Diskuse

Bůh mlčí

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K92a11r20e92l 45C49a75c90h

20. 10. 2018 14:33

Nad Biblí nepřemýšlím. Se Starým zákonem jsem se prvně setkal v hodinách náboženství v první třídě základní školy. Pan katecheta nám vyprávěl hezké příběhy ze starých dob. Vyprávěl nám i hezké příběhy ze života Ježíše. Pak jsem chodil ministrantovat našemu panu faráři. To bylo na přání pana faráře, za které dovolil mému otci si přijít zahrát na kostelní varhany. Jenže s časem a vzrůstajícím vzděláním přišlo poznání, že církev je vlastně politická organizace. Pan farář si vždy při nedělním kázání vybral nějaké podobenství a na jeho příkladu dával lidem návody, jak mají jednat, či jak se mají chovat. Zákonitě přišly otázky, k čemu by Bůh potřeboval své oslavování různými náboženskými rituály a k čemu by potřeboval honosné chrámy. Netvrdím, že se ze mně stal úplný ateista. Odmítám však existenci Bohů v podobě, které nám předestírají různé církve. Jsem spíše agnostikem, který připouští, že neví. Pokud tedy připustím pojem Bůh, ztotožním si tento pojem s veškerou přírodou a jejími zákonitostmi. Mou službou takovému Bohu pak nemusí být naivní modlitby a účast na rituálech, ale snaha, abych svou činností Bohu = přírodě pokud možno neškodil. A o biblických příbězích si nejlépe počtu v humoristickém přepisu Starého zákona od Roarka Bredforda - Černošský pán Bůh a páni Izraeliti.

2 1
možnosti

Církev jako politická organizace? Tato představa nemá nic společného s Ježíšem Kristem. To neznamená, že nemůže mít příčinu v pozdějších církevních nánosech přikrývajících Ježíšovo poselství.

Myslím, že jste svoje názory již někde prezentoval, že nevnímáte Boha jako osobu, se kterou můžete vést dialog, ale jako Boha imanentního ve stvořeném světě. Myslím, že člověk je stvořen tak, že ten dialog s Bohem potřebuje. :-)

0 0
možnosti
JS

Nerada to píšu, ale Marx měl s tím opiem pravdu....

0 5
možnosti

Děvčata! Přemýšlím nad vaším jednostranným osudkem. Máte provedenu dichotomii mezi Božími dary erotiky a sexu a darem Boží Lásky. Jde o stejnou dichotomii, jako mají křesťanky. Akorát stojíte na opačných pólech. :-)

0 0
možnosti
Foto

v mých očích Boha omlouvá je to že neexistuje

2 2
možnosti

:-) Děvčata! Přemýšlím nad vaším jednostranným odsudkem. Máte provedenu dichotomii mezi Božími dary erotiky a sexu a darem Boží Lásky. Jde o stejnou dichotomii, jako mají křesťanky. Akorát stojíte na opačných pólech. :-)

0 0
možnosti
Foto

J48i55ř68í 87K22i31n23d60l

19. 10. 2018 23:48

Albert Einstein řekl, že „věda bez náboženství je chromá; náboženství bez vědy je slepé“

5 0
možnosti
Foto

já bych neskromně dodal, že věda, či technický pokrok oproštěný od víry se jeví pro náš domov skoro zhoubně....

3 0
možnosti
LC

Tak Ten ani nepípne. To vám můžu garantovat se stoprocentní jistotou.

2 1
možnosti
LH

Nejsem věřící a tak bych se rád zeptal všech, kdo nás přesvědčují, že je Bůh.

Je Bůh a nebo Aláh?Proč Bůh dovolí aby se vraždilo ve jménu Aláha?A jestliže není Bůh, proč Aláh připustí aby se lidi v jeho jménu vraždili?

Proč kněží ve všech světových válkách žehnali zbraním ( a byli to kněží jak na jedné tak na druhé straně), aby vítězily a zabíjely nepřátele?

Proč Bůh dovolil aby indiáni (zkrátka všichni lidé jiné víry) byli NÁSILÍM převáděni na křesťanskou víru?

3 2
možnosti
Foto

Je Bůh i Allah. Bůh je Česky, God Anglicky a Allah je Arabsky.

4 0
možnosti
Foto

R^R^R^ Dík za otevření vážného a hlubokého tématu.

Bohumíre, už poměrně dost dlouhou dobu sleduji pořady na Tv Noe, kde se pravidelně objevují dokumenty o věřících lidech, kteří byli za komunizmu ve vězení a někteří tam také zemřeli (jako např. biskup Peter Pavol Gojdič, který zemřel na následky mučení a posléze těžkých podmínek ve vězení v Leopoldově). Zároveň se tamtéž objevuje několik cyklů rozhovorů s těmi, kdo vězení přežili a mohou o tom vydat svědectví. V poslední době např. v pořadu, který moderuje Peter Krapka. Ti lidé velice často říkají, že právě v nejtemnějších chvílích, kdy to lidsky bylo zoufalé a neúnosné, zažili silnou Boží blízkost.

Z jiného soudku, Lenin vyhlásil "bezbožeckou pětiletku", jejímž cílem měla být likvidace víry v Rusku. Podle Leninových představ měla víra do pěti let zmizet. Děly se neuvěřitelné zrůdnosti, masové vraždy a zboření tisícovek chrámů, totální likvidace řady klášterů... Ale konce té pětiletky se nedožil Lenin a vymýcení víry v Rusku se nepodařilo ani přes veškeré strašné násilí a vraždění.

5 0
možnosti
KK

,,Útok komunistů na věřící byl masivní. Zejména na katolickou církev, na „proradný“ Vatikán. Vylhané historky, dehonestace biskupů, jejich internace a jejich mučení v komunistických věznicích a lágrech, zastrašování věřících a posměch jejich víře... "

Ano vše na světe se neustále opakuje v jistém koloběhu. Vezměmě třeba středověk. Útok katolíků byl masivní. Zejména na nevěřící, nebo jinak se katolickým pohlavárům vzpouzejícím. Vzpomenme ty tisíce ve vylhaných čaroděnických procesech k smrti odsouzených a brutálně mučených a ty statisíce v křížových výprvách pobitých. V čem je rozdíl meti zvěrstvy komunismu a zvěrstvy ve jménu cirkve?

2 4
možnosti
AR

Umíte nádherně zveličovat;-D;-D

2 0
možnosti
Foto

J80i54ř98í 65K33i22n77d40l

19. 10. 2018 21:51

Samotné existence vesmíru. Dnes o něm docela bezpečně víme, že měl počátek v čase, a tím pádem nemohl existovat věčně. Protože však platí, že nic nemůže začít existovat z "ničeho", pak tu muselo být něco nebo někdo, kdo vesmír stvořil nezávisle na něm. Jestliže vesmír začal existovat díky velkému třesku, co bylo před ním? Kdo popírá existenci Boha, musí věřit (pokud si to vůbec uvědomuje), že z ničeho, z neznámého důvodu a nám ne zcela známým způsobem vzniklo všechno to dokonalé, co dnes pozorujeme. Z chaosu vznikl řád. Bez jakékoliv informace vznikly nekonečně složité systémy.

5 0
možnosti
VF

Proto těm, co říkají že jsou neveřící, rád říkám, že jen místo v Boha věří v něco jiného, třeba ve vědu nebo evoluci. Teď čtu velice zajímavou kninu s názvem "Pokřtěná evoluce". Doporučil bych ji každému, kdo si myslí, že když něco říká věděc, je to záruka pravdy.

5 0
možnosti
VF

Nebyla to snadná doba, zvláště pro praktikující věřící ze všech církví. Ale právě ty problémy nás nutili jít hlouběji pod povrch a tím i blíže k samotnému Bohu.

Rád vzpomínám na setkávání se spolužáky na vysoké, na různé skupinky, na společné hledání, diskuze i modlitby. A také na to, že díky stále hrozícímu nebezpečí v tom byl i kus dobrodružství.

Ode mne karma a díky.

7 0
možnosti
  • Počet článků 637
  • Celková karma 26,00
  • Průměrná čtenost 1081x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!