí na přítomnosti nebo nepřítomnosti bezpodmínečné lásky nejbližších krátce po porodu.

Vaše zodpovězení otázky ze záhlaví závisí spíše na vašem vztahu k Bohu.

:-)

0 0
možnosti
PC

Zjevně reagujete na můj příspěvek, který jste bohužel vůbec nepochopil. Nikde v něm totiž nepíšu, že se rodíme buď jako dobří, nebo jako zlí. Ale to je bohužel kámen úrazu vašeho černobílého vidění.

0 1
možnosti
PC

K otázce tabula rasa, kterou ve svém článku zmiňujete a zastáváte:

Otcem této myšlenky je, nemýlím-li se, John Locke, a přestože existuje řada vědeckých publikací (filozofických, psychologických), ale také duchovních, které tento omyl už dávno jasně a přesvědčivě vyvracejí, řada lidí si stále myslí, že se dítě rodí na svět jako nepopsaný list papíru. Pokud bychom toto chtěli tvrdit, pak zcela popíráme vliv genetických dispozic, jež dostáváme od svých předků, a tím tedy zároveň popíráme i dědičný hřích, neboli tzv. karmu.

0 1
možnosti
PC

Pane Šimku, jen mínus? Argument (jako obvykle) žádný? Jak je možné, že tak moudrý pán není schopen svá moudra následně obhájit? Víte, jak se takovým "mudrcům" říká?

0 1
možnosti
PK

No jistěže ano, může být svatý. Pokud o to alespoň nějaké procento ze 150 mil. Rusů bude stát, tak jsem si jistý, že patriarcha Kiril, tak jak žehná válce učiní i Kremelského vůdce svatým....

0 0
možnosti
JM

J28a61n 52M78a98r74e64k

30. 4. 2022 16:42

Přišel Putin k branám nebe. Uvítal ho sv. Petr a řekl mu, "Vládo, máš to blbý, půjdeš dolů do pekla, nemůžu si pomoct"

"No a jaký to tam je"? ptal se Putin.

"No, oni jsou tam pekla dvě. jedno kapitalistický a jedno socialistický"

"A jaký je rozdíl"?

"No v kapitalistickým tě ráno vzbuděj, nedostaneš snídani musíš ležet do ploedne po krk v hnoji, a pak tě večer položí na prkno, kde čouhají hřebíky a šoupají s tebou sem a tam"

"No a to socialistický peklo"?

Tam je to úplně to samý..ale Vládíku, vem to socialistický...dyt to znáš, jednou není hnůj, pak není prkno, jindy nejsou hřebíky, tak se nerozpakuj!!!"

5 0
možnosti
LJ

Před několika lety byl v Moskvě znovu postaven veliký chrám Krista Krále (nebo podobně), který Stalin nechal zbourat. Když se dělala vnitřní výzdoba, Putin chtěl, aby některý světec měl jeho tvář. Patriarcha Kiril však nesouhlasil, i když jinak s Putinem vychází dobře. Ovšem platí zásada, že sakrální kryptoportréty jsou zakázané.

Nezbývá, než počkat, až Putin zemře v pověsti svatosti. Zatím tuto pověst nemá, ale není všem dnům konec.

0 0
možnosti
JL

Obecně na otázku "Může být Putin svatý", by se dalo odpovědět - Ano, když mohou být svatí muslimové, kteří zabíjejí lidi bombou nebo možná byli svatí křižáci zabíjející každého muslima, který se protivil jejich vpádu do Palestiny. ;-);-)

2 0
možnosti
JL

Hitlera v nebi, těžko Anežko. Podle určitých konceptů je 7 úrovní nebe a le i 7 úrovní pekla resp. očistce (?). Každopádně funguje tu karma a démon (či morálně zmatená duše) typu Hitlera, Putina nebo mučitelů a vrahů se nemůže dostat do nebe. Pak by to nebylo nebe, jak si ho malujeme. Pak by se tam mohl dostat každý a všechny řeči o soudech a dělení duší podle karmy je zbytečné. Přečetlo jsem stovky zpráv lidí, kteří prošli umíráním a smrtí (PBS-NDE) a ještě jsem nečetl, že by někdo řekl: byl jsem v nebi a vítal mě tam dědeček, který zavraždil strašnou smrtí 5 lidí a láskyplně se na mě usmíval apod.

0 0
možnosti

Jakožto přesvědčený ateista jsem si zcela jist, že v nebi nepotkám nikoho, natož toho ruského skřeta. Svatý se ovšem klidně může stát, když ho prohlásí za svatého jemu nakloněná ruská pravoslavná církev.:-)

2 0
možnosti
Foto

Ano, my ateisté máme výhodu, že se nedostaneme ani do nebe, ani do pekla. Tyto destinace jsou určeny pouze věřícím. A čím více věří, tím to tam bude horší.

A nechci vidět, jak se tam budou mydlit katolíci a muslimové. :-)

1 0
možnosti
Foto

Dobrý den, dovolil bych si k tomuto moc pěknému článku připojit pár mých myšlenek: Podle mého s částečně utvořeným charakterem už přicházejí na svět novorozenci a jsou tam velké souvislosti mezi novorozencem a rodiči včetně dalších předků. Rodiče a okolí samozřejmě tvarují další směřování, ale může nastat situace a rodin s více dětmi, že jsou některé děti "černé ovce", aniž by to souviselo s rodiči po narození dítěte. Takže podle mého žádná bíla stěna na počátku. K tomu nebi: Bible říká, že jsou věci, které člověku škodí a také, které mu prospívají ale že je v lidské moci na tím mít vládu. Aby člověk získal věčný život tj. nemusel jednou platit za hříchy, musí splnit jednu podstatnou podmínku - získat spravedlnost od Boha jako dar zadarmo vírou v Ježíše Krista, že on dal svůj života za náš. Toto obrácení je počátek nového životního stylu, že bereme vážně to, co Bůh nazývá dobré a co Bůh označuje pojmem hřích. Poslední věc: Pokud je člověk nějak v charakteru nemocný, může to pýcha ale také nedostatek lásky v dětství, má pak velké sklony nechat se obelhat nějakou ideou. Poté, co jí aplikuje do života, způsobí sobě a okolí smrt. Podle Bible vztah s Bohem souvisí se schopností rozpoznat pravdu od lží,

4 0
možnosti
Foto

Člověk má své vlastnosti předurčené a je jen otázkou, zda je to zděděním charakteru po předcích. Adoptované děti se liší od svých sourozenců, třebaže žili ve stejném prostředí a byli stejně vychováváni.

1 0
možnosti
  • Počet článků 636
  • Celková karma 29,16
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!