Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zdravotní péče bez personálu?

Nejsou lékaři, nejsou sestry. Ale nejsou ani dělníci v továrnách! Kde jsou ti pracující občané? Když stát rozdává peníze, občanů s nataženýma rukama je dost. Položme si otázku, kde se stala po Listopadu chyba?

Na konci komunistické éry bylo lékařů a sester dost. Dnes nejsou ani lékaři, ani sestry. Co jsme udělali špatně? Po Listopadu jsme se soustředili na obnovu ekonomiky bez včasné regulace chodu státu na právním základu a s naprostou absencí obnovy morálních hodnot po jejich devastaci pod tlakem korupčních a protekčních vztahů importovaných ze Sovětského svazu pod tlakem ruských tajných služeb.

 

Po Listopadu nebyly peníze, které se vrhly především na obnovu ekonomiky. Na zdravotní péči peníze chyběly a současně jsme chtěli zachovat komunistický systém zdravotnictví, zdravotnictví „zadarmo“. Lékaři usilovali o obnovu svobodné profese, což bylo v rozporu se zachováním komunistické zdravotní péče, a tak (ve spolupráci s Bohuslavem Svobodou?) politici odmítli lékařské povolání jako svobodné a lékaři se stali obyčejnými dělníky se složitým financováním jako zaměstnanci zdravotních pojišťoven.

 

Financování zdravotnictví nebylo prioritou, stát za své pojištěnce platil podstatně méně, zlomek toho, co platili pracující pojištěnci, a tak odměny ve zdravotnictví zůstávaly poměrně nízké. Václav Klaus doporučil rebelujícím lékařům, že když mají málo peněz, mohou si v Praze přivydělávat jako taxikáři. Mnozí lékaři v této neperspektivní situaci utekli do politiky nebo do zahraničí.

 

Když VZP měla málo peněz, tři měsíce neplatila lékařům za jejich práci, ti pak neměli na nájmy a platy svých sester. Situaci vyřešil ministr zdravotnictví David Rath, který zdravotním pojišťovnám doplatil několik miliard korun ze státního rozpočtu.

 

Když chyběly peníze na zdravotní péči za ministra Tomáše Julínka, ten tento stav řešil pseudopravicově (se zachováním nepřirozeného, levicového systému!) poplatky ve zdravotnictví, které ekonomickou situaci ve zdravotní péči stabilizovaly. A byl to opět David Rath, který ČSSD umožnil „oranžové tsunami“ zrušením těchto poplatků.

 

Navzdory výzvám lékařů (Miroslav Macek) o nutnosti přirozených vztahů ve zdravotní péči, že 13% peněz na zdravotní péči musí protékat cash, byla zdravotní péče postavena na nepřirozených, umělých, levicových vztazích. Občan zaplatí zdravotní daň u nějaké zdravotní pojišťovny a má zdravotní péči prakticky zadarmo. Přijde k lékaři, žádá o vyšetření s přesvědčením, že zdravotní péči zaplatí někdo jiný, pojišťovna, které odevzdal své peníze.

 

Z procesu financování zdravotní péče jsou tak vyřazeni klíčoví hráči, lékař i jeho pacient. Peníze tak kolují bez možnosti ovlivnění těmito hlavními hráči. Tím se vytváří „černá díra“, ve které potenciálně mizí peníze v rukou politických dozorčích orgánů. Ředitel IZIPu Jiří Paško ve Zdravotnických novinách tvrdil, že se tak ztrácí třicet i více miliard korun vinou lékařů, které musí IZIP ohlídat. Jak to bylo ve skutečnosti už dnes ví nebo tuší každý.

 

Důsledky komunistického systému zdravotní péče jsme popisovali záhy po Listopadu a upozorňovali na to, že tento systém je riskantní především pro chudé občany. Teprve dnes se tyto důsledky stávají realitou. Nedostatečným ohodnocením práce lékařů a sester jsme si lékaře a sestry soustavně vyháněli pracovat do západní Evropy a snižovali jsme zájem o tato studia. Politici tuto situaci neřešili.

 

Tady v minulosti vždy bývával pěstován vztah vzájemné úcty lékařů a jejich pacientů. Komunisté a postkomunisté se zjevně báli lékařů a tak se zde šířila jejich dehonestace. Lékařům byly odebírány léčebné kompetence a pacienti byli falešně proklamováni za pány zdravotní péče. Tím vztah lékařů se svými pacienty dostal další ránu. Podařilo se nám postavit pacienty proti lékařům a lékaře proti pacientům, což vedlo k dalšímu prodražení zdravotní péče. Kontrola kvality zdravotní péče byla prakticky odebrána lékařům a zmocnil se jí stát. A lékaři i sestry jsou zbytečně obtěžováni rostoucí byrokracií a formálními prověrkami. Postupně je důležitější práci vykázat než ji vykonat!

 

Dnes už jsou platy ve zdravotnictví postupně navyšovány, ale stále nedosahují takové výše, která by odpovídala obtížnosti vzdělání a občanským rizikům. Práce lékaře a zdravotní sestry je zatížena vysokou odpovědností a nezákonným přetěžováním ve zdvihání břemen. Pro nedostatek lékařů a sester jsou zaměstnanci přetěžováni nadměrnými nočními službami a nezákonnými přesčasy. Aby byly zachovány zákony i chod nemocnic, museli zdravotníci „dobrovolně“ pracovat pod dvěma až třemi evidenčními čísly! Toto léta vedlo ke zkreslování statistiky počtů lékařů a sester.

 

Lékaři a sestry stárnou a vymírají. Co s tím? Jsem zvědav, co s tím naši politici udělají. Mám obavu, že pouhé zdvihání platů tyto problémy nevyřeší. Dlouhodobě jsme snižovali lékařům a sestrám kompetence a odpovědnost. Dnes nejspíš budou muset být tyto kompetence vráceny a rozšířeny.

 

Je řada sester, které mají léčebné dovednosti na úrovni lékařů. To nezávisí na složitém vzdělávání, které mají sestry o rok delší než lékaři, ale na osobním zájmu a praxi. Takové sestry jsou schopny zvládnout základní primární péči.

 

Vzhledem k rozrůstajícím se možnostem zdravotní péče, bude na ni další nedostatek peněz. Co s tím? Nebude to jednoduché!

 

V komunistickém zdravotnictví byl nedostatek peněz řešen cestou zamlčování možností péče a lepší možnosti byly jen pro vyvolené. Komunisti dokonce měli dvojí zdravotní péči. Na každém okrese pracoval zvláštní stranický lékař, který odesílal pacienty do vojenské nemocnice, ev. Ústřední vojenské nemocnice. Jinak většina pacientů šla cestou obvodních lékařů, specialistů, okresních nemocnic, krajských a konečně fakultních. Utajování možností je jedna cesta. Systematické dosypávání peněz ze státní kasy považuji v době jejího vyprázdnění a hlubokého zadlužení za nepravděpodobné. Takže cesta utajování možností je jediná možná cesta levicových politiků.

 

Pravicoví politici mají možnost zvyšování spoluúčasti pacienta restrukturalizací systému nebo poplatky v současném systému, jako to udělal Tomáš Julínek. To považuji za pseudopravicový přístup, protože levicový systém financování s potenciálními ztrátami peněz zůstávají zachovány.

 

Pravicový přístup ke zdravotní péči by představoval postavení vztahů ve zdravotnictví na přirozených základech. Začít bychom museli proměnou našich „zdravotních pojišťoven“, vykonávajících pouhou redistribuci zdravotní daně řízené pouze našimi politiky, ve skutečné zdravotní pojišťovny se skutečným zdravotním pojištěním. Ty by si musely udělat rozpočet, co za vybrané peníze jsou schopny nakoupit ve zdravotní péči, a utvořit různé pojišťovací produkty s různou spoluúčastí. Občané by si mohli pak vybírat různá pojištění, která jim vyhovují dle výše spoluúčasti. Tato cesta obnovy vztahů mezi pojišťovnami a občany je nejpříhodnější pro minimalizaci potenciálních ztrát z našich peněz.

 

Lékaři by mohli mít vztah s takovými zdravotními pojišťovnami, pacient by v ordinaci zaplatil doplatek dohodnutý mezi pojišťovnou a pacientem a zbytek by zaplatila pojišťovna jako dnes. Výše platby pacienta v ordinaci byla po Listopadu spočítána na 13% zdravotní péče, které by měly protékat zdravotní péčí cash.

 

Tento systém financování zdravotní péče opírající se o skutečné zdravotní pojišťovny a jejich ekonomický rozpočet by snížil potenciální ztráty současného systému, obnovil by pozitivní vztahy mezi lékaři a pacienty, pacient by ztratil v ordinaci pocity dlužníka, přestal by do ordinace nosit bonboniéry, po kterých naše sestry tloustnou, a přirozenou cestou by se vrátila úcta k lékaři a úcta k pacientovi.

 

Nejblíže tomuto pravicovému, přirozenému systému zdravotní péče byli pouze Piráti. Představil ho kdysi před volbami na prezentaci politických stran před lékaři kolega Zdeněk Hřib, který však před organizací zdravotnictví dal přednost komunální politice.

 

Má někdo lepší důstojný návrh, při kterém by se pacientovi nemusely tajit možnosti zdravotní péče, nemuselo se uplácet nebo hledat pro vyšetření protekci?

 

……………………………………..

 

Shrňme si to: Nejsou lékaři, nejsou sestry, nejsou peníze. Přitom máme světově špičkovou úroveň zdravotní péče. Cesta obnovení přirozených vztahů ve zdravotní péči bude nejspíš odmítnuta. Cesta poplatků ve zdravotní péči je pro mnoho občanů nepřijatelná, ale stejně by to nevyřešila. A tak asi jediná možná cesta je kompletní přenastavení zdravotní péče.

 

Již dnes je řada ordinací praktických lékařů, ve kterých pracují jen sestry. Jsou zejména v pohraničí. Na dveřích je sice jméno lékaře, který za ordinaci zodpovídá, který však sídlí třebas v Praze. Sestra odebírá anamnesu, vyšetřuje a nález podle potřeby konzultuje s lékařem daleko ve vnitrozemí. Takový systém potřebuje vysoce erudované sestry. Tomu však zatím neodpovídá současné vzdělání sester, i když studují o rok déle než lékaři!

 

Tento způsob zdravotní péče je dnes nouzový, ale při kvalitní erudici sester je možný. Vnímám to jako krok zpět. A navíc se zachováním důsledků komunistické zdravotní péče „zadarmo“, včetně zachování korupce a protekce!

 

MUDr. Bohumír Šimek s celoživotní praxí venkovského praktického lékaře

 

Napsáno pro Tempus medicorum

P.S.

https://www.email.cz/web-office/W4gLfcx0m9snpQkZfptqImdGkb9k0Rt2vrrKzXZPzw5bsFqWFtPnMn7twPeKecyDpwXYI7M/P%C5%99es%C4%8Dasy%20-%20v%C3%BDzva%20poslanc%C5%AFm.docx

https://www.email.cz/web-office/agBL5KTmp8wa1kOXAg1xC6iv6gagpthx5agVj3_QpN07w-mo0TrsC0GUS17NoNdqaKxjWvQ/P%C5%99es%C4%8Dasy%20-%20%C5%BE%C3%A1dost%20sen%C3%A1tor%C5%AFm.docx

Autor: Bohumír Šimek | pátek 30.6.2023 18:05 | karma článku: 36,38 | přečteno: 4748x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

Žijeme v postfaktické době, kdy pravdu proměňujeme v lež a lež proměňujeme v pravdu, kdy úmyslně klameme společnost, aby volila naše populistické až anarchistické strany.

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 18,62 | Přečteno: 413x | Politika

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 23,98 | Přečteno: 742x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

Nabízím zcela subjektivní pohled na příčiny naší současné politiky, bez nichž nejsem schopen pochopit současnou politiku. Nabízím k osobnímu přemýšlení a nenabízím k tupému věření.

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95 | Přečteno: 4993x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

Proč odmítáš vládu zvolenou ve svobodných, demokratických volbách? Stýská se ti po komunistech, po jejich fízlech poškozujících normální, solidní, pracovité české občany?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19 | Přečteno: 2465x | Politika

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

Na rozdíl od totalitního státu, jako je Rusko, máte v liberálně demokratickém státě možnost a právo protestovat a stávkovat, ale vaše reálné protesty začínají mít velmi divný pach. Kým se necháváte organizovat?

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04 | Přečteno: 3587x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 637
  • Celková karma 27,63
  • Průměrná čtenost 1081x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!