Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Příběh je to napínavý,jak jste teda pomohl postiženému......?Tady vše vyřeší čas.

0 0
možnosti
Foto

Potvrzujete moji vlastní zkušenost. R^

1 0
možnosti

Doba přinesla mnoho možností indikace zdravotních problémů a lékaři na to reagovali specializací. Na každý neduh je dnes specialista v soukromé ambulanci nebo i v nemocnici. Bylo by to v pořádku, kdyby pacient nemusel běhat od jednoho ke druhému až nakonec zjistí, že názory těchto různých specialistů se liší.

Pan doktor ve svém článku hovoří o lékaři dřívějšího typu, který uměl určit nejpravděpodobnější příčinu nemoci právě proto, že specialistou nebyl. Dnes je  módní mluvit v této souvislosti jen o t.zv. "celostní medicině".

0 0
možnosti

Ad 1) Ať si doktoři říkají, co chtějí, hlavně že jako pacient budu zdráv.

Ad 2) Komplexní medicínu můžeš realizovat jen v pozici praktického lékaře. "Celostní medicína" Jana Hnízdila je jen součástí komplexní medicíny.

0 0
možnosti

B80o98h10u75š 58H61a32v77e15l

20. 10. 2015 12:51

Nejstrašnější heslo Kubků a jim podobných je léčba podle důkazů. Psychosomatické nemoci pacientů neuznávají. 

Výsledkem je, že doktoři neumí číst RTG snímky (aspoň někteří), ignorují akupunkturu a další. Zjednodušeně zdravý rozum. V tom to asi bude.

Dík za příspěvek.

0 0
možnosti

Ad 1) Poněkud to zní jako nadávky lékařům. Také nevím, co básník chtěl říci "léčbou podle důkazů". Nemoc jako psychosomatické onemocnění dnes již vnímá každý normální lékař.

Ad 2) Je příliš jednoduché říci o někom, že neumí číst rentgeny. Ale většinou stačí se pokusit jeden rentgen přečíst, abych měl úctu k rentgenologům.

Ignorance vůči akupunktuře většinou souvisí s tím, že akupunktura je v rozporu s našimi poznatky z anatomie, fysiologie, embryologie...

0 0
možnosti

Krásně napsáno.

0 0
možnosti
Foto

Obávám se, že třeba u leukémie jen s citem nevystačíte. Tam se bez přístrojů a laboratorních testů obejdete těžko. Navíc kdyby dnes lékař pacienta málo vyšetřoval, tak by ho někdo mohl zažalovat, že něco zanedbal.

0 2
možnosti

To je nepochopení mých myšlenek!

Právě v tomto případě postup dle starého medicínského umění ušetří pacientovi hodně času a zdravotní pojišťovně hodně peněz v odlišení zdravých od nemocných, aniž by došlo k ohrožení pozdní diagnostikou.

3 0
možnosti

Dobře napsáno.

Faktem je, že spoléhání na techniku ničí lidské schopnosti. Viz např. dopad kalkulaček. A automatických oprav ve Wordu. Atd. atp.

1 0
možnosti

To neni prave presne. Autor tim dobre vyjadril vztah pacient lekar, kdy jeden podil tkvi v pacientovi, jeho schopnosti popsat svuj stav, co mu predchazelo, z nehoz lekar vychazi. Na to navazujici hlubsi lekarova znalost zivota pacienta, jeho zivotniho stylu, prvnich vzdalenych priznaku, atd. Na teto rovine pak vznika moznost lepe diagnostikovat chorobu, stanovit pripadne odborne vysetreni, jez by samo o sobe nemuselo detekovat stav pacienta.

1 0
možnosti

Dobre tema a dobry clanek. Karma.

1 0
možnosti
Foto

J98a10n 98R16ý31z76n66a29r

20. 10. 2015 9:34

Lékařské umění je podle mého úplně o něčem jiném, než jen stanovit diagnózu ....

I když i ono "pouhopouhé" stanovení diagnózy" pomáhá.

R^

0 0
možnosti

Stanovení správné diagnozy je základem medicínského umění. Pak už potřebuji znát jen trendy v léčení. A základním předpokladem úspěšné léčby je důvěra pacienta lékaři.

5 0
možnosti
  • Počet článků 636
  • Celková karma 29,16
  • Průměrná čtenost 1083x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!