Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co je válečná medicína?

Vstup do zdravotní péče není přes praktického lékaře, ale přes třidiče, který rozhoduje, kdo bude ošetřen přednostně, kdo počká a kdo již léčen nebude. Po dobu války bývá pravda nahrazena lží.

Počty pozitivních pacientů rostou, počty hospitalizovaných rostou, počty v ARO péči rostou, počty mrtvých rostou, nemocnice jsou již téměř přeplněné, lůžka nejsou, lékaři nejsou, sestry nejsou. V boji s koronavirem jsme v Evropě nejhorší! Co nás čeká?

Dle vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného jsme na hraně únosnosti našeho zdravotnictví, kdy nám hrozí válečná medicína s nezbytností selekce pacientů, kterou nazýváme triáž.

Je stále předčasné mluvit o válečné medicíně? Téměř všechna lůžka jsou obsazena koronavirem. Jiná onemocnění nemají místo, kde bychom je léčili. Všechna onemocnění, která nehrozí poškozením pacienta, zakázal ministr zdravotnictví léčit v nemocnicích. Co s akutními stavy, se srdečními infarkty, mozkovými mrtvicemi...? Když jsou jednotlivá odborná oddělení předělána na léčbu koronaviru? Nějak to jít musí! A nějak to zatím jde. Jak dlouho?

Za uplynulý rok se snížil počet infarktů o jednu desetinu. Méně jich určitě nebylo! Část se jich vyléčila bez asistence lékaře. Ale část i zemřela bez doprovodu lékaře.

Patříme mezi nejhorší v Evropě a ve světě v počtu mrtvých! A občané vládě nevěří, zavřené hospody nefungují, ale funguje mnohem více „hospod“, o kterých stát neví. Roušky a respirátory mnozí odmítají nosit s Václavem Klausem v čele. A já se nedivím, protože nepřinášejí žádnou výhodu. A mohly by! S nimi by mohly fungovat nejrůznější obchůdky a mnohé služby. Celoplošné nařízení a bezhlavá poslušnost to boří! Vláda je tlačena k prezenční výuce žáků, i když v současnosti je to velikým rizikem.

Blokování práce drobných prodejců a živnostníků za určitých preventivních kautel, je nesmyl, protože drobní prodejci jsou schopni zákazníky lépe uhlídat, než obchodní řetězce! Navíc toto rozhodnutí umožňuje snazší šíření koronaviru, protože nakupující nejsou rozeseti po obchůdcích plošně, ale shromažďují se v supermarketech.

Lyžařské areály jsou zavřené a tak předávání koronaviru se děje spontánně! Organizátoři skiareálů a lanovek by to snadno uhlídali. Kultura a sportovní utkání mohla být dávno otevřena za určitých epidemiologických kautel. Ale vláda to zakázala, protože je jednodušší zakázat než stanovit funkční podmínky!

Plošné příkazy a zákazy nefungují. Celorepublikové zavírání provozů není racionálním řešením! Vše by mělo jít přes odpovědnost hejtmanů a jejich hygienických služeb, které rozhodují podle lokálních a aktuálních problémů se znalostí virologie a epidemiologie. Přesto se vše řídí centrálně, lokální orgány okresní a krajské jsou obcházeny. Virus mutuje a mutuje! A brousí si zoubky na nás!

A my místo odborníků hledáme politického spasitele?

Jak dlouho bude trvat tato válečná medicína?

............................

Mnozí z vás, nejspíš včetně administrátorů blogu iDnes, považují moje vyjádření jako poplašné zprávy. Píši to s vahou celoživotních medicínských zkušeností praktického lékaře, který vidí pod prsty odborníků. Stačí, abyste počkali 2-3 týdny, aby se poplašná zpráva stala realitou!

Omlouvám se, ale právě proklamované nošení dvou chirurgických roušek na sobě, je nesmysl! Zjevně se jedná o americkou zkušenost, že účinnost jedné chirurgické roušky se zvýší překrytím doma ušité roušky. Ostatně jediná rouška údajně sbírá 97% infekce jako respirátor!

Stručně na závěr: Nebojte se! PŘEŽIJEME!

Autor: Bohumír Šimek | neděle 21.2.2021 21:02 | karma článku: 19,68 | přečteno: 452x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

Žijeme v postfaktické době, kdy pravdu proměňujeme v lež a lež proměňujeme v pravdu, kdy úmyslně klameme společnost, aby volila naše populistické až anarchistické strany.

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 19,93 | Přečteno: 490x | Politika

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 23,98 | Přečteno: 743x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

Nabízím zcela subjektivní pohled na příčiny naší současné politiky, bez nichž nejsem schopen pochopit současnou politiku. Nabízím k osobnímu přemýšlení a nenabízím k tupému věření.

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95 | Přečteno: 4994x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

Proč odmítáš vládu zvolenou ve svobodných, demokratických volbách? Stýská se ti po komunistech, po jejich fízlech poškozujících normální, solidní, pracovité české občany?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19 | Přečteno: 2465x | Politika

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

Na rozdíl od totalitního státu, jako je Rusko, máte v liberálně demokratickém státě možnost a právo protestovat a stávkovat, ale vaše reálné protesty začínají mít velmi divný pach. Kým se necháváte organizovat?

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04 | Přečteno: 3587x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci jednají o zákoníku práce, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:02

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47,  aktualizováno  16:52

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

Je to úlet, míní experti o antikampani SPOLU. Trestná však podle nich není

2. května 2024  16:51

„Rusko, pro tebe všecko,“ paroduje předvolební kampaň SPOLU heslo hnutí ANO „Česko, pro tebe...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 637
  • Celková karma 27,82
  • Průměrná čtenost 1081x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!