Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Slova, slova, slova. Okecat se dá všechno. Tomáš Halík tedy říká: "Chci, abys byl..." Říká tím: Chci, aby svět byl takový, jak si ho přeji mít já. Nic jiného. Ale to říkám i já. A teď je otázka, jestli můj svět (můj Bůh) je týž, jako pana Halíka. Není, protože já chci být svobodný a nezávislý. Ale když se bez Boha neobejdete, tak vám to neberu.

0 0
možnosti
IA

Za tento článek dávám karmu a po sítí Vám házím kytici bílých růží. Je to přesně tak, jak píšete. Zlomila jsem si srdce na Boethiovou Filosofií utěšitelka. To je taková novější Theodicea, s kterou vchází do nového historického času. A vy jste ještě nad ní svým článkem. V

0 0
možnosti
Foto

Já jsem si vždy myslela, že když "tenkrát" lidé jaksi pohrdli vedením a péčí Boha, tak je/nás nechal, ať si vyzkouší, jak jim to bez něj půjde. Jistě nemá radost, jak lidé vedou, nicméně nějaký čas byl vymezen, takže nezasahuje.

1 0
možnosti
Foto

Zajímavé. Ale proč ten Bůh stále někoho šikanuje, proč není v pohodě a coool ?

0 4
možnosti
Foto

Co se šikany týče, vystačí si lidé bohatě sami:-)

2 0
možnosti
Foto

Zdravím Tě Bohumíre a klobouk dolů před umístěním podobného textu zde. Dominantní je svobodná vůle člověka, který má vždy dvě varianty, jako měl koneckonců už Adam s Evou, případně i Jidáš.

I Ty se denně rozhoduješ, třeba jestli vrátíš onu stovku, o kterou se Ti předala pokladní v krámu. Vždycky je volba a záleží na Tobě, kterou zvolíš.

Marek Vácha říká, že Ti, kteří přežili Osvětim, neztratili víru v Boha, ale víru v člověka.

Bůh nedopouští zlo ani dobro. R^

2 0
možnosti

Tomáši, dík za moudrá slova! :-)

1 0
možnosti
MB

Bádání , "Kolem Boha" - mi pro život, nepřipadá vůbec nutné ! Jednak jde o texty, které sepsali, ti již dříve "Bádající", tj. samotní lidé ! Pak tedy, jde o návrh vidění světa a pozici člověka v něm. Existenci Boha, nelze vědecky doložit - ani pak vyvrátit. Je tomu tak i dobře, protože tak vzniká ono tajemno - Má se dostavit pokora ! Tu nabídku, člověk přijme - odmítne, nebo si dokonce svobodně zvolí náboženství jiné. Princip je ovšem stále stejný. Pak, svědomitě říkám že Bohu není třeba sloužit - Je třeba sloužit lidem. Přijmout hodnotové regule do každodenního života. Mj., je to i těžší, než-li ovládnout rituální, předepsané regule ! V podstatě celé náboženství pak je v onom - Zploď syna, (dceru), postav dům a zasaď strom. Svým životem jim dej příklad a tak se vlastně staneš nesmrtelným. Takto naplnit svou roli, manžela, otce, vychovatele a hospodáře - To je to pravé náboženství a program na celý život ! Tak nějak chápu i význam vlastního zplození ... Sděluji, v pevném přesvědčení, že se vůbec nerouhám - Právě naopak ! ... :-)

2 0
možnosti

Dík za poctivou diskusi.

Pokusím se posunout dál a pokusím se o exaktnost. Někdo staví na axiomu "Bůh jest" a řadí se mezi věřící.Jiný staví na axiomu "Bůh není" a řadí se mezi bezvěrce. Já nemám žádný axiom. Boha exaktně neprokáži ani nepopřu. Moje úcta ke svobodě člověka je tak veliká, že mne nedostává do sporu s axiomem "Bůh jest".

Myslím, že uvažujete velmi správně! Bohu lze sloužit jen skrze druhého člověka!

"Postav dům, zploď syna a zasaď strom" je základ biologického náboženství, které do nás vložil Stvořitel. Vy od toho odvozujete svoji nesmrtelnost a spásu. Židé viděli svoji spásu v přežití národa a tomu sloužilo vše. Křesťanství staví na individuální spáse člověka. Vy stavíte svoji spásu na biologii a naplnění Stvořitelem dané biologie. A je to Váš životní program. Časem uvidíme, zda je dostačující.

:-)

1 0
možnosti
WW

Co všechno zbytečného se dá vytvořit kolem umělého konstruktu s posvěcením dalších zbytečností jiných a tak indukovat moudrost, která v tom skutečně je, ovšem poplatna tautologii vzešlé z jakýchsi koncových ideálů reversně skrytě promítnutých do zmíněného konstruktu - pochopitelně, jinak by to přece nemohlo do sebe zázračně zapadat a evokovat čísi záměr - to je ten skutečný náboženský trik, dávající tomu onu "logickou" posloupnost, tak populární mezi komedianty, kteří nejdříve vytvoří závěr a pak teprve příběh, který do toho závěru jakoby logicky spěje a s odstupem času je ona logika dohledána jako pramenící z pravdivého jádra . Pak se nedivme, že zde selhává jak filosofie, tak vše ostatní, protože podsouvaná data jsou error z premisy, že z nesmyslu může vyjít jen zase nesmysl a zůstává nesmyslem i přes snahy jej povýšit na něco nad námi, co prý nemůžeme pochopit atd. I to je teodicea...

1 0
možnosti

Milý Waldo! To není teodicea, teodicea je "obrana Boha".

Přečti si znovu můj článek, pomalu a bez emocí. Jsi mladší, jsi tvrdší, ale máš již svůj nezvratný názor. Pokud se budeme oba snažit o exaktnost, zjistíme, že naše myšlení je si blízké. Axiom "Bůh je" není zdrojem víry! Skutečná víra nestojí na žádných axiomech.

Dík za poctivou diskusi! :-)

0 0
možnosti
LC

No a za celých 6000 let co existuje Země a lidstvo tenhle problém nebyl vyřešen.

2 1
možnosti

Samozřejmě! Myšlenku mohu zhmotnit ve dřevě nebo v bronzu, nebo ji namalovat na plátno, ale každý tuto myšlenku bude číst jinak. Proto Židé nesměli zobrazovat Boha. :-)

0 0
možnosti
Foto

Bible a Bůh jsou výmyslem lidí z dob, kdy měli jen velmi omezené znalosti o podstatě světa, ve kterém existovali. A pojmy dobra a zla byly součástí tohoto biblického světového názoru.

Dnešní stav poznání vesmíru (nikdy konečného) a jeho zákonů neživé i živé přírody (neuvědomělé i uvědomělé), umí tyto fenomény racionálně vysvětlit i bez existence Boha.

2 4
možnosti

Tak nás to učili komunisti ve škole. A jejich logika byla omezená.

Samozřejmě! Hledejme nejprve přirozené vysvětlení! A pak teprve nám zůstane tajemství, které budeme řešit. :-) Bohužel, žijeme v postkomunistické a postfaktické době, kdy exaktnost a úcta k pravdě příliš nekvetou. :-)

2 1
možnosti
MP

No to jsou otázky doktore, co ? Na to je veškerá vědá krátká, i filozofie, i religigionistika, i medicina....nicméně, nechme to naší individuální kůře mozkové...:-)

1 0
možnosti

A co činím jiného? Nechávám to na té vlastní šedé kůře mozkové! :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 637
  • Celková karma 26,39
  • Průměrná čtenost 1081x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!