Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak to mělo být ve školství?

Koronavirus je virus. Proto vycházejme z každoroční zkušenosti, jak se obecně viry chovají při svém šíření v naší společnosti, a respektujme jeho vysokou zrádnost.

V našem středoevropském prostoru se všechny respirační viry, od obyčejných nejrůznějších „chřipeček“ až po nebezpečnou, smrtící chřipku, šíří stejným způsobem, pokud jde především o kapénkovou infekci.

S nástupem podzimního počasí a s nástupem dětí do školy, se nejprve viry šíří v dětských kolektivech, ve školkách a na prvním stupni. Zde dochází ke vzájemnému promoření našich dětí, které pak zanášejí virózu do svých rodin. A pak teprve dochází k šíření viróz mezi dospělými nejčastěji přes pracovní kolektivy. Naše děti, které byly přes léto převážně zdravé, najednou přichází ze školy s rýmičkou a kašlíčkem. A tyto virózy se převalují ve společnosti až do jara.

Tuto zkušenost má každý podnikatel, že nejprve mu chybí zaměstnanci „na paragraf“ pro onemocnění dětí, a se zpožděním asi dvou týdnů mu chybí zaměstnanci, kteří jsou „na neschopence“ pro vlastní onemocnění.

Chřipka se během roku objevuje sporadicky, zcela vyjímečně, a její skutečný nástup do společnosti nastává převážně až po Vánocích. Koronavirus se přes léto také objevoval pouze sporadicky, ale s nástupem školního roku se zdvihla stavidla jeho šíření.

Se znalostí chování virů a s vědomím mimořádné zákeřnosti koronaviru jsme neměli pustit děti prvního stupně do školy a současně uzavřít školky. Představovalo by to velké ekonomické ztráty, ale ty by byly podstatně nižší, než při omezování společnosti „salámovým způsobem“. Tímto základním postupem spolu s dalšími omezujícími nařízeními, jako je nošení roušek v uzavřeném prostoru a uzavření nočních barů a restaurací s omezením pití alkoholu, jsme dost možná nemuseli zastavovat kulturu, divadla, kina, koncerty, ani omezovat pracovní kolektivy, pokud bychom byli odpovědní a nesundavali roušky mezi cizími lidmi. Dnes už je pozdě.

Co s dětmi, které by neměly povinnou školní docházku? Museli bychom se o ně postarat individuálně ve svých rodinách. I kdyby děti měly zůstat doma celý rok a jejich vzdělání se o rok zpozdilo, nebyly by ekonomické ztráty tak veliké, jako budou nyní. A co s učiteli? Mohli by se věnovat individuální výchově mimořádně nadaných dětí. Nebo by je dokázali vzdělávat i někteří jejich rodiče, kteří by museli být s nimi doma. Takto mimořádně vzdělávané děti by mohly na závěr roku udělat rozdílové zkoušky. Ostatní děti by ztratily jeden rok.

Dnes už se šíří koronavirová pandemie bez podstatné možnosti jejího omezení prostou občanskou odpovědností. Stoupá exponenciálně počet nemocných, počet hospitalizovaných, počet těžce nemocných s rizikem smrti, počet onemocnělých zdravotníků a rapidně se blíží selhání zdravotní péče.

Babišova vláda se dopustila řady vážných chyb, které všichni myslící známe, a rozhoduje se velmi, velmi zmatkovitě. Proto ekonomické dopady na naši republiku budou velké a mizení našich společných peněz bude grandiózní.

Určitě mi budete vyčítat, že se svým názorem přicházím s křížkem po funusu, a že po bitvě jsem snadno generálem. Ale já nejsem epidemiolog, ani hygienik, ani ekonom, ani učitel. Já jsem jenom praktický lékař ve výslužbě, který má čas svobodně, bez stresu přemýšlet a uplatňovat svoje celoživotní zkušenosti.

Vůbec mne nepřekvapí, že tento názor starého praktického lékaře v.v. postavený na biologii koronaviru je pro čtenáře hrubě kontroversní a vyvolá spoustu protinázorů, protože je zcela nový. Ale nikdo mne nepřesvědčí o tom, že včasné uzavření společnosti přes izolaci našich nejmenších by neznamenalo hladký průběh koronavirové pandemie naší společností bez selhání zdravotní péče.

Vždy stavím na tom, že respektování přírody, svobodných přírodních zákonů je tím nejefektivnějším a nejekonomičtějším přístupem ve všech lidských oborech. Bohužel, naše virtuální společnost není ochotna na těchto principech stavět, a staví na nepřirozených, levicových lidských výmyslech sociálního až socialistického inženýrství. Tak když máme, co jsme chtěli...

Pokud jste poslouchali jednání sněmovny v pátek 30/10-2020, slyšeli jste vysoce racionální projevy potenciálních budoucích premiérů, ale i prázdných tlučhubů. Sumárně lze říci, že přes v současnosti kruté období naší zdravotní péče se může naše společnost do Vánoc stabilizovat, pokud budeme dodržovat všechna racionální omezení občanů.

Autor: Bohumír Šimek | pátek 30.10.2020 20:41 | karma článku: 16,33 | přečteno: 509x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,12 | Přečteno: 735x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

Nabízím zcela subjektivní pohled na příčiny naší současné politiky, bez nichž nejsem schopen pochopit současnou politiku. Nabízím k osobnímu přemýšlení a nenabízím k tupému věření.

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95 | Přečteno: 4990x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

Proč odmítáš vládu zvolenou ve svobodných, demokratických volbách? Stýská se ti po komunistech, po jejich fízlech poškozujících normální, solidní, pracovité české občany?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19 | Přečteno: 2464x | Politika

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

Na rozdíl od totalitního státu, jako je Rusko, máte v liberálně demokratickém státě možnost a právo protestovat a stávkovat, ale vaše reálné protesty začínají mít velmi divný pach. Kým se necháváte organizovat?

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04 | Přečteno: 3586x | Politika

Bohumír Šimek

Zemědělci, pozor!

Na stávku a protesty máte v liberální demokracii právo. Naše společnost je nebezpečně rozdělená, a tak byste měli rozlišovat, zda vás k tomu vybízejí vaše zemědělské organizace nebo destruktoři státu.

19.2.2024 v 16:07 | Karma: 23,80 | Přečteno: 691x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

  • Počet článků 636
  • Celková karma 29,16
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!