Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co to je celostní medicína?

Pod pojmem celostní medicína chápu vše, co slouží úzdravě člověka a je postaveno striktně na bazi racionální exaktnosti. Ostatek je podvrh hodný ocenění bludným balvanem od Sisyfa.

Byl jsem na přednášce z celostní medicíny. Jakmile přednášející opustila pole exaktnosti a vstoupila na pole vymyšlených, tajemných schémat, stala se pro mne nevěrohodnou.

 

Do celostní medicíny tedy rozhodně nepatří vedlejší cesty medicíny vypomáhající si legendami o mimopřirozených silách, jejichž existence prokázána nebyla.

 

Jako celostní medicínu nechápu ani přístup Jana Hnízdila. Jde pouze o součást celostní medicíny postavené na nevědomých mechanismech. Neupírám mu jeho exaktnost, ale jde jen o výseč z celostní medicíny.

 

Nemoci člověka mají mnoho příčin a do celostní medicíny je nutné zahrnout celý jejich soubor, všechny možné příčiny. Dnes už nikdo nepopírá viry, bakterie a plísně za potenciální příčinu nemoci. Příčinou rakoviny je včas organismem nerozpoznaná a nezlikvidovaná buňka, která se vymkla celotělovému řízení a začala se autonomně šířit bez ohledu na celek. Příčinou naší bezmoci jsou i úrazy.

 

Do celostní medicíny patří i přístup Jana Hnízdila, který svoji diagnostiku staví na podvědomých mechanismech vyrůstajících z porušených mezilidských vztahů. Narovnáním těchto interpersonálních vztahů dochází k úzdavě jedince.

 

Do celostní medicíny patří i porušené intrapersonální vztahy. Jde o přístup Sigmunda Freuda, který vnímá v člověku tři komponenty. Ego, to jsem já neboli moje jájství, Id, to je to všechno tělesné ve mně, a Superego, což je souhrn norem ve mně uložených. Příliš zjednodušuji, ale zbytek si můžete najít u citovaného autora. Svatý Pavel totéž nazývá jen jinými pojmy: duše, tělo a duch. Pokud jsou tyto tři intrapersonální komponenty v tvůrčí rovnováze, ani o nich nevíme. Pokud se dostanou do konfliktu mohou být zdrojem nejrůznějších nemocí.

 

Do celostní medicíny rozhodně nepatří nejrůznější léčebné metody, které jsou v rozporu s našimi současnými exaktními poznatky, i když jsou u některých lidí oblíbené. A že se těch falešných neexaktních metod v současnosti vyrojilo! Někdy je podporují i někteří politici a pojišťovny. Namítnete, že se těmito metodami lidé také uzdravují. Ano, uzdravují. Ale pro mne je žinantní, dělat z pacientů hlupáky a vykládat jim cosi o mimozemských nebo mimopřirozených silách.

 

Do celostní medicíny také nezahrnuji nejrůznější úzdravy zázračnou cestou. Ano, zázraky se dějí. To je nepopíratelné. Některé jsou exaktně zdokumentované. Jsou však mimořádné a s exaktní logikou jsou v rozporu.

 

Jak se postavit k těmto úzdravám postrádajícím exaktnost z pozice celostní medicíny? Mohu zde pronést hypotézu, která se jednou potvrdí nebo vyvrátí. Všichni vnímáme, že v existenci člověka jsou zakódovány síly integrační, konstruktivní, samoúzdavné, které nějakým způsobem musíme vybudit k aktivitě. Cesta vyburcování k životu je rozdílná podle rozdílného našeho vztahu k našemu bytí.

 

Ale jsou v nás i síly desintegrační, destruktivní, jejichž vybuzením dojde ke zničení vcelku i zdravého člověka. Nejspíše jsme se s nimi též každý setkal. Je ještě mnoho tajemství, která čekají na své objevení.

 

A na závěr bych toto zamyšlení chtěl ukončit tím, že celostní medicína v její plné šíři patří do rukou schopného praktického lékaře, který nejen koordinuje léčbu specialistů, pokud mu to pacienti dovolí, ale i dle své medicínské zkušenosti vybírá léčebný postup odpovídající osobnosti pacienta.

Autor: Bohumír Šimek | pondělí 26.10.2015 23:12 | karma článku: 20,31 | přečteno: 494x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

Žijeme v postfaktické době, kdy pravdu proměňujeme v lež a lež proměňujeme v pravdu, kdy úmyslně klameme společnost, aby volila naše populistické až anarchistické strany.

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 10,47 | Přečteno: 146x | Politika

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,12 | Přečteno: 738x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

Nabízím zcela subjektivní pohled na příčiny naší současné politiky, bez nichž nejsem schopen pochopit současnou politiku. Nabízím k osobnímu přemýšlení a nenabízím k tupému věření.

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95 | Přečteno: 4992x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

Proč odmítáš vládu zvolenou ve svobodných, demokratických volbách? Stýská se ti po komunistech, po jejich fízlech poškozujících normální, solidní, pracovité české občany?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19 | Přečteno: 2465x | Politika

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

Na rozdíl od totalitního státu, jako je Rusko, máte v liberálně demokratickém státě možnost a právo protestovat a stávkovat, ale vaše reálné protesty začínají mít velmi divný pach. Kým se necháváte organizovat?

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04 | Přečteno: 3587x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 637
  • Celková karma 26,39
  • Průměrná čtenost 1081x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!